Dostałem już sprzęt do studia i zacząłem robić fotki na próbę. Zdjęcia dużych przedmiotów wychodzą bez trudu i ładnie. Robię je standardowym obiektywem Canon 18-55mm oraz Canon 28-80mm ef 1:3 światło 5-5.6. Fotki wychodzą bardzo ładnie z odległości 40-60 cm.
Gorzej będzie z Marco. Bo tymi obiektywami co posiadam nie dociągnę zbliżenia. A zamówić też nie wiem co.
Wiem jedno kierując się zakupem będę musiał trzymać się ściśle tych odległości fotografowania od obiektu (40-60cm) bo w namiocie bezcieniowym robi się lepsze zdjęcia jak jest zamknięty i nie mogę odsłonić żadnej ze ścian, żeby można było robić fotki z dalszej odległości. Aparat wprowadzam przez otwór od zamka i pstrykam fotki od zewnętrznej ściany ze statywu. Balans bieli wychodzi wtedy prawie idealnie gdy namiot jest zamknięty (światło nie ucieka). Gdy tylko odsłoniłem ściankę od razu ucieka światło co ewidentnie widać na fotkach. Zdjęcie z zamkniętym namiotem nie wymaga potem zbyt dużo zabawy w Pothoshopie.
Dlatego będąc zmuszony robić fotki z odległości o jakiej pisałem tzn. 40-60 cm będzie potrzebny mi właśnie taki obiektyw, który wprowadzę przez ten otwór w namiocie i będę mógł robić foty.
Mając na uwadze te kryteria proszę abyście doradzili mi jaką techniką fotografować i jaki obiektyw wybrać.
Jak kupię sigmę 180 to z jakiej odległości ja fotki zrobię (zakres)? Oczywiście zależy mi na dużym wymiarze odwzorowania.