-
Początki nałogu
-
-
Bywalec
Chyba jednak najrozsądniejszym wyjściem byłby Canon 100mm. Z mojego doświadczenia wynika, że i on jest zbyt długi jeśli chcesz fotografować nieco większe przedmioty. Jeśli natomiast potrzebujesz skali 1:1, to masz ją w tym obiektywie. Nie wiem jak duży masz ten namiot. Jeśli nie jest on duży, to jeszcze wchodzi w grę Canon EF-S 60mm. Ta Sigma 180mm może i jest dobra, natomiast nie wydaje mi się że ma sens do namiotu i większych przedmiotów. W plener aby owady nie uciekały to tak.
Najlepiej, aby sprawdzić jaka ogniskowa jest Ci potrzebna, to weź nawet tą Sigme 75-300 ustaw na 100mm, a następnie na 180mm i zobacz jaki obszar nią łapiesz.
Oprócz obiektywów masz jeszcze jedno wyjście - pierścienie pośrednie. Możesz kupić z przeniesieniem automatyki, lub bez i zastosować obecnie posiadane obiektywy.
-
hm wydaje mie się, że ta sigma 180 mm macro będzie w sam raz. Canon 100 2.8 i tamron 90 mm 2.8 pozostawiają letki niedosyt pod wzdlędem odległości. Po za tym czasami przyda mi się obiektyw tego typu w plener . Planuję potem jeszcze z czasem Canona 100 dokupić.
Uprawnienia umieszczania postów