Zdobądź zatem jakąkolwiek pełną klatę Canona (spotkaj sie z kolega co to ma, albo lepiej koleżanką z "pełną klatką") i popróbuj. Wszystko stanie się jasne bardziej, niż dzięki poradom z forum.
Zdobądź zatem jakąkolwiek pełną klatę Canona (spotkaj sie z kolega co to ma, albo lepiej koleżanką z "pełną klatką") i popróbuj. Wszystko stanie się jasne bardziej, niż dzięki poradom z forum.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
A znasz koleżanki z "pełnymi klatkami" ??.
Właśnie o to chodzi . Zamiast zbyt dużo myśleć i kobinować - lepiej zacząć działać . Sprzęt - nawet trochę - częściowo nie trafiony - zwróci się . Na obiektywach , nie traci się wiele - można zaryzykować . Nie mam na myśli obiektywów "walniętych" !!.
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
"I zastanawiam się pomiędzy 16-35, a 24-70" - no tak - zupełnie podobne zakresy.
Jeżeli tyle czasu już robiłeś, to chyba powinieneś już wiedzieć jakie ogniskowe potrzebujesz. Jak wiesz tą rzecz, to później z ~trzech obiektywów dość łatwo wybrać ten jeden, którego ostatecznie kupisz.
Z szerokim kątem na pełną klatkę sprawa jest moim zdaniem jasna :
Zoomy :
Canon 17-40 - za ciemno
Canon 16-35 - wspomniane przez ciebie rogi
Canon 24-70 - to już nie jest szeroki kąt
Sigma 12-24 - za ciemno
Jakieś 17-35 których nie znam (były jakieś takie Sigmy czy Tamrony) - albo słabe optycznie, albo za ciemno (4.0 na końcu)
Stałki :
Canon 14 - bardzo za drogi
Samyang 14 - manual focus, zniekształcenia faliste
Sigma 20 - brak USMa, trza przymykać do 2.2 i i tak nie ma rewelacji
Canon 24 - drogo, ale dobrze, tyle że już nie szeroko
Canon 28 - słabe rogi, wąsko jak na najszersze szkło
Musisz zatem wybrać obiektyw, którego wady najmniej będą ci przeszkadzały. Moim zdaniem każdy, kto focił przynajmniej rok, powinien się w szklarni orientować i umieć samemu podjąć taką decyzję.
Micles, zapominasz, że szeroki kąt w FF to 24 mm, a 16 mm to ultraszeroki. Nie wprowadzaj własnej terminologii.
---Moje zdjecia na FB---
Micles dzięki za konkretną odpowiedź.
Do tej pory głównie używałem zooma 17-70, stałki 50 i tele 75-300 i mniej więcej takich obiektywów szukam do pełnej klatki.
Co do tele to jestem juz przekonany do 70-200 f/4 L, stałke wybiorę raczej 50mm sigmy albo canona ale największu problem mam z zoomem. Tak jak napisałeś 17-40 za ciemny (a szkoda bo to jego bym wybrał gdyby miał światło 2.8), 24-70 nie jest już taki szeroki ale wydaje mi się, że na pełnej klatce raczej dawałby radę. a 16-35 ma problem z brzegami ale i tak chyba kupię to szkiełko.
heh ja rowniez zastanawialem sie nad slubami i jakos po przeczytaniu kilku watkow wiem co mi bylo potrzebne i kupilem to na co mnie stac i tym sposobem mam to co mam. Moze nie ma rewelacji jednak teraz planem jest aby sprzet na siebie zarobilpozniej zastanowie sie nad ulepszeniem sprzetu
plany sa i czesciowo zaczalem je realizowac :/ a pozostali niezdecydowani niech dalej czekaja i zyja w swoim swiecie.
EOS 60D + 10-22/3.5 + 24-105/4L + 80/1.8 + 430EX II + Sherpa 600R & DF-50 + Domke F-2 & Lowepro Flipside 400
dinderi, zapominasz, że nie istnieje słowo ultraszeroki. Nie wprowadzaj własnej terminologii.
Co do 70-200 4.0 bym się zastanawiał, bo w kościele to zdjęć nim sobie nie porobisz. Chyba że do kościoła będziesz miał jeszcze 85/135, a 70-200 tylko na dwór. 16-35 jest chyba jedynym wygodnym wyborem dla ogniskowej poniżej 24mm. Ja cały czas się jeszcze łudzę, że Samyang 14 + C24 będzie dobrym combo, bo po prostu lubię mieć jasno![]()
---Moje zdjecia na FB---