Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Obiektyw do Macro ( fotografia reklamowa)

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Pikczer, masz lepszą pamięć do cyferek ja jestem bardziej praktykiem, choć przyznam, lepsza znajomość danych technicznych może być pomocna Sprawdziłem manualnie i rzeczywiście odległość od przedmiotu do przedniej soczewki to ok 23cm, natomiast do lustra/matrycy to już 46cm.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Chyba jednak najrozsądniejszym wyjściem byłby Canon 100mm. Z mojego doświadczenia wynika, że i on jest zbyt długi jeśli chcesz fotografować nieco większe przedmioty. Jeśli natomiast potrzebujesz skali 1:1, to masz ją w tym obiektywie. Nie wiem jak duży masz ten namiot. Jeśli nie jest on duży, to jeszcze wchodzi w grę Canon EF-S 60mm. Ta Sigma 180mm może i jest dobra, natomiast nie wydaje mi się że ma sens do namiotu i większych przedmiotów. W plener aby owady nie uciekały to tak.
    Najlepiej, aby sprawdzić jaka ogniskowa jest Ci potrzebna, to weź nawet tą Sigme 75-300 ustaw na 100mm, a następnie na 180mm i zobacz jaki obszar nią łapiesz.
    Oprócz obiektywów masz jeszcze jedno wyjście - pierścienie pośrednie. Możesz kupić z przeniesieniem automatyki, lub bez i zastosować obecnie posiadane obiektywy.
    Regulamin pkt 8.

kamil2234
    Guest

Domyślnie

hm wydaje mie się, że ta sigma 180 mm macro będzie w sam raz. Canon 100 2.8 i tamron 90 mm 2.8 pozostawiają letki niedosyt pod wzdlędem odległości. Po za tym czasami przyda mi się obiektyw tego typu w plener . Planuję potem jeszcze z czasem Canona 100 dokupić.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów