jezeli na sluby za 6 kola nic nie zdzialasz nie bedzie efktu ja pstrykam 5d +24-105 + 580 ex i wszystko w rawach
acha i jakis storage box bo potrzebujesz duuuuzo miejsca
jezeli na sluby za 6 kola nic nie zdzialasz nie bedzie efktu ja pstrykam 5d +24-105 + 580 ex i wszystko w rawach
acha i jakis storage box bo potrzebujesz duuuuzo miejsca
Grabex, pstrykasz fotki slubne na wyspach ? bo ja sie wlasnie do tego przymierzam, narazie sie ucze i ten sezon slubny chce cos pofocic pewnie za free zeby sie poprostu uczyc na bledach (najpewniej jako jakis drugi fotograf), planuje dokupic troszeczke sprzetu typu lampa itd.Zamieszczone przez grabex
Czasami mi sie zdarza pracowac na slubach w innym charakterze i zawsze przygladam sie czym sa fotografowane, ostatnio np koles robil Nikonem D200 + nikkor bodajze 18-70, jego asystentka biegala z 10D + sigma 24-70 + chyba 550ex, wczesniej widzialem kilku focacych na D70s + 70-200 nikkor 2.8 z 'IS', oczywiscie co poniektorzy robia takze plenery srednim formatem ale to tylko wyjatki. Na nastepnej imprezie poprzygladam sie dokladniej to napisze czym focili
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Tylko nie zaniżajcie za mocno cen za takie usługi na Wyspach:-D
Jak to moj kumpel by powiedzial "nie uprawiajcie prostytucji" - nie sprzedawajcie sie tanio.
Nie jest zle
w polandzie trzeba obskoczyc ok 10 za ta sama kase
Ale tutaj fotografow jest mnustwo i jeszcze na dodatek dla nich zakup dobrego sprzetu to pryszcz.
A ja robię 350d + Canon 10-22 f/3.5-4.5 + Sigma 17-70 f/4.8-4.5 + Canon 70-200 f/4.0 L + Canon 50 f/1.8 + 430ex + stofen. Mam ten zestaw mniej więcej od roku i odpukać nie miałam niezadowolonych klientów. Wszystko w RAW.Zamieszczone przez grabex
Biorąc pod uwagę, że w mojej okolicy większość dłużej działających fotografów, w dodatku posiadających studio, co często czyni ich bardziej znanymi dla ludzi (bo wiedzą, że to ten, co ma zakład i studio tam i tam, a ja jestem znana co najwyżej z wesela na wesele) używa sprzętu z dużo wyższej półki, mam sporą konkurencję... Co nie zmienia faktu, że nie narzekam na nadmiar wolnych weekendów... Do czego zmierzam? Nie do końca najważniejszy jest sprzęt (banał znany i wałkowany). Aczkolwiek wiadomo, że jest dużym ułatwieniem...
Robisz zdjęcia zawodowo 350D!? Trzeba mieć zdrowie...
DSLRs & lenses
Chyba bardziej samozaparcie i tupet..Zamieszczone przez Mikołaj
Jarek
Zamieszczone przez oskarkowy
Nie przesadzajcie. Niektóry wybierają takie rozwiązanie ze względów finansowych. Nie każdego stać na 5D. Choć przyznaję że zawodowo z 350D to się zapewne nieźle zirytować można.
Tupet? Nie przesadzaj oskarkowy. Obrażasz mnie mówiąc w ten sposób.Zamieszczone przez oskarkowy
Zirytować? Co masz na myśli?Zamieszczone przez aptur