Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
oskarkowy - klienci widzą szum na odbitkach? Myślałem, że szumy to tylko "nasz" problem![]()
Mi chodzi o fotografię a nie magie:-D . Wersja 50-ki 1,4 jest dobrą alternatywą ale żeby super ? Wiem, że miałeś i ja też miałem dobrą sztukę.
Ja uznałem, że warto jednak kupić i używać 50L bo:
- solidna konstrukcja (w f/1,4 wysuwa się "mordka" i ogólnie plastik)
- uszczelniona
- jaśniejsza
Fakt - na 5D AF 50L daje rade słabiej ale na Ds-ie już jest OK. Ogólnie to lepsze narzędzie do pracy niż 1,4 a to czy warto dopłacać do 1,2 ja już nie wnikam.
Ogniskowa 50mm ma mi zastępować czasem 85mm a 35mm raczej się do tego zadania nie nadaje ;-) . Między innymi dlatego tak a nie inaczej wygląda moja szklarnia.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 01-10-2009 o 17:47
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
najwyrazniej nikt z tych co pisza o szumie z 3200 czy 6400 na oczy nie widzieli fotek
szum to pikus , popatrzcie sobie na detale jak leca , wiec pisanie ze na 3200 ma "zaden" szum jest gruba przesada , szum jest , taki jak na starej 5d , wystarczy sobie sprawdzic ja akurat mialem okazje , na 6400 owszem mozna uzywac ale to sa ekstremalne sytuacje i sporadyczne i imho samemu mozna sie przekonac to jednak przesada
wiadomo na odbitce szum w duzej mierze "zginie" ale nei tedy droga ;]
no comment...
Czy roznica miedzy 24L I, a II jest tak spora w obrazku ze warto doplacic roznice? AF?
Nie mialem nigdy zadnego w reku, jestem ciekaw czy robiac zdjecia postaci (np taniec) trzeba mocno uwazac zeby nie porozciagac glowy i nog? W koncu to nie zadne UWA. Pogrzebie wieczorem na pbase za samplami, ale to dopiero za kilka godzin. Jak ktos cos skrobnie to bede wdzieczny. A jak poda zdjecie na tacy w linku do jakis tancow czy kosciola/ceremonii to bede dozgonnie wdzieczny i stawiam gin z tonikiem przy najblizszej okazji![]()
mk1 vs mk2:
http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
http://www.the-digital-picture.com/R...0&LensComp=247
Aberracje z innej bajki.
http://www.flickr.com/groups/24l/pool/page7/ masa tego jest![]()
zalezy czy chcesz robic zdjecia i miec ciekawe fotki w nieciekawych warunkach z minimalnym wykozstaniem dopalenia lub jego braku.
jesli zalezy ci na momencie i klimacie to nie bedzies zpatrzyl na szum, kiedys tez bylem szumofobem i balem sie uzywac wysokich czulosci, a teraz nawet na iso 3200 przy 1dMkII pracuje i czuje sie zadowolony, a szum i tak jest duzo ladniejszy niz z cropa, pczywiscie jedno rzecz nie wlaczac zadnego odszumiania ani w paracie ani przy wolaniu RAWa, jak cos przeszkadz usunac na sam koniec po obrobce...
jednak jak ktos ogladla zdjecia fotografow zza wielkiej wody to zauwazy to co ja pisze ze liczy sie moment i czy zdjecie bedzie lekko poruszone lekko nieostre a ciekawe to i tak wyjdzie na plus.
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl