Czacha, z miłą chęcią wziąłbym do ręki 5D, ale nikt w mojej okolicy nie posiada takowego.
Czacha, z miłą chęcią wziąłbym do ręki 5D, ale nikt w mojej okolicy nie posiada takowego.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
nie pozostaje Ci nic innego jak wybrac sie do najblizszego sklepu ze sprzetem foto w celu zweryfikowania zasadnosci lęków zwiazanych z AF 5D
Tylko w jakim sklepie ja dostane stara piątke?No nic, zawsze muszą być jakieś minusy, zyskam plastykę i jakość pełnej klatki, ale kosztem AF, trudno, trzeba wybrać mniejsze zło
![]()
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
taa od pol roku nie mozna tak 5d pomacac![]()
no comment...
sadzilem ze piszemy o MarkII ... tak czy siak patrzac na Twoje zdjecia Urgur szybkiego AF to Ty zdecydowanie nie potrzebujesz![]()
jak tak ostatnio testuję mojego 40d względem 5dMkII to mogę stwierdzić że na tych samych obiektywach i na "centralnym" czterdziestka bardziej się myli
Sprawdziłem przed chwilką AF w 5d i 40d z obiektywem C50 1.4 i oczywiście tylko centralny punkt.
Według mnie nie ma różnicy w szybkości ustawiania ostrości między tymi puszkami, powiem więcej jeden test był na czarnym pilocie od TV z ciemnymi przyciskami tylko białe napisy na przyciskach i na 10 razy 40d 2 razy się chwilkę zawahał, a 5d bez zająknięcia.
Mogę popatrzeć jeszcze z innymi szkłami, ale dla mnie to mit, że AF w 5d gorszy, a jeśli rzeczywiście tak jest to różnica jest na tyle minimalna, że w użytkowaniu nie do wychwycenia.
Jeszcze jedno, nie robiłem zdjęć tylko czekałem na potwierdzenie ustawienia ostrości.
Jak jest z celnością - też nie zauważyłem różnicy.
6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...
Mam 40d i 5d mk2. Z mojego doświadczenia - jeszcze nie ślubnego - wygląda to następująco: jeśli nie robisz jakichś super-dynamicznych scen, nie zauważysz większej różnicy. Na poczatku byłam trochę uprzedzona do AF w 5dII, cóż z człowiekiem robo siła sugestii, ale jak porobiłam przez kilka miesięcy 5-tką, w którym to czasie 40-tka leniwie drzemała w torbie na prawach backupu - po ponownym zapięciu do niej szkieł zobaczyłam, że nie ma jakiejś wielkiej róznicy. Jeśli masz ostre, celne szkła - to trafią. Poza tym po przesiadce na 5d zyskasz inne, bardzo przydatne ficzery: duży, jasny wizjer i wyższe używalne iso. Te dwa ostatnie dla mnie są niezwykle istotne, dlatego dalszej przyszłości pewnie i jako backup postaram się sprawić sobie 5-tkę, czy coś innego pełnoklatkowego.