Strona 843 z 1000 PierwszyPierwszy ... 343743793833841842843844845853893943 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 421 do 8 430 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    a jak robiłeś jakikolwiek ślub jakiego Ci brakowało?
    14mm na cropie bez AF, powodzenia
    sam nie wiem, ale może spróbuj 17-55/2.8 IS na jedno body, a na drugie (40d) 50/1.4
    28 nie sprzedawaj jakbyś kiedyś kupił FF, a 85 jakbyś kupił drugie FF
    A czy to aż taki problem 14 mm na cropie bez AF'a. Pytam, bo ten wątek był już tutaj poruszany i np Samyang 14 2.8 polecony mi przez Miclesa wydaje się budżetowa wersją szerokiego kąta.

Pytam dlatego, że sam stoję przed zakupem tegoż szkła i niektóre głosy zdawały się potwierdzać, iż ze złapaniem ostrości nie powinno być aż tak wielkiego problemu. Może to nie Samyang 8 Fish, gdzie złapanie ostrości to bułka z masłem, ale też nie Koreańskie 85 1.4, które będąc manualem stawia wysoko poprzeczkę, aby ustawić ostrość. DOF kalkulator zdaje się to potwierdzać; dla 3 m i F2.8 ostrość rozkłada się od 1,65 m do 16,5 m (od F4 i 3m mamy już od 1,4m do nieskończoności ostrość), a to w zasadzie już wystarcza.

Za 1100 zł podejrzewam, że alternatywy podobnej optycznie i równie jasnej nie znajdziemy. Gdyby komuś było mało dokleja chipa za kolejne 150 żł i ma potwierdzenie ostrości.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Kup cokolwiek ... 80% ludzi i tak nie zauważy różnicy A tak na poważnie, jeśli myślisz o biznesie ślubnym nie warto bawić się w półśrodki: tamrony, sigmy, ciemne canony - prędzej czy później (raczej prędzej) zauważysz, że coś jest nie tak, spylisz ze stratą, bezsens. Kup 5D. Z czasem zmienisz 28 na 24L, dokupisz 35L lub 50L. Później drugie 5D. Zamienisz 85 1.8 na 85 1.2, dokupisz 15 2.8 fish. Na koniec 135 2.0. O wymianie 5D na 5D Mark II po 30 ślubach rocznie nie będę pisał.
    ps.
    Numery na 6-stke w totka na jutro: 3, 8, 14 ...

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rediconn Zobacz posta
    ps.
    Numery na 6-stke w totka na jutro: 3, 8, 14 ...
    Czekam na pozostałe ... no te z 6-ciu do lotka ??!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rediconn Zobacz posta
    Kup 5D. Z czasem zmienisz 28 na 24L, dokupisz 35L lub 50L. Później drugie 5D. Zamienisz 85 1.8 na 85 1.2, dokupisz 15 2.8 fish. Na koniec 135 2.0. O wymianie 5D na 5D Mark II po 30 ślubach rocznie nie będę pisał.
    A tak na poważnie , wg mnie , to najważniejszy był ten zaznaczony/cytowany fragment .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 11-03-2011 o 16:42 Powód: Automerged Doublepost
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    A może odpowiedź w stylu: chcesz się brać za biznes najpierw zainwestuj odpowiednie pieniądze? Za 2k nic nie kupisz, tamron jest gówniany, porządne obiektywy są droższe.
    Ilu ludzi, tyle opinii... Ja tamrona 17-50 (bez stabilizacji) bardzo sobie chwalę, swego czasu intensywnie użytkowałem - jedyny feler to ten głośny silnik, który może przeszkadzać - poza tym chodzi jak złoto, ostry, szybki (nie jest to usm, ale daje radę). Imo do cropa to fajne szkło.

Ale... jak się chcesz pchać w ślubniaki - to prędzej, czy później kupisz full-frejma - może warto dołożyć kasy i pomyśleć o czymś, co będziesz mógł i na nim wykorzystać ?
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tamron 17-50 jesli jest wspomagany lampa poradzi sobie na slubach. Jednakże jest to tylko półśrodek który i tak nie da typowego wow, jakie da chociażby FF + 16-35. Mówie z własnego doświadczenia.

Canona 17-55 bym sobie odpuścił jeśli w niedalekiej przyszłości i stwierdzisz że idziesz w FF.
    http://inside-the-lense.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubi78 Zobacz posta
    Mateusz żyjemy w czasach gdzie Fotografia się rozwija, epoka kamienia łupanego odchodzi. Najwidoczniej masz sprzęt z niższej półki i za wesele bierzesz 1tys lub 1,5 ale są tacy którzy nie narzekają i mają klijentów za 4 tys.
    Jak dla mnie to możesz mieć H3 i robić sesje za 10tyś+. Jeśli jesteś na tyle dobry by obsługiwać elitę i stać Cię na taki sprzęt to gratuluje.

Natomiast nie widzę powodu dla którego dobry fotograf znający się na rzemiośle nie może pojawić się na ślubie z Canonem 40D i zrobić tym aparatem dobrego reportażu.

Dyskredytowanie fotografów z racji sprzętu na jakim pracują jest co najmniej nieprzemyślane.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

40D to nie problem, gorzej jak do 40D podpięty jest kit a zdjęcia doświetlane są wbudowaną lampą.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

gdzie naprawiasz samochód u kowala, który ma tylko młotek, czy w warsztacie, w którym mają odpowiednie narzędzia
    komu powierzysz budowę swojego domu ... firmie, czy murarzom spod sklepu
    proszę, aby coś robić trzeba zainwestować, a nie paprolić
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Domyślnie

I dla takich "twórców" znajdują się klienci - widocznie jest na coś takiego zapotrzebowanie.

Kwestia szklarni została przez mojego współrozmówcę pominięta. Jak wnioskuje liczy się numerek na body - bo to średniokumaty klient jest w stanie zapamiętać i skojarzyć z bilbordem a z rodzajem oszklenia to już niekoniecznie...

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    I dla takich "twórców" znajdują się klienci - widocznie jest na coś takiego zapotrzebowanie....
    Od mojego ślubu minęło ...... lat. Zdjęcia robili znajomi. Wracam do nich czasem bo przypominają rzeczy ważne i miłe. Nigdy nie żałowałam, że nie wzięliśmy profesjonalisty. Gdybym nie znała nikogo, kto robi zdjęcia, być może powiedziałabym komuś - słuchaj trzeba zrobić kilka zdjęć na pamiątkę... Nie traktujcie wszystkich, którzy nie mają potrzeby robienia sobie sesji za grube tysiące jak tępych ćwoków.

..... Gdybym miała te grube tysiące pewnie kupiłabym obiektyw ...
    :wink:

Strona 843 z 1000 PierwszyPierwszy ... 343743793833841842843844845853893943 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów