krolewicz --> Nie powiedzieli co naprawili? Domyślam się że nie był to chyba moduł AF? Czyli jednak można coś tam naprawiać w tych szkłach ...
Przemieszczanie jest dla mnie mniej ważne i "lekkość" obiektywu, ponieważ fotografował będę tematy przyrodnicze. Coraz częściej fotografuje z zasiadki niż z podchodu, albo chociaż z pod siatki ale powiedzmy w jednym miejscu więc lepiej by mi pasowała 400 niż 300 mm. Ważne jest aby jak najmniej ingerować w świat przyrody i pozostawać naprawdę nie zauważalny tak żeby nie było widać kiedy zajmuję miejsce i kiedy je opuszczam, nadmiernie nie "penetrować" dzikich ostoi, trzymać się uczęszczanych dróg lub ścieżek, jakoś wtedy lepiej się czuję że nie płoszę i nie zakłócam spokoju innym. Wiadomo w sporcie nie jest to takie ważne Dzięki za swoje opinie i porównania.

mkkaczy --> Świetny zestaw Ciężkawy ) Przeglądałem twoje zdjęcia ptaków w galerii CB. Piękna sprawa, gratuluje i zazdroszczę Świetne też "ubranko". Te części z neoprenu są ze sobą połączone? Czy np kiedy pada to wilgoć nie przedostaję się do obiektywu? Na białe części nie osłonięte, np stopka, statyw, głowica, aby nie rzucały się w oczy fotografowanym ptakom, (myszołowy mają niesamowity wydaję mi się przenikliwy wzrok i zawsze mnie widzą , podobnie jak kruki) mam taki patent oklejania okleiną kupioną w sklepie dekoratorskim lub meblowym do mebli W kolorze zielonym lub kiedyś trafiła mi się panterka Jest to lekko sztywna taśma o dość dobrym kleju który nie pozostawia śladów po oderwaniu, po podgrzaniu lekko, świetnie się formuję, jest elastyczna i trwała, kosztowała chyba około 5~7 PLN/m2. Moim zdaniem lepiej się sprawdza niż wszystkie taśmy camo z allegro lub inne. Dobrze jeszcze jest wg. mnie założyć ubranko na aparat, świetnie wtedy wyciszy odgłosy migawki.

Iroslav --> właśnie obawiam się że miałbym podobnie

Jakie są zalety używania głowic gimbalowych typu Benro GH-2, (jak np w zestawie mkkaczy), Wimberley czy Jobu w porównaniu z np Manfrotto 393
Manfrotto 393 uchwyt do teleobiektywów - Głowica - Fotozakupy.pl
lub głowicami olejowymi do filmowania jak HDV 504 Manfrotto 504HD Fluid Video Head 504HD B&H Photo Video
lub HDV 501 ?

Spotkałem się też z takimi opiniami np:

"powiem tak - nie mogę powiediec złego słowa o 501,a używam ją pod 600/4 - gimbala nie chcę za darmo "
inny użytkownik:
"Co więcej jeden z nich ma oba systemy równolegle i pozostaje przy 501. Pozostaje też kwestia jakości. Po jakimś czasie gimbale lubią się ,,nie zablokowywać,, . Oczywiście nikomu nie odradzam stosowania gimbali. Dla mnie głowica 501 jest urządzeniem z lepszą ergonomią. Pewnie kiedyś szarpnę się na głowicę HDV z hydrauliką. "