Strona 190 z 1000 PierwszyPierwszy ... 90140180188189190191192200240290690 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 891 do 1 900 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez debox Zobacz posta
    Witam.

Planuję zainwestować w sprzęt ślubny, baza to 5D + 85 f1,2.
    Nie wiem co dalej, przydało by się coś szerokiego i w miarę niedrogiego.

Łączny budżet to ok 17tys. [na całość; body, szkła torba, ewentualnie grip, lampa, baterie, memorki, filtry]

Jaki polecacie sprzęt do tego typu pracy. Z góry dziękuję za pomoc.
    moj zestaw optymalny widać w stopce, kwestia tego jakie ogniskowe są dla kogoś naj
    dla mnie takie ponieważ:
    135 - znakomity, cudownie ostry, wspaniały bokeh, choć ciemny(we wnętrzach dlatego że czasy użyteczne> 125s), af lepszy nż 85L,
    wybrałem 50 L bo lubię tą ogniskową, jest jasny:-D, af lepszy znacznie (do reportażu) niż 85L, podobny bokech, mniej ostry
    24L bo super ostry (głównie z bliskiej odległości), super jasny, szybki af

85L jest cudny, ale do reportażu wraz z 5D jakoś nie widzę, a samą 28 całego reportażu nie zrobisz...no i elki są Laitowe
    poza tym muszę mieć jakieś plany zakupowe i 14L, 35L , 85L zostawiłem sobie na kolejne etapy
    Ostatnio edytowane przez kusy ; 15-01-2009 o 15:56
    CANON...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    24L bo super ostry (głównie z bliskiej odległości), super jasny, szybki af
    Troche chyba sie z tym rozpedziles wg mnie.
    No chyba ze mowisz o f4 i w gore
    Af tez moglbyc szybszy i lepszy, chyba ze mowisz o mkii.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Troche chyba sie z tym rozpedziles wg mnie.
    No chyba ze mowisz o f4 i w gore
    Af tez moglbyc szybszy i lepszy, chyba ze mowisz o mkii.
    ...może troche sie rozpędziłem, ALE mój jest ostry (mk1) tak jak pisałem np. z 1-1,5 metra, a takich sytuacji zdjęciowych jest sporo, 2 sample choć nieślubne wkleiłem w tym wątku http://canon-board.info/showthread.p...36#post564736- uważam że jest dobrze:-D, na af po prostu nie narzekam, sam fakt, że to 24mm to i skok ma minmalny przy kręceniu
    CANON...

Domyślnie

Witajcie mam do was pytanie nie chciałam zakładac nowego wątku bo mam tylko jedno pytanie, nie znam się na fotografi ślubnej i innej tego typu 'kościelnej' zakup lustrzanku planuje za jakis miesiąc (wybór padł na 40d) ale priorytetem sa raczej inne gatunki fotografi (sport, zwierzeta makro) ale stało się, że jutro idę na chrzciny i zostałam poproszona o robienie zdjęć. Wiadomo nikt nie oczekuje ode mnie super mistrzowskich zdjęć chodzi o pamiątkę tzn zdjęcia w miare czytelne zeby było widac fotografowane osoby i.. to w sumie tyle.

Z racji, że moim obecnym kompaktem niewiele zdziałam to pożyczam od koleżanki canona 400d myślę, ze zawsze jednak bedzie to lepsze mimo że wlasnie obiektywy są raczej ciemne... Będę miała do dyspozycji kita i sigme 70-300/4-5,6 APO MAKRO i mam pytanie czy tym sprzętem mogę zdziałać coś w kościele? Tak jak mówię, nie ozekuje cudów ale jak narazie tym sprzętem bawiłam się focac to co mnie interesuje czyli wlasnie sport przy dobrym świetle na powioetrzu...

Wiem, ze to wątek o sprzecie ale mam tez pytanie o techniczny aspekt a mianowicie lepiej robić z wbudowaną lampą czy podbijac iso i robic bez lampy? Wiem ze pytania pewnie banalnie proste dlatego prosze o odpowiedź bo wam zajmie to chwilkę, a ja będe bogatsza w nowe informacje Z góry dziękuję
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

No to może ja troche z innej beczki
    Od pewnego czasu zastanawiałem się nad zmaną systemu, oczywiście z powodu aefa (D3 mi chodził po głowie) ale m.in. opinie Trampka w wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=40441&page=6 skłoniły mnie do pozostania w gronie zadowolonych klientów Canona...
    ponieważ chcę rozbudować "system" a przede wszystkim kupić korpus ze skutecznym AF myślę na 1D mark3, do reportażu, a zostawić 5D do plenerów, ew. ślubu i jako drugi korpus.
    zastanawia mnie jednak mała ilość osób z pośród znanych mi fotografów ślubnych, które używają ten korpus i tu pytanie - jakie widzicie wady takiego rozwiązania, co ew. powstrzymuje Was przed zakupem marka???
    Obrazek ma ładny (w każdym razie do reporterki wystarczający), ergonomia ok, bagnet jedynie słuszny, bardzo dobry af z znakomicie rozłożonymi punktami krzyżowymi, zresztą dużo lepiej rozłożonymi niż w najkonie (dzięki cropowi są one praktycznie w mocnych punktach kadru), dobra bateria, używalne iso 3200, cena używki w granicach 5D2
    wady - crop 1,3- czy jest to aż tak wielka wada, innych nie znam (jeszcze)

Prosze potraktować mój post jako wstęp do luźnej dyskusji , nie chcę porad w stylu "kup se Ds3" - nie kupię bo za drogi, (a Ds2 mi nie leży) inne wypowiedzi mile widziane
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    Witajcie mam do was pytanie nie chciałam zakładac nowego wątku bo mam tylko jedno pytanie, nie znam się na fotografi ślubnej i innej tego typu 'kościelnej' zakup lustrzanku planuje za jakis miesiąc (wybór padł na 40d) ale priorytetem sa raczej inne gatunki fotografi (sport, zwierzeta makro) ale stało się, że jutro idę na chrzciny i zostałam poproszona o robienie zdjęć. Wiadomo nikt nie oczekuje ode mnie super mistrzowskich zdjęć chodzi o pamiątkę tzn zdjęcia w miare czytelne zeby było widac fotografowane osoby i.. to w sumie tyle.

Z racji, że moim obecnym kompaktem niewiele zdziałam to pożyczam od koleżanki canona 400d myślę, ze zawsze jednak bedzie to lepsze mimo że wlasnie obiektywy są raczej ciemne... Będę miała do dyspozycji kita i sigme 70-300/4-5,6 APO MAKRO i mam pytanie czy tym sprzętem mogę zdziałać coś w kościele? Tak jak mówię, nie ozekuje cudów ale jak narazie tym sprzętem bawiłam się focac to co mnie interesuje czyli wlasnie sport przy dobrym świetle na powioetrzu...

Wiem, ze to wątek o sprzecie ale mam tez pytanie o techniczny aspekt a mianowicie lepiej robić z wbudowaną lampą czy podbijac iso i robic bez lampy? Wiem ze pytania pewnie banalnie proste dlatego prosze o odpowiedź bo wam zajmie to chwilkę, a ja będe bogatsza w nowe informacje Z góry dziękuję
    nie znam XXXD ale ustaw aparat Raw+jpg, zmierz światło zastane w manualu, iso 1600, a lampę EWENTUALNIE z korekcją na minus tylko tak dla rozjaśnienia cieni, najlepiej bądź w kościele trochę wcześniej, jak zapalą światła to porób kilka próbnych fotek na jakimś "wiernym"
    Sądzę że głównie kit będzie użyteczny, bo przy tym zoomie mogą wyjść czasy, których już z reki nie utrzymasz...powodzena
    Ostatnio edytowane przez kusy ; 17-01-2009 o 13:52 Powód: Automerged Doublepost
    CANON...

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    ... Będę miała do dyspozycji kita i sigme 70-300/4-5,6 APO MAKRO i mam pytanie czy tym sprzętem mogę zdziałać coś w kościele? Tak jak mówię, nie ozekuje cudów ale jak narazie tym sprzętem bawiłam się focac to co mnie interesuje czyli wlasnie sport przy dobrym świetle na powioetrzu...
    Kit i sigma - oba ciemne sloiki... Pytanie jakie warunki zastaniesz ciemno czy w miare jasno w tym kosciele... Wbudowana lampa mozesz szkody porobic ale mozesz na M starac sie doswietlac z ujemna kompensacja - ostatecznie. Mozesz takze podbic do ISO 800 jak to wystarczy, strasznie nie bedzie szumiec a ostatecznie mozna potem odszumic nieco. A jak odbitki beda nie za duuuze to powinno styknac. Ale to gdybanie co tam zastaniesz...

Domyślnie

dziekuje obu wam za rady na pewno skorzystam dobrze ze mam luz psychiczny bo jak zdjecia wyjda to ok a jak nie to tez tragedi nie bedzie ale probowac trzeba napisze poopoludniu jak efekty
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Coś już napisał

Domyślnie

Witam wszystkich. Mam krotkie pytanie, czy 350d wystarczy jako zapas do slubow

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin210178 Zobacz posta
    Pewnie, że wystarczy. Jaka różnica, co wozisz w bagażniku?
    Swoją drogą, to oddajesz odbitki 10x15 czy 30x30? Bo to jednak jest drobna różnica.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie ?

Cytat Zamieszczone przez marcin210178 Zobacz posta
    A jaki masz główne body? i jakie obiektywy?

Strona 190 z 1000 PierwszyPierwszy ... 90140180188189190191192200240290690 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów