Sprzęt do ślubów

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • THG
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 32

Zamieszczone przez Pikczer Zobacz wpis
    Powiem szczerze, ze jak slysze, iz na plener ktos potrzebuje jasnych stalek, to mi sie jakis taki duzy znak zapytania pokazuje...

Jasno, ISO 100, to jaka przeslona musi byc zeby nie przeswietlone zostalo? Ech...
    Ale tutaj o GO chodzi
    foto

Komentarz

• Pikczer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2578

Ale ja wiem, ze GO chodzi, tylko jakos do mnie nie przemawiaja zdjecia na f/1.2 z pleneru. Ok - mozna kilka zrobic, jednak pakowac sie tylko w stalki na plener, to wg mnie nie jest dobry pomysl.

Komentarz

• jagular
        Początki nałogu
        • 2007
        • 422

Zamieszczone przez zarembski Zobacz wpis
        Na plener to tylko i wyłącznie 35L i 85L, oczywiście z 5D - jednym albo dwoma, co by nie żonglować. Do kościoła do tego zestawu dorzuciłbym 15/2.8 fiszaj do szerokości i 24-70L do uniwersalności, i mamy całkiem wystarczający zestaw.

PS: Na wesele obowiązkowo do jednego z 5D (tego od 24-70) przypiąć EX580.

PS #2: Osobiście robiłem Nikonem D80 + Tami 17-50/2.8 i 50/1.4 cały ślub z plenerem i można dać radę.
        Najpierw kolego piszesz że plener to tylko duet 35: i 85L + wymyślasz jeszcze jakieś dodatki...a potem spadek na ziemię: okazuje się że sam się nie stosujesz do swojej rady i nie używasz tych "niezbędnych: 35L i 85L.

Pytanie brzmi: gdzie jest tutaj problem i jaki jest sens tej porady?
        Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• Goomis
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1893

Zamieszczone przez jagular Zobacz wpis
          Najpierw kolego piszesz że plener to tylko duet 35: i 85L + wymyślasz jeszcze jakieś dodatki...a potem spadek na ziemię: okazuje się że sam się nie stosujesz do swojej rady i nie używasz tych "niezbędnych: 35L i 85L.

Pytanie brzmi: gdzie jest tutaj problem i jaki jest sens tej porady?
          Ironia :-P

A co do pytania(50D+17-55)to najlepiej jeszcze dorzucić 85/135/70-200/200 (*)
          Chociaż 85 trochę przykrótko.
          (*) - niepotrzebne skreślić
          5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• jagular
            Początki nałogu
            • 2007
            • 422

Ja kurcze nie wiem co wy z tym 200mm na śluby. Przecież to robi 320mm po cropie.
            Na pewno takie tele jest potrzebne?

Komentarz

• Pikczer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2578

Ja kurcze nie wiem co wy z tym 200mm na śluby. Przecież to robi 320mm po cropie.
              Tak - jak robisz bez pozwolenia

Komentarz

• jagular
                Początki nałogu
                • 2007
                • 422

Heheh, co, trzeba dopasować kolor szkła do koloru sukni, czy cóś?

To daje na tyle wąski kąt, że trzeba by wprowadzić takie znaczki na wrota kościołów "Approved for long telephoto shooting" :P

Komentarz

• Ernest_DLRS
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1216

70-200/2.8 to na plener jest znakomity portretowiec, zrobisz z bliska, zrobisz z daleka, przybliżysz, oddalisz, jasność zupełnie wystarczająca. Do kościoła to MOŻE, jak chcesz zrobić zdjęcie z daleka czy cuś. Wg mnie optymalny zestaw to jest:
                  2 x 5D + 24-70L + 70-200L + 24L + 35L + 580 EX (ewentualnie jeszcze 85L jak ktoś nie ma na co kasy wydawać). To taki zestaw "na bogato".
                  Zestaw budżetowy natomiast:
                  2 x dajmy na to 30/40/50D + 17-55/2.8 + S30/1.4 + 85/1.8 + 580 EX
                  Ostatnio edytowany przez Ernest_DLRS; 14281.
                  FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                  APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• josif
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 380

Bo każdy chciałby mieć jakieś 70-200 : )))
                    bo to zajefajne szkło

ja sprzedałem bo właśnie na śluby było niepraktyczne
                    i tęsknię
                    i pewnie wymyśliłbym sobie tysiąc powodów włącznie z sesjami ślubnymi żeby znów kupić

ale małżonka też foci i się nabrać nie da : )

Komentarz

• adi760303
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 317

Zamieszczone przez josif Zobacz wpis
                      Bo każdy chciałby mieć jakieś 70-200 : )))
                      bo to zajefajne szkło

ja sprzedałem bo właśnie na śluby było niepraktyczne
                      i tęsknię
                      i pewnie wymyśliłbym sobie tysiąc powodów włącznie z sesjami ślubnymi żeby znów kupić

ale małżonka też foci i się nabrać nie da : )
                      Tutaj nie ma się na co nabrać szkiełko w zestawie musi być.

Komentarz

• adi760303
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 317

Zamieszczone przez marekb Zobacz wpis
                        widać cienki jesteś w zachęcaniu młodych
                        Juz nawet nie chce myśleć co marek robi zeby zachęcić młodych - ale to raczej nie to forum.

A tak poważne to porfolio samo mowi za siebie. Jak młodzi nie bedą dysponowali odpowiednimi środkami to chociaż bedziesz miał złote zdjęcia to i tak nie wybiorą tej oferty. Prawa rynku.

Komentarz

• wakeford
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 89

Canon Mark Ds II czy Nikon D700 do ślubów

Miałbym to pytanie do forumowiczów, którzy znają te skrzynki, tak że proszę o fachowe porady osób w temacie.
                          Mam 5D - obrazek podoba mi się ( mam to body i szkła do niego), ale chciałbym szybszy AF i lepsze iso. Z tego co wiem w DSII więcej niż iso 1600 wycisnąć się nie da, ale AF jest OK ! W D700 mamy super iso i super AF, z tym, że jak widzę obrazek z D700, to mam tu poważne wątpliwości. Śledze też forum nikona i widzę, że są tu jakieś problemy. Obrabiam fotki w LR 2 i PS 3 - idzie mi bardzo szybko i gdybym chciał stosować techniki proponowane do wyprowadzenia obrazka "na ludzi", jakie czytam na forum nikona, to chyba musiałbym poświęcić 10 razy więcej czasu a i tak nie miałbym tego co w 5D.
                          Z drugiej strony miałem w zeszłym roku kilka ślubów, że na 5D i 50 1.4 ledwo się wyrobiłem, tak było ciemno ...

Komentarz

• ArekLodzPl
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 346

No to czemu jak jesteś w systemie Canona chcesz zmieniać firmę. Kup 5Dmk2. Do ISO 3200 jest bardzo dobrze, a i przy 6400 fotki są do przyjęcia. Jeśli chodzi o AF to ten w nowej piątce nieźle sobie radzi i do ślubów nie potrzeba więcej. Jeśli chodzi o celność AF jest dobrze - zdarza że się pomyli przy słabym świetle ale bardzo rzadko. Mam od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony. Plastyka zdjęć z 5Dmk2 jest dużo lepsza jak z D700

Komentarz

• wakeford
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 89

Nie rozumiem tego przenoszenia postów przez moderatora, to już kolejny raz, szczytem był kiedys przeklejenie mojego postu do tematu, do którego nikt nie zglądał już od kilkiu miesięcy. Przynajmniej, jeżeli już musisz przenies mnie do wątku , gdzie poruszany jest ten temat, bo ja tu nic nie widzę o D700 vs Mark DS II. Mówiąc inaczej bardzo proszę więc o wskazanie takiego tematu na forum lub przeniesienie mojego tematu na forum główne, czyli tam gdzie był, jeżeli nie znajdzie się temat porównujący D700 i Mark DSII.

Komentarz

• lubiebardzo
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 53

Niedawno robiłem wesele. Sprzęt może nie najlepszy do tego, ale dało rade. Miałem to co w stopce, czyli 20D z C 24-105/4 i S 10-20/4-5,6. Ślub cywilny plus wesele. Wyszło moim zdaniem fajnie. Niecałe 10% zdjęc poszło do kosza, głównie z winy lampy. Jeszcze miałem wtedy tylko 420EZ i ręcznie musiałem ustawiać moc błysku. Czasem sie zapominałem. Więc odrazu po nabyłem 580 EX, którego jeszcze w boju nie testowałem.
                                Sprzętu nie kupowałem z myślą o weselach, tylko o prywatnym cywilnym użytkowaniu. Fakt, jak miałbym zarabiać na tym to obowiązkowo 24-70/2,8. Bo tego zakresu używałem najwięcej. Czasem brakowało mi szerokiego, a nie było czasu zmieniać na Sigme.
                                Było to moje pierwsze doświadczenie na weselu a i ja i młodzi jesteśmy zadowoleni.

Komentarz

Pracuję...
                                X