Strona 35 z 1000 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135535 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    To, że przeciętny klient nie widzi różnicy, to nie znaczy, że jej nie ma.
    Przeciętny klient umawia się teraz z trzema fotografami na raz w jednym miejscu, prosi wszystkich o wyjęcie prac i na podstawie tego co widzi wybiera fotografa. Oczywiście kwestie techniczne sprzętu to tylko jedna z wielu wskazówek, ale zapewniam Cię, że bardzo istotna.

Rozumiem, że próbujesz coś tam sobie udowadniać, ale IMO to bez sensu. Przy 15x21 jest bardzo duża różnica. Choćby taka, że przy dosć swobodnym kadrowaniu robisz odbitki w 400dpi.
    a moze to bardziej zalezy od labu a nie puszki

czytalem testy ze 20D ma wieksza rozpietosc od 5D
    z iloscia szczegolow nie polemizuje bo matryca w 5D jest duzo wieksza ale zeby to wykorzystac trzeba miec dobre znowu szklo z odpowiednia rozdzielczoscia optyczna
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    a moze to bardziej zalezy od labu a nie puszki
    To w takim razie jeszcze więcej zależy od obróbki w PS.
    Zakładam, że wszystkie inne zmienne poza aparatem są identyczne. Na moje potrzeby: całą późniejszą obróbkę wykonuję tak, żeby były jak najlepsze efekty końcowe dla klienta. Lab zawsze ten sam.
    czytalem testy ze 20D ma wieksza rozpietosc od 5D
    Ja czytałem, że nikon d50 ma mniejsze szumy od Canona 5d. Chcesz linka?

z iloscia szczegolow nie polemizuje bo matryca w 5D jest duzo wieksza ale zeby to wykorzystac trzeba miec dobre znowu szklo z odpowiednia rozdzielczoscia optyczna
    Oczywiście. Niestety nigdy nie ma tak, że lepsze efekty uzyskasz na gorszym sprzęcie. W przypadku wyciskania ósmych potów ze sprzętu najczęściej jest tak, że robią to ludzie, którzy zarabiają na fotografii. A dla nich 1000zł więcej na obiektyw czy 5kzł więcej na puszkę to nie jest wydatek a inwestycja. Jak nie zwróci się na droższych/większych zleceniach, to odliczysz to od podatku.
    Jarek

Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

- Na początek: (też już pisałem): wszystkim da się zrobić ślub, ale nie wszyscy to potrafią A jeszcze więcej jest tych, co o sobie myślą, że potrafią Na szczęście wszystko wyryfikuje rynek
    to znaczy ze ty potrafisz??? czy moze nie potrafisz ale klienci sie nie znaja i masz zlecenia bo konkurencja jest slaba???

- loteria AF - które aparaty u canona mają pewny i powtarzalny AF poniżej jedynek i 5D? Ile więcej trzeba zrobić zdjęć, żeby mieć pewność, że będziesz mial ostry i ciekawy materiał? 5x więcej? Wiesz, ile czasu to się obrabia?
    mowisz z doswiadczenia???
    czy jak robiles 10 czy 20D robiles o tyle wiecej fotek niz tym cudownym 5D???
    zakladam ze robisz w RAW i do tych puszek tez miales dobre szklo klasy L z USM. zdjecia slubne czy dokladniej reportaz bo tam czeba miec szybki AF to nie sport gdzie liczy sie tysieczna czesc sekundy, wiec wydaje mi sie ze roznica miedy 5D i np 20D jest nie duza a na dodatek ten ostatni robi 5kl/s. i AF z dobrym jasnym szklem wyrabia sie znakomicie

- ilość szczegółów - im większa matryca, tym więcej szczegółów na odbitkach. W pewnych wypadkach mści się to potrzebą dłuższego posiedzenia nad retuszem, ale coś za coś. Dobra, wiem.. Banały..
    nie rozumiem!!!
    8MP + RAW duzy zapas dla odbitki 15x21
    po co mi wiecej nie robie przeca wielkoformatowych zdjec

- pewność i święty spokój: jeśli zajmujesz się tym zawodowo i stanowi to dla Ciebie główne źródło utrzymania, to istnieje coś takiego jak reputacja. Oznacza to mniej więcej to, że nie możesz nawalić. Czy 350D zapewni Ci ten spokój? Każdy sprzęt się psuje, ale zastanów się, który częściej.
    Oczywiście od czegoś trzeba zacząć, na czymś trzeba zdobywać doświadczenie. Sprzęt dokupuje się w trakcie.
    zakladam ze mowisz z autopsji... miales 350D i ci sie zepsula, wiec nie wywiazales sie ze zlecenia
    masz 5D i na razie natraskales 30000zdjec i sie jeszcze pucha nie zepsula
    ja jeszcze nie slyszalem o takim przypadku!!!
    a 350D i jej plastikowosc i troszku wolniejszy AF mnie osobisci wnerwia ale nie dyskwalifikuje jej z tego zadania. sa tak zwani profi robiacy zdjecia hybrydami i maja wziecie!!! co o nich powiedziec.

A, no reputacja. 5D z zapietym 24-70 z oslona przeciwsloneczna robi wrazenie i wzbudza reputacje. o to chodzi??? czy raczej nie powinno isc sie w kierunku ze reputacja idzie z zadowolonym klientem i jakoscia zdjec...
    ale wiem po weselu siedzi kilku potencjalnych klientow i mowi widziales jak ten fotograf tam biegla, skakal, klad sie na poloce... a widziales ten SPRZET!!!
    ALE LUFA...ALE APARAT...ITD...
    dalsza czesc rozmowy wyglada tak
    "za rok sie zenie, chyba sobie go zamowie na slub"...

rownanie jarka
    reputacja=5D+24-70

Sęk w tym, że fotografia ślubna jest dość specyficznym zajęciem. Tam nie ma możliwości spieprzenia zlecenia "bo się dopiero uczę". Wdzięczność niezadowolonych młodych jest podobno "dozgonna" i tutaj jak raz nawalisz, to nigdy więcej nie zrobisz niczego, bo nie będziesz miał zleceń.
    tu sie z toba calkowicie zgadzam

Można tak pisać dłuugo i namiętnie. Problem w tym, że mam za dużo zaległości w retuszowaniu sesji dla klientów, żeby móc spokojnie poświęcać czas na te dyskusje. Jak nikogo nie przekonałem, to trudno..
    wczesniej napisales:
    "- ilość szczegółów - im większa matryca, tym więcej szczegółów na odbitkach. W pewnych wypadkach mści się to potrzebą dłuższego posiedzenia nad retuszem, ale coś za coś. Dobra, wiem.. Banały.."

a tu mowisz ze majac 5D nie masz czasu na obrobke!?!
    przeciesz ta matryca i AF robia zdjecia bardzo dobre, przynajmniej tak twierdzisz

to tez nie hce sobie wyobrazic ile czasu spedzales przy kompie jak miales inne puszki. szczeze wspolczuje i polecam kup sobie 1Ds a unikniesz wogole obrobki aparat wszystko zrobi sam

jarku moze twoja samoocena nie jest najwyzsza, wiec powiem ci szczeze ze ja bym cie na slub wzial nawet z 10D... bo tu gownie liczy sie pomysl i odpowiednie jego zrealizowanie, uwazne patrzenia i koncentracja no i jeszcze troszka talentu, a tego ci wszystkiego nie brakuje

pozdrawiam cie jarku i powodzenia z konkurencja i klientami
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.

sv
    Guest

Domyślnie

shaqi nie goraczkuj sie

AF w 5d jest o niebo lepszy niz w 10d. tu nie chodzi o szybkosc, ale o pewnosc, ze nawet w trudnych warunkach oswietleniowych AF sobie poradzi. ten z 5d sobie radzi rownie dobrze jak AF w 1d mk II.

Co do reputacji; nie rozsmieszaj mnie 99% ludzi nie rozrozni czym fotografujesz. to nie chodzi o to zeby pokazac sie z 5d dla szpanu, ale o twoja wygode. jezeli robisz 30 czy wiecej slubow w ciagu roku, to roznica w cenie pomiedzy 5d a 20/30d nie ma zadnego znaczenia.

oczywiscie, da sie zrobic slub 350 czy 10/20/30d. nawet nikonem sie da
    tylko po co sie meczyc skoro jest 5d.

PS do slubow 5d nadaje sie znacznie lepiej niz 1ds, czy 1ds mk II.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 31-07-2006 o 22:53

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

8MP + RAW duzy zapas dla odbitki 15x21
    po co mi wiecej nie robie przeca wielkoformatowych zdjec
    Szumy sa mniejsze
    http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=75
    ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    tu nie chodzi o szybkosc, ale o pewnosc, ze nawet w trudnych warunkach oswietleniowych AF sobie poradzi. ten z 5d sobie radzi rownie dobrze jak AF w 1d mk II.
    Sven, proszę nie żartuj. 5D łapie ostrość tam gdzie 1D2 tylko mieli w kółko w nieskończoność i z powrotem i tak w kółko ;-)
    Oczywiście w takich warunkach jakie pogrubiłem.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    shaqi nie goraczkuj sie
    Dzięki Sven
    Shaqi, odpiszę tylko na jeden zarzut:
    w tę sobotę współpracowniczce 20D rozpieprzyło się w rękach tuż przed oczepinami. Zwyczajnie wyłączyło się i nic nie było go w stanie włączyć.
    Moje 5D przetrwało.
    Może zbieg okoliczności, ale dziwne, że akurat na dwa dni przed tą dyskusją.

Na inne zarzuty nie będę odpowiadał, bo naciągasz fakty w taki sposób, że szkoda mi czasu na ich odkręcanie. Zresztą dyskusje na tym poziomie zupełnie mnie nie interesują. Bardzo jestem ciekaw, czemu się tak gorączkujesz.. No i czemu zamias zaprezentować jakąś rzeczową wiedzę i swoje argumenty, tylko manipulujesz czyimiś i rozkręcasz dymy..
    Jarek

Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

ja sie nie goraczkuje tylko zajelem inna pozycje wzgedem was

jak mam wybierac miedzy 5D i 1`ynka to wole 5d bo generuje lepsze foty bo przeca to lepsza konstrukcja- nowsza

ja sie tylko straram udowodnic ze mozna z powodzeniem robic foty i nizszymi modelami co sam udowadniasz na swojej www

powiem tak ja pod koniec roku kupuje 24-70 a pozniej wlasnie 5D
    ale to nieznaczy ze musze twierdzic od dzisiaj czy od daty zakupu ze to jedyny sprzet bo to nieprawda

mam narazie duzo gorszy sprzet jednakze AF mnie zawodzi tylko wtedy jak zapomne!!!
    oczym??
    o zasadach lapania ostrosci
    czyli jak lapie ostrosc bez lamy i wspomagania na nie kontrastowej powierzchni (wtedy i 5 i 1 sie pomyli)
    ja ponadto mam wlaczony tylko jeden punkt AF centralny i pomiar swiatla punktowy, to jaka przewage bedzie maiala 5`ka jesli ustawienia beda takie same.
    nie mam wlaczonych 9 pol bo ja niechce zeby aparat decydowal gdzie ma byc ostrosc czy to w 20D czy innym modelu- i cale zycie tak robie zdjecia

moja postawa to stac okoniem w stosunku do takich wypowiedzi

Parafrazujac towje slowa jarku:
    Niech uzytkownicy CB robia zdjecia nawet i 350D jesli chca i sie nie boja i maja o tym jakies pojecie, a zycie czy raczej rynek to zweryfikuje...

i niech zostana najlepsi nawet z 350D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja sie nie goraczkuje
    Spojrz na ilosc wykrzyknikow w swojej poprzedniej wypowiedzi i zrob szczera samoweryfikacje .
    Potrojne znaki zapytania tez o czyms swiadcza...

Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

to dla podkreslenia
    jesli ktos sie goraczkuje to tylko osoby z wypiekami na czole udawadniajace ze do slubow tylko 5D

a jak sie trafi taki glupek jak ja to sie poprostu goraczkue

Strona 35 z 1000 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135535 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów