Cytat Zamieszczone przez TSpider Zobacz posta
mkkaczy --> Świetny zestaw Ciężkawy ) Przeglądałem twoje zdjęcia ptaków w galerii CB. Piękna sprawa, gratuluje i zazdroszczę Świetne też "ubranko". Te części z neoprenu są ze sobą połączone? Czy np kiedy pada to wilgoć nie przedostaję się do obiektywu? Na białe części nie osłonięte, np stopka, statyw, głowica, aby nie rzucały się w oczy fotografowanym ptakom, (myszołowy mają niesamowity wydaję mi się przenikliwy wzrok i zawsze mnie widzą , podobnie jak kruki) mam taki patent oklejania okleiną kupioną w sklepie dekoratorskim lub meblowym do mebli W kolorze zielonym lub kiedyś trafiła mi się panterka Jest to lekko sztywna taśma o dość dobrym kleju który nie pozostawia śladów po oderwaniu, po podgrzaniu lekko, świetnie się formuję, jest elastyczna i trwała, kosztowała chyba około 5~7 PLN/m2. Moim zdaniem lepiej się sprawdza niż wszystkie taśmy camo z allegro lub inne. Dobrze jeszcze jest wg. mnie założyć ubranko na aparat, świetnie wtedy wyciszy odgłosy migawki.
Dzięki. Części neoprenowe nie są połączone. Kupuje się je w osobnych kawałkach, pierścieniach szytych dla konkretnego obiektywu. Na deczsz lub jak jestem nad morzem to i tak jeszcze zakładam pokrowiec przeciwdeszczowy na aparat . Ten neopren to tak maskująco-chroniący przed uderzeniem.

Co do głowicy to w sklepie podpiąłem to manfrotto 393 na którą byłem napalony i Benro GH-2. Kultura pracy, możliwości i płynność regulacji zadecydowały właśnie o tej głowicy, pomimo prawie dwukrotnie wyższej cenie. Pokrętła nie wykręcają się do końca jak w przypadku gimbala Triopo, więc nic się nie pogubi. Co jest ważne dla mnie to szczelność, kulową zajeździłem na plaży w pare miesięcy. Z tego co mówił facet w sklepie i znalazłem informacje w necie to Benro i Wimberley to praktycznie to samo.

Digital Journal of Photography: Benro launches four new gimbal heads
"Benro is the sister company to Induro (and distributed by Profoto), which offer the same range of heads (GHBA, GHB1 and GHB2, though Induro haven't as yet announced a GHB3), so there could be some price advantage to the Benro models. It's also worth noting that the Induro models (and now these from Benro) are made for them by Wimberley."

Niestety nie miałem w ręku Wimberleya więc nie mogę potwierdzić. W każdym bądź razie jestem zadowolony. W piasku i słonowodnym klimacie nie mam problemu.
Znajomy używa 501 i też fajnie chodzi.

Cytat Zamieszczone przez TSpider Zobacz posta
Odnośnie jakości obrazów uzyskiwanych przez 400 2,8 to po przesłaniu przykładowych raw przez mkkaczy, dzięki baaardzo mi pomogłeś, nie mam żadnych pytań.
Powiedziałbym zbieram szczękę. Może gdybym się miał uczepić to miniminiminimalna aberacja na jednym samplu na 2,8. Niesamowita ostrość. Zajrzałem w oko zimorodkowi
mkkaczy --> Jeszcze raz świetne foto ptaków. Gratuluje i dziękuje.
No ten przykład na 2.8 nie był najszczęśliwszym, ale jedynym jaki miałem na dysku. Generalnie unikam 2.8 na krótkim dystansie bo jak sam widziałeś to GO jest nie większa niż 1cm.
Ja miałem podobnie jak Kosmo wysłał mi przykłady ze swojej 400/2.8, zanim kupiłam swoją.