Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Wątek: "kolory" obiektywow?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: "kolory" obiektywow?

Chciałbym odgrzebac temat i zapytać co Wam wiadomo na temat takiego zagadnienia jak "color transmission" jezeli chodzi o obiektywy. Czytałem (m.in. na blogu Mike'a Johnstona, ale i w innych miejscach), że "dobre" szkła generalnie znacznie lepiej odwzorowują kolory - np szkła Zeissa albo eLki. Wiadomo - chodzi o lepsze powłoki, ale czy tylko? Tematem zainteresowałem się po zakupie canona 17-40. Oprócz niego mam jeszcze 28/1.8, 35/2 i 50/1.4 i żaden z nich nie odwzorowuje kolorów tak dobrze jak elka właśnie (z jednej strony neutralnie, nie ociepla, a z drugiej są nasycone; no może 50/1.4 jest blisko ale to nadal nie to). Co ciekawe, wydaje mi się że nie widać tego na surowym rawie, ale widać już w post processingu - jak te kolory/kontrasty/przejścia tonalne się wyciąga. Jest to nie tylko łatwiejsze (szybciej mozna osiągnąć oczekiwany efekt) ale i przyjemniejsze dla oka w skutkach. Oczywiście można (no właśnie nie jestem pewien???) i na słabszych szkłach takie efekty osiągać ale wymaga to więcej czasu przed kompem. Więc czy np. droższe szkła są w stanie lepiej przenosić kolory w jakichś subtelnych miejscach? Dlaczego w subtelnych? Bo czasem pojawiają się na sieci fotografie zrobione np kitem i 17-40 i różnicy nie ma. Ale jak się weźmie rawy to nagle okazuje się że eLka tak jakby przeniosła tych danych znacznie więcej i znacznie więcej można wycisnąć z obrazka, zakładając że body jest to samo.
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 02-03-2013 o 18:10
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Bywalec

Różnice w odwzorowaniu kolorów są często bardzo widoczne. Z mojego doświadczenia wynika jasno, że najlepszy pod tym względem z posiadanych przeze mnie obiektywów był Canon 28-70 2.8L - nasycone, dobre oddane kolory bez zafarbu, podobnie (choć nie tak dobrze) 17-40 L. Najgorszą jakość kolorów widziałem używając 35mm f2 - zafrab żółtawo-brązowy i słabiutkie ogólne nasycenie. Canon 28mm f1.8 - taki sobie, jak zresztą 85mm f1.8, a co ciekawe prawie bliźniaczy 100mm f2 produkował lepsze kolory, podobnie jak 50mm f1.4.

Podobnie jest z tamronami(zerknij na testy cichego, który o tym pisze). Ich"kolorystyka", znacznie różni się od canonowskiej. Wielu osobom po prostu tamron nie pasuje, ze względu na kolory.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Oczywiście można (no właśnie nie jestem pewien???) i na słabszych szkłach takie efekty osiągać ale wymaga to więcej czasu przed kompem.
    nie jestem pewien. nie wszystko da się zrobić na komputerze - np. średniego formatu z małego
    Więc czy np. droższe szkła są w stanie lepiej przenosić kolory w jakichś subtelnych miejscach?
    oczywiście, ale nie wiem, czy cena jest tu jedynym warunkiem
    Dlaczego w subtelnych? Bo czasem pojawiają się na sieci fotografie zrobione np kitem i 17-40 i różnicy nie ma.
    dlatego, że oba to nie są bardzo złe szkła. porównaj z obiektywem kamery przemysłowej lub komórką, to różnica będzie znaczna.

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez jz7 Zobacz posta
    Czesto na tym forum widze teksty, ze jakis obiektyw daje fajniejsze lub mniej fajne kolory. Szczerze nigdy czegos takiego nie zaobserwowalem (pomijam spadek kontrastu pod swiatlo wynikajacy z roznego stopnia kontroli odblaskow) i raczej traktowalem to jak cos czego trzebaby specjalnie szukac, a tu na forum tematem zafarbu obiektywow duzo osob posluguje sie dosc swobodnie.

Czy ktos moglby podac przyklad identycznej sceny, identycznie naswietlonej, z 2 obiektywow, ktore daja inne zabarwienie, zebym zobaczyl roznice?

Oczywiście że istnieją między poszczególnymi szkłami większe lub mniesze różnice w kolorostyce, pomijająć już takumary czy inne obiektywy gdzie użyto tor i mają solidną "żółtaczkę" to różnice te przejawiają się przeważanie w delikatnym ociepleniu lub oziębieniu barw, tyczy się to nie tylko leciwych M42 ale też współczecznych, przykładowo kiedyś porównywałem 17-40 z 10-22 i ten pierwszy daje cieplejszą dominatę.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 03-03-2013 o 14:18

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    przykładowo kiedyś porównywałem 17-40 z 10-22 i ten pierwszy daje cieplejszą dominatę.
    A porównywałeś je na tym samym korpusie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A porównywałeś je na tym samym korpusie?
    Ja porównywałem na 50D. Nie zaryzykuję stwierdzenia, że kolor jest cieplejszy, ale na pewno 17-40 daje lepiej odwzorowane kolory.
    Porównując 10-22 na 50D i 17-40 na 5DII, bo jeden z tych zestawów zabierałem często w góry ten drugi zestaw wyjściowo daje lepsze fotki, ale przepaści nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 03-03-2013 o 18:11
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Najgorsze oddanie kolorów ze szkieł które miałem ma samyang 14mm

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

ja w ogóle nie zaprzatam sobie glowy takimi *******ami majac rawa :-)
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    ja w ogóle nie zaprzatam sobie glowy takimi *******ami majac rawa :-)
    z kolorami z Samyanga 14 nawet ACR sobie nie radził
    imho
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów