Strona 831 z 1000 PierwszyPierwszy ... 331731781821829830831832833841881931 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 301 do 8 310 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mi w 50D migawka zaczęła świrować podczas oczepin - dokończyłem je 30D. Lampa 580 EX II też ześwirowała (przełączała się w TTL i jarała wszystko) też dałem radę w manualu. Drugi zestaw sprzętu to obowiązek.

Co do poruszanego tu dylematu 70-200. Uważam że jak kupować 70-200 to tylko 2,8 wersję II. Natomiast uważam że szkło to kosztuje nieco za dużo. Mając dwa FF dużo taniej wyjdzie zakup 85/1,8 plus 135L i w taki zestaw sam celuję choć oczywiście rozumiem komfort zooma.

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

Mi podczas już właściwie wyjścia z kościoła zablokował sie bolec AF
    Przy włączonym AF nie ustawiał ostrości i nie dało sie strzelić zdjęcia
    na szczęście szybkie przełączenie na MF i umiejętności nabyte z M42 pozwolily przetrwać bez zmiany body i nic nie straciłem
    po życzeniach na boku ściągnąłem obiektyw poruszałem bolcem (oczywiscie zastanawialem sie czemu af przestał działać) założyłem i już nigdy więcej mi sie to nie przytrafiło

w każdym bądź razie lepiej mieć zapasowy sprzęt

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

... Prawa Murphy'ego - tego się trzymam i nie ma znaczenia czy robię dla kogoś znajomego czy komercyjnie - awarii sprzętu nie da się przewidzieć - podejście musi być profesjonalne, taki dzień to dla młodych najważniejszy dzień w roku ... życiu czy innym wszechświecie. Z jedną puszką i szkłem to mogę iść na spacer z dzieckiem ... będę tylko zły sam na siebie że nie złapałem fajnego ujęcia. Od zawsze w plecaku mam drugie body i lampę - z naładowanymi aku. Po zmianie systemu praktycznie od razu kupiłem 40d. Gorzej było ze szklarnią bo zbierałem kasę na jasne stałki, ale z tym co mam w stopce + pożyczone 17-40 dawało wewnętrzny spokój.

Odnośnie 70-200 i 135 2.0 mam obydwa i to całkiem dwa różne szkła ... myślałem że sprzedam 70-200 po zakupie 135 bo się będą dublować ale ... dokupiłem jeszcze 85 ... jak dla mnie ( po 6 miesiącach czytania forum, prób i błędów ) idealny zestaw:
    24, 50, 85, 135 i 70-200 ... teraz inwestuję w oświetlenie
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Domyślnie

Zgadza się bez backupu to nie ma co startować. W irlandii będąc na jednym weselu fotografowi przestała działać 1ds2, 5d1, ślub kończył 40D... ;]
    Wiec coś w tym jest.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

o kurna... To musiał mieć nieźłe ciśnienie:P Ostatnia puszeczka:P JEszcze jak ona padnie to już w ogóle. Chyba,że coś tam jeszcze schował do torebeczki :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Genaralnie prawdopodobieństwo uszkodzenia body jest małe. Nie można jednak wykluczyć takiej sytuacji. I jak koledzy napisali trzeba mieć asa w rękawie bo inaczej co podejdziesz do PM i powiesz "sorry sprzęt się spierniczył biorę zabawki i idę do domu" ?

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Jako trzeci aparat mam przy sobie G11.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    Brak backupu to nawet nie amatorszczyzna... to głupota - każdy sprzęt ma prawo w każdej chwili nawalić - nie ma rzeczy niezawodnych...

Ja już w jakimś wątku opisywałem swoje przygody z sprzętem.

Za kolegami - z takim nastawieniem lepiej zostaw to ludziom podchodzącym do tego poważnie.

A tak btw. to powinny być całkiem niezależne zestawy, body+obiektyw+lampa+karta+bateria, bo co jeśli np. lampa spaliła ci elektronikę body ? Podstawa przestaje działać, przekładasz obiekty z lampą na backup i dzieje się to samo - no i jesteś wtedy, za przeproszeniem, w ciemnej d***e.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I tak - jeśli nie masz drugiego zestawu, to pozostań przy robieniu znajomym i rodzinie - tam jak spieprzysz nikt nie będzie miał do ciebie pretensji. Chcesz robić za kase - kupujesz drugi zestaw - prosto jak budowa cepa
    Swiete slowa!!!
    Przekonalem sie o tym na szczescie tylko na warsztatach.
    Nowe aparaty na gwarancji. Zaczynam strzelac przygotowania, nagle 5dmkII prosi o nowa karte no to zamiast isc do plecaka to szybka przekladka z 40d ktorego uzywalem z piatka. Zalaczam, naciskam spust i nic. Po chwili aparat przestal kapletnie reagowac i wywalil error.
    No to odkladam body, przekladam karte spowrotem do 40d, naciskam spust i "o k****!" co jest. 40d tez padlo.
    Jak sie potem okazalo to podczas przekladki cos stalo sie z karta i spalila moduly karty pamieci w obu puszkach.
    To nauczylo mnie jednego.
    JAK CI JEDNO BODY PADNIE TO DO TORBY I KONCZE NA JEDNYM A NIE BAWIE SIE W NAPRAWIANIE!

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Genaralnie prawdopodobieństwo uszkodzenia body jest małe. Nie można jednak wykluczyć takiej sytuacji. I jak koledzy napisali trzeba mieć asa w rękawie bo inaczej co podejdziesz do PM i powiesz "sorry sprzęt się spierniczył biorę zabawki i idę do domu" ?
    Nie spodziewałem się, że będę potrzebował w tak banalnej sprawie pomocy, ale już mi czacha dymi od myślenia. Pod względem ślubniaków i koncertów mam dylemat jak rozwiązać sprawę zapasowego body. Obecnie zostałem bez puszki tylko 3 stałki 28/50/85.. będzie to pracować z 5D2.
    Jako zapas rozważam 7D z 10-22 albo używkę 5D1 np. z Sigmą 20/1.8, która działała by i na body podstawowym rzecz jasna.

Problem mam taki, czy brać nówkę cropa z uniwersalnym UWA? Czy jednak co dwa FF to dwa FF. Niestety zakup UWA pod FF raczej nie wchodzi w grę - finanse, chyba, że jest jakaś ciekawa alternatywa w cenie tej Sigmy, ale z tego co widze to średnio..

Problem nie byłby problemem, gdyby nie to, że to ma być zapasowe body i z jednej strony szkoda wydać ok 4000 na używkę jak za 900zł więcej mam nówkę cropa. Z drugiej co 2xFF to 2xFF.

Jestem bardziej skłonny opcji crop+UWA.

I nie to, że nie mam pojęcia o foceniu takich imprez i nie wiem z czym mi się lepiej pracuje, tylko jest to dylemat typu - przekonajcie mnie do lepszego rozwiązania

Dzięki za sugestie.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jestem własnie w podobnej sytuacji. W zeszłym roku robiłem na 5D, 50D plus samyang 8mm, 28, 50, 85. własnie kupiłem drugą 5D i sprzedałem 50D. Po przejrzeniu swojego folio widzę że lubię szeroko i tu jest problem. Na 24L brak kasy więc pomyślałem o Tamronie 17-35 ale ich nie ma w ofercie nawet używek. Mam możliwość kupienia w dobrum stanie 16-35 II ale nie podoba mi się to szkło - jaką beczkę daje no i kosztuje tyle co Tamron plus 135L. Od biedy kupię chyba Samyanga 14/2,8 bo Sigmę 14/2,8 też ze świecą szukać. Generalnie jest problem z UWA do ff.

Strona 831 z 1000 PierwszyPierwszy ... 331731781821829830831832833841881931 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów