Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 79

Wątek: Ile zdjęć na ślubie.

Domyślnie

Ja robię na ślubie 1000 - 1500 klatek.

Klient w zależności od pakietu dostaje 70 - 120 obrobionych + w najwyższych pakietach cała reszta bez odróbki na DVD.

A jeśli ktoś nie lubi wklejać zdjęć do albumów to po prostu życz sobie za album odpowiednio wysoko i zlecaj to na zewnątrz. Ja za wklejenie 80 zdjęć daje dziewczynie 100 zł i jest zadowolona A sam z albumu po odliczeniu kosztów (album,taśmy,odbitki,wklejanie) mam jeszcze jakieś 200 zł dla siebie...

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    W Szczecinie jest taka tendencja, wśród kilku popularnych studiów, że dają kilkadziesiąt zdjęć na płycie, ale możecie je tylko obejrzeć, nie ma opcji na wydruk w fotolabie, tak jakoś magicznie zabezpieczają, tak miał mój koleś i to nie jeden. Moim zdaniem jakaś masakra, ludzie płacą - dadam, że grubo - i nie mogą sobie własnych zdjęć wydrukować! Tak się robi?
    Tak się robi! Zdjęcia pozostają własnością fotografa i tylko on może je reprodukować. Nie wiem jak w PL, ale na wyspach dość powszechna praktyka.
    I cyfra i analog...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a dla mnie to tez przegiecie , wlasnoscia sa ale klient za nie placi i za tez m.in. zeby mogl cioci Gieni odbitke zrobic , wiec przesada ...
    no comment...

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    W Szczecinie jest taka tendencja, wśród kilku popularnych studiów, że dają kilkadziesiąt zdjęć na płycie, ale możecie je tylko obejrzeć, nie ma opcji na wydruk w fotolabie, tak jakoś magicznie zabezpieczają, tak miał mój koleś i to nie jeden.
    Zastanawiam sie jak/czy to jest mozliwe? Wszystko co jest zapisane w postaci elektronicznej mozna "bez problemu" skopiowac. Nie ma chyba czegos takiego jak zabezpieczenie plyty przed skopiowaniem ani zdjec przed wydrukiem. Jesli daja na plycie zdjecia do obejrzenia tzn. ze mozna je odtworzyc, jesli mozna je odtworzyc to mozna je skopiowac, jesli mozna je skopiowac to mozna je wywolac/naswietlic/wydrukowac.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    Zastanawiam sie jak/czy to jest mozliwe? Wszystko co jest zapisane w postaci elektronicznej mozna "bez problemu" skopiowac. Nie ma chyba czegos takiego jak zabezpieczenie plyty przed skopiowaniem ani zdjec przed wydrukiem. Jesli daja na plycie zdjecia do obejrzenia tzn. ze mozna je odtworzyc, jesli mozna je odtworzyc to mozna je skopiowac, jesli mozna je skopiowac to mozna je wywolac/naswietlic/wydrukowac.
    No chocby PrintScreen'em
    Chyba ze watermark'a dali?

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    a dla mnie to tez przegiecie , wlasnoscia sa ale klient za nie placi i za tez m.in. zeby mogl cioci Gieni odbitke zrobic , wiec przesada ...
    Dać cioci Gieni numer telefonu fotografa i sobie zamówi.
    Innym sposobem może być galeria on-line gdzie można sobie zamówić fotki, zapłacić kartą i wszystko przyjdzie pocztą.
    W UK takie praktyki to normalka, nikt się nie dziwi, nikt się nie krzywi, po prostu "business as usual".
    I cyfra i analog...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ja nie zajmuje sie slubami, ale jak juz sie zdarzy to 400-600 zdjec cyknietych oddanych 100 w prezentacji.

Coś już napisał

Domyślnie

Jakos tak nie widze tego zeby z wesela bylo tylko 100 zdjec
    Moze nie jestem w temacie, ale wesele mojej corki trwalo 3 dni, bylo ponad 150 osob i kazdy chcial miec przynajmniej jedno swoje zdjecie !!!
    Oczywistym jest ze dla panstwa mlodych wyprodukowalem okolo 100 zdjec "tych najlepszych" siedzac nad obrobka do bialego rana, ale pozostale ponad 1500 poszlo do ludzi
    Inaczej zapewne jest jak sie robi zdjecia na zarobek.
    Nigdy na zarobek nie robilem wesel ale kilkadziesiat "slubow chrzcin i pogrzebow" mam za soba i zawsze wszyscy zainteresowani chcieli miec jak najwiecej zdjec.

sztajmes

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    I w sumie... wściekłabym się jakbym została po teoretycznie najważniejszym dniu mojego życia z 50-100 zdjęciami ;-)

Dla mnie ideałem byłoby ok 100-200 zdjęć "profi" z obróbką, albumami itp itd i kolejne w nieskończoność "poprawne" dokumentujące (a często jest tak, że najlepsze momenty nie są na najlepszych zdjęciach). Wiadomo, że nie każde klapnięcie migawki wyzwala arcydzieła, ale jak już ktoś pisał -- tu nie zawsze chodzi o art, ale po prostu o miłe wspomnienia. Są ludzie którzy do tego przywiązują wagę, i tacy co nie spojrzą poza jedną ramkę stojącą na szafce (bo żona postawiła).
    Dlatego, klient nasz pan. Każdy inaczej to widzi i trzeba wcześniej pogadać.
    Tylko w każdym przypadku trzeba rozgraniczyć te lepsze i te zwykłe. Czasami po prostu szkoda dawać wszystko do formatu 15x21. Wychodzę z założenia, że do tego formatu nadają się tylko wybrane zdjęcia (te lepsze klapnięcia migawki ), które tworzą określoną historię i są wyjątkowe. Natomiast reszta idzie na płycie oczywiście po wywaleniu tych co nie wyszły. Może sobie wtedy właściciel wywoływać do woli, w foliowe megaobszerne albumiki. Potem kolejne albumiki od znajomych i możemy mieć spokojnie 1k zdjęć z imprezy.
    Jednak ja podpisuję się tylko pod tym albumem w większym formacie .

Inaczej patrząc, wesele to nie jest jakiś tam fajny kilkudniowy wyjazd itp. W gruncie rzeczy to nudna oklepana impreza, najczęściej wg określonego schematu i zgodnie z tradycjami, która jest najważniejsza dla wąskiego grona uczestników. Więc płacąc sporo kasy dla fotografa, który łazi za PM krok w krok, można wykorzystać okazję i mieć porządne, dopieszczone fotografie na resztę życia, bo nie często nam się trafia profesjonalna sesja foto. Nie wnikając już tutaj w kompetencje fotografa.
    Moim zdaniem szczegółowa relacja ślubna jest zarezerwowana dla filmu, gdzie zobaczymy i usłyszymy księdza w kościele i twarze wszystkich uczestników ceremonii oraz później śpiewy pijanych weselników i resztę "śmiesznych" sytuacji.

Zabrzmi może to nieco pretensjonalnie, ale wolę 50 fotografii z wesela autorstwa np. Davida Murray a, niż zwykłego weselnego pstrykacza (choćby takiego jak ja )
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sztajmes Zobacz posta
    Jakos tak nie widze tego zeby z wesela bylo tylko 100 zdjec
    Moze nie jestem w temacie, ale wesele mojej corki trwalo 3 dni, bylo ponad 150 osob i kazdy chcial miec przynajmniej jedno swoje zdjecie !!!
    Oczywistym jest ze dla panstwa mlodych wyprodukowalem okolo 100 zdjec "tych najlepszych" siedzac nad obrobka do bialego rana, ale pozostale ponad 1500 poszlo do ludzi
    Inaczej zapewne jest jak sie robi zdjecia na zarobek.
    Nigdy na zarobek nie robilem wesel ale kilkadziesiat "slubow chrzcin i pogrzebow" mam za soba i zawsze wszyscy zainteresowani chcieli miec jak najwiecej zdjec.

sztajmes
    Tylko jest jedno ale - fotografa wynajmują PM i to oni są głównym targetem dla niego.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 12-08-2009 o 05:35 Powód: Automerged Doublepost
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

Swoją drogą ciekaw jestem jak ta sprawa wygląda u Kaliny, Smoków, Kuby Cichockiego i wielu innych wysokiej klasy zawodowców?

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów