Strona 474 z 1000 PierwszyPierwszy ... 374424464472473474475476484524574974 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 731 do 4 740 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Dopiero zaczyna Awatar kan_gory
    Miasto
    żyrardów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Witam

Mam dylemat w wyborze obiektywu: obecnie posiadam EF 50/1.4 i rozpatruje jego zamiane na EF 85/1.8
    Obiektywu uzywalbym glownie w fotografii slubnej (zadziej portrety)
    Na dniach kupuje EOS 5D mkII, przedtem nie mialem do czynienia z aparatami FF, dlatego zastanawia mnie kwestia ogniskowej - a dokladniej, ktora jest bardziej "praktyczna" na pelnej klatce w przypadku slubow.
    Jezeli chodzi o szersze kadry.. bede korzystal z EF-S 10-22, podpietego do zapasowego EOS 30D.
    Na plenery mam w plecaku 70-200/2.8, tylko wlasnie okolice 50mm (lub 85mm) zostaja moim dylematem.
    Za rok kupuje EF 35L, ale w tym sezonie musze wybrac miedzy 50/1.4 a 85/1.8.
    Jakies sugestie?

Czy 50/1.4, czy 85/1.8 to kwestia raczej gustu i sposobu robienia fotografującego jak tez przyzwyczajenia do pewnych ogniskowych. Nie ma jakiegoś złotego środka.

Ja akurat bardzo sobie cenię fotografowanie jasną 50-teczką, i ciężko bym zniósł rozstanie z nią przy fotografowaniu w kościele czy też na koncertach

Ale co fotografujący to może być inna odpowiedź...

Musisz przeanalizować sobie i popstrykać FF, to będziesz wiedział co Ci lepiej leży.

Coś już napisał

Domyślnie

Witam

Mam dylemat w wyborze obiektywu: obecnie posiadam EF 50/1.4 i rozpatruje jego zamiane na EF 85/1.8
    Obiektywu uzywalbym glownie w fotografii slubnej (zadziej portrety)
    Na dniach kupuje EOS 5D mkII, przedtem nie mialem do czynienia z aparatami FF, dlatego zastanawia mnie kwestia ogniskowej - a dokladniej, ktora jest bardziej "praktyczna" na pelnej klatce w przypadku slubow.
    Jezeli chodzi o szersze kadry.. bede korzystal z EF-S 10-22, podpietego do zapasowego EOS 30D.
    Na plenery mam w plecaku 70-200/2.8, tylko wlasnie okolice 50mm (lub 85mm) zostaja moim dylematem.
    Za rok kupuje EF 35L, ale w tym sezonie musze wybrac miedzy 50/1.4 a 85/1.8.
    Jakies sugestie?
    Cytat Zamieszczone przez kan_gory Zobacz posta
    Czy 50/1.4, czy 85/1.8 to kwestia raczej gustu i sposobu robienia fotografującego jak tez przyzwyczajenia do pewnych ogniskowych. Nie ma jakiegoś złotego środka.

Ja akurat bardzo sobie cenię fotografowanie jasną 50-teczką, i ciężko bym zniósł rozstanie z nią przy fotografowaniu w kościele czy też na koncertach
    Ale co fotografujący to może być inna odpowiedź...
    Otóż to, mi np. zupełnie nie odpowiada 50mm, wolę 85! BeatX, jeśli masz 50mm, i zastanawiasz się nad jego zamianą, to być może oznacza, że również nie leży ci specjalnie taka ogniskowa?
    (Sęk w tym, że jak do tej pory używałeś cropa, to tam 50mm wyglądało prawie jak 85, które zobaczyłbyś na swoim nowiutkim 5D )

Gdybyś dokonał zamiany, to i nowe szkło może ukierunkuje Twoje zainteresowania też na portrety, o których na razie piszesz że rzadko. Bo ono jest wręcz stworzone do tego i zachęca (i wkręca) do tego tematu z każdym udanym kadrem kolejnej pięknej twarzy dziewczyny ))
    Jeśli nie, to jak radzi pank, pozostań przy 50-tce, a kiedy kupisz planowane 35mm, wówczas już z pewnością nie będzie to aż taki dylemat i dokonasz zamiany bez żadnych rozterek!
    Ostatnio edytowane przez aKySZ ; 04-02-2010 o 23:55
    5D, 350D, 35L, 17-40, 70-200 f4, 50 f1.4, 85 f1.8, 580 EX II

Miasto
    żyrardów

Domyślnie

35/1.4, 85/1.8

ale pewnie można i tak:
    50/1.4, 100/2

Ja w podręcznej torbie mam zazwyczaj
    20/2.8, 50/1.2, 100/1.8, 24-70/2.8
    i tym robię 90% fot.
    Może to wynika że wcześniej męczyłem przez parę lat tylko LTL z Pancolarem 50/1.8, więc człowiek się przyzwyczaił jak do psa )
    Ostatnio edytowane przez kan_gory ; 05-02-2010 o 00:25

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Jak masz 70-200 to sensowniej było by zostawić 50tkę.
    masz na mysli, ze 50 bedzie bardziej praktyczne niz 85?
    w 85 mozna fajnie skupic sie na detalu, natomiast w 50 wiecej obejme.. cholera ciezki wybor.
    szkoda, ze chociaz na jednym slubie nie mialbym obu obiektywow do dyspozycji.

aKySZ w tym profilu:
    http://www.maxmodels.pl/maciej_k.html
    jest czesc moich portretow.
    adres podaje nie jako autoreklame, ale zeby nakreslic poziom mojej wiedzy i doswiadczenia w zdjeciach portretowych (w odniesieniu do pleneru slubnego, w ktorym imho stosuje sie podobna technike fotografowania jak w portretach)
    po prostu zastanawia mnie ktory z tych obiektywow (50 vs 85) bedzie dawal wiecej "magii" na FF, w przypadku reporterki slubnej.

Miasto
    żyrardów

Domyślnie

po prostu zastanawia mnie ktory z tych obiektywow (50 vs 85) bedzie dawal wiecej "magii" na FF, w przypadku reporterki slubnej.

85/1.8 i 50/1.4 to są dobre szkła.
    Więc myślę że "magia" zależy w tym przypadku od fotografującego...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

masz na mysli, ze 50 bedzie bardziej praktyczne niz 85?
    w 85 mozna fajnie skupic sie na detalu, natomiast w 50 wiecej obejme.. cholera ciezki wybor.
    Jak teraz odpowiesz sobie na pytanie ile procent zdjęć ślubnych to detal a ile szersze ujęcia to masz problem rozwiązany. No i przypominam że 70-200 też się da zdjęcia robić.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

50tka na FF wciaz jest 50tka .. a podpieta pod crop daje 80tke ... wiec jednym szklem pokrywasz zakres dwoch o ktorych tu debatujemy

Coś już napisał

Domyślnie

aKySZ w tym profilu:
    http://www.maxmodels.pl/maciej_k.html
    jest czesc moich portretow.
    adres podaje nie jako autoreklame, ale zeby nakreslic poziom mojej wiedzy i doswiadczenia w zdjeciach portretowych (w odniesieniu do pleneru slubnego, w ktorym imho stosuje sie podobna technike fotografowania jak w portretach)
    Eee, to portrety masz opanowane a może tak: zostaw sobie jeszcze tą 50-tkę, jak mówisz niebawem będziesz miał i tak 5D (nie musisz przed jego zakupem pozbywać się szkła jak rozumiem?), podepniesz sobie 50 do niego, i przynajmniej jeden test będziesz miał z głowy. Choć niekoniecznie na ślubie. Pojęcie jednak jakieś Ci da, i ewentualnie dopiero po tym jak już 5D będzie u Ciebie w łapkach podejmiesz decyzję co do szkła? Chyba nie musisz zamieniać ich teraz przed nadejściem aparatu?
    Według mnie, cokolwiek znaczy osławiona magia, to skłaniałbym się że 85 jest jej bliższa. Ale ktoś inny może wyciskać różne cudeńka i z 50-tki. Zapraszam do Wrocławia na testy. Co prawda najbliższy ślub w czerwcu, ale kościoły są otwarte cały czas
    5D, 350D, 35L, 17-40, 70-200 f4, 50 f1.4, 85 f1.8, 580 EX II

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Nie wiem jak tam inne osoby strzelają zdjęcia, ale czesto słyszałem, że 5d + 35 i 85mm i możnaby cały ślub oblecieć.
    Z drugiej strony, mam wrazenie, ze 85 to już do jakichś kilku, specyficznych kadrów, 50-tkę czesciej mozna użyć.
    Nikt Ci nie odpowie co Ty bardziej lubisz

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    50tka na FF wciaz jest 50tka .. a podpieta pod crop daje 80tke ... wiec jednym szklem pokrywasz zakres dwoch o ktorych tu debatujemy
    Ale 30D ma 8,5 Mpx a 5D Mk II 21, jaki jest sens podpinania tego do 30D jak równie dobrze a nawet dużo bardziej możesz skadrować na pliku z 5D?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 474 z 1000 PierwszyPierwszy ... 374424464472473474475476484524574974 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów