"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Są różnice znaczne, ideałem jeśli chodzi o puszkę (podkreślę - dla mnie) - był obrazek z 5D mkI
Jeśli chodzi o szkła - kolory z Summicrona-R 50/2
Tamron jest "musztardowo-żółty" i cięższy w obróbce, a np. Elmarit-R 90/2,8 baaardzo zimny ( z filtrem skylight jest ok),ale i tak łatwiejszy w obróbce. Systemowych mam bardzo mało, więc punktem odniesienia może być 100L.
Robię w RAW-ach, ale i tak obróbka zdjęć z jednych szkieł jest łatwiejsza, a z innych zdecydowanie bardziej pracochłonna.
Ja robiłem zdjęcia białego retro auta w plenerze Samyagiem i 35L W trakcie obróbki bylo znaczące przekłamanie koloru i utrata klarownosci obrazu w s14
Wtedy zrozumiałem że obiektyw to nie tylko ostrość.
no ja nie wiem, co to jest niejasne
jeśli dużo się fotografuje i oglądać te zdjęcia, zrobione w różnych warunkach i różnymi obiektywami, to zaczyna się zauważać pewne subtelne właściwości szkieł jak np. oddanie kolorów (czyli transmisję, bo to pewnie powłoki przeciwodblaskowe wpływają na ten kolor)
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Trochę generalizujecie i lecicie stereotypami ;-)
Często widuję Panów w podobnych skarpetkach (różniących się odcieniem np. ciemny fiolet i ciemnoszary itd. itp.) u kobiet jakoś tego nie widziałam dotychczas![]()