Sprzęt do ślubów

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MM-architekci
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2227

nie bedzie 30k z urzedu pracy

rok ? kto powiedzial ze rok sie czeka ? bzdura ? 1.5-4 miesiace ,roznie
    no comment...

Komentarz

• ripek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1486

Zamieszczone przez Kinski Zobacz wpis
      Szczerze mówiąc to jakiejś drastycznej różnicy w obrazowaniu między posiadanym 400D a kupionym 5D nie widzę. Te gadki szmatki o jakowejś magii 5D to bajki - o magię to trzeba postarać się samemu (może być też w PS).
      No to oszczędziłeś sobie zwiększonych wydatków skoro nie widzisz różnicy. Też bym tak chciał
      Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz wpis
        nie bedzie 30k z urzedu pracy

rok ? kto powiedzial ze rok sie czeka ? bzdura ? 1.5-4 miesiace ,roznie
        różnie może być.. zależy od jakiegoś tam rozporządzenia - informacja o 30k była we wrześniu w Gazecie Prawnej, teraz w sieci pojawiają się informacje o 6-krotnosci średniego wynagrodzenia (a miała być 10krotność) czyli około 18k - podejrzewam że po 1 stycznia się wyjaśni.. a na dotację z UP nie czeka się rok tylko kilka-kilkanaście tygodni.. Do roku to może potrwać przyznawanie dotacji z unii.. Ale też można wyciągnąć trochę kasy - szukać pod hasłami dotacje z programu Kapitał Ludzki czy jakoś tak - ale tu dużo zależy od województwa - im biedniejsze tym są większe środki..
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• kubaj
          Początki nałogu
          • 2008
          • 280

wlasciwie to chcialem jeszcze nawiazac do tamtu raw i jpg

jak wam sie udaje w takim dpp zrobic z raw jpega ktory pod wzgledem szumu bedzie chocby blisko jpga z canona, mi nie idzie ?

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

W przypadku używek trzeba wypełniać kolejne papiery - tzn. sprzedający musi poświadczyć, że sprzedawany towar nie był kupiony za kasę z Unii w ciągu ostatnich 7 lat. Nie wiem tylko na ile to konieczne (dla nas), bo skąd kontrola ma wiedzieć, że to nowy, albo stary - dla nich najważniejsze jest za ile się kupiło, a ile się deklarowało we wniosku (zawsze jest kwota minimalna - nie można zejść niżej, można dopłacać wyżej). No chyba, że trafimy na jakichś dociekliwych...

Aaaa i jeszcze jedna rada - dla "dotujących" - bierzcie poręczycieli kawalerów/panny - łatwiej, szybciej i mniej "papierów".
            Ale jak kupisz przez sklep-komis i na fakturze nie będzie informacji o tym, że jest to używany to kto za tym dojdzie? chociaż przy dotacjach unijnych zawsze wypełnia się pole nr fabryczny - ale wątpię żeby ktoś gdzieś to porównywał.. co do kawalerów itp. to zgoda - mniej podpisów trzeba

Szczerze mówiąc to jakiejś drastycznej różnicy w obrazowaniu między posiadanym 400D a kupionym 5D nie widzę. Te gadki szmatki o jakowejś magii 5D to bajki - o magię to trzeba postarać się samemu (może być też w PS).
            He he, może i tak ale jesteś w zdecydowanej mniejszości

Zamieszczone przez ripek Zobacz wpis
            No to oszczędziłeś sobie zwiększonych wydatków skoro nie widzisz różnicy. Też bym tak chciał
            Ja też..
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

To info z wrzesnia wywrozyli z fusow ;] , to 18k to wlasnie sensowna kwota i kolo 18-20 bedzie w tym roku , tak ja realnie slyszalem , sie okaze w polowie stycznia gdzies dopiero.
              no comment...

Komentarz

• Kinski
                Początki nałogu
                • 2007
                • 273

Zamieszczone przez ripek
                Napisałem, że nie widzę "drastycznej" różnicy. Ale to są pierwsze pstryki w domu i ciężko coś powiedzieć, bo nie mam jak sprawdzić ogólnie sprzętu na placu boju. Sposób pracy tylko stałkami, operowanie GO, możliwości - to jednak wywraca przyzwyczajenia (choć nie tak bardzo, bo z cropem permanentnie używa(łe)m 50).
                Jednak co do "magii" - zdania nie zamierzam zmieniać - to bajka opowiadana łatwowiernym nikonowcom...

Zamieszczone przez kubaj
                jak wam sie udaje w takim dpp zrobic z raw jpega ktory pod wzgledem szumu bedzie chocby blisko jpga z canona, mi nie idzie ?
                Pierwsza zakładka od prawej (lub trzecia od lewej) - NR/Lens. Trzeba odpowiednio ustawić Luminance i Chrominance noise reduction. Bez tego będą Ci wychodziły zdjęcia z charakterystycznym ziarnem (można później usunąć softowo, ale jest masakryczna utrata szczegółów).
                Ustawienia w zależności od ISO, ale przy dobrze dobranych parametrach będzie o wiele lepiej niż JPG.
                Przykład z 400D - ISO1600, (bez miniaturki, bo niezwiązany z tematem, w 400D czasem w cieniach pokazuje się koszmarny szum już na ISO200, więc trzeba kombinować).
                Ostatnio edytowany przez Kinski; 10109.
                Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• BuRton
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 681

...
                  Jednak co do "magii" - zdania nie zamierzam zmieniać - to bajka opowiadana łatwowiernym nikonowcom...
                  Oczywiście, że "magia" to słowo nadużywane w temacie obrazowania 5D.

Uważam, że w "magii" chodzi o PLASTYKĘ jaką można uzyskać starą 5-ką.

Fotografuję równocześnie 30d i 5d i widzę tą różnicę.
                  Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Komentarz

• 123
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 26

Zamieszczone przez BuRton Zobacz wpis
                    Oczywiście, że "magia" to słowo nadużywane w temacie obrazowania 5D.

Uważam, że w "magii" chodzi o PLASTYKĘ jaką można uzyskać starą 5-ką.

Fotografuję równocześnie 30d i 5d i widzę tą różnicę.
                    zgadzam się - na pewno jest to MAGIA :razz: ....ja z 350 robiąc wczoraj cywilny myślałem o jak najlepszym wyniku mojej pracy ale w podświadomości kołatała się myśl " a co by było jakbym pracował z 5d"..
                    a widząc różnice jaka daje stara piątka w plastyce to....nie ma o czym mówić:-D .Nawet dzisiaj obrabiając wczorajsze zdjęcia wyobraźnia pracowała : piątka....piątka... Myślcie co chcecie ale aby istnieć na rynku i nie wstydzić się swoich prac trzeba inwestować. Wymierne są pieniądze ale ważna jest również satysfakcja z pracy.. (a przede wszystkim chodzi tu także o to te miłe "łechtanie" pod czaszką: że zdjęcia są dobre...) .

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

chyba mam niehumor, bo czytac tego nie mogę! Czyli bez 5D zdjęcia będą złe..??

Komentarz

• 123
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 26

Zamieszczone przez marekb Zobacz wpis
                        chyba mam niehumor, bo czytac tego nie mogę! Czyli bez 5D zdjęcia będą złe..??
                        nie, nie o to chodzi.zdjęcia wychodzą i są o.k.. ale zapewne jadłeś czekoladę za 1.50 zł i trochę droższą... nie należę do ( przepraszam za wyrażenie) onanistów sprzętowych ale miałem okazję focić 5d .. i jest dla mnie celem mieć 5d w przyszłym roku , bo widzę różnicę między tymi aparatami....no chyba ,że mam coś ze wzrokiem ..

Komentarz

• Mariusz_C
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 577

A podobno to nie aparat robi zdjęcia ... ;-)
                          5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• marekb
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2273

o tym, że 5D daje super obraz wiemy już na tym forum od 3 lat. Czytamy czasem forum bo mamy nadzieje, ze cos nowego się dowiemy, a nie poezje jak to naszemu nowemu koledze wyobraźnia pracowała.
                            Chyba dzis dostane bana, a i dobrze bo robota czeka, a człowiek zamiast o sprzęcie to o emocjach czyta..

Komentarz

• Kinski
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 273

Ok. 50 stron, ale raczej warto.
                              Zamieszczone przez 123
                              robiąc wczoraj cywilny myślałem o jak najlepszym wyniku mojej pracy ale w podświadomości kołatała się myśl " a co by było jakbym pracował z 5d"
                              Sorry, ale jak oczekujesz czegoś "magicznego", to możesz się rozczarować. Ja równie dobrze mogę pracować z Fuji 5S, jak i z D700 - liczy się efekt ostateczny. Młodych wali czy robisz 5D, czy 1D czy innym sprzętem. Spytać, spytają, ale co z tego... Często pytają albo ktoś z gości, ale to raczej, aby się upewnić i lepiej poczuć. No, chyba że zdarzy się jakiś burak, który wypowie złotą myśl w stylu: Canon/Nikon robi dobre aparaty, ale Nikon/Canon lepsze zdjęcia".

Ale różnica między 5D a 350 będzie kolosalna - dosłownie - 5D to duże i ciężkie bydlę (zgripowane,zlampowane)... Aaa i będziesz miał jakiś komfort, powiedzmy, psychiczny. Ale to raczej siła autosugestii...

Tak czy inaczej - różnice są - można powiedzieć, że w plastyce - inna GO, bokeh i winieta ;-), ale myślałem, że będzie tego więcej...

Niedługo może coś wrzucę robionego 1D Markiem i 400D z moich okolic, to porównamy (jeśli chodzi o różnice sprzętowe)
                              Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• ExploRa
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 336

Zamieszczone przez 123 Zobacz wpis
                                zgadzam się - na pewno jest to MAGIA :razz: ....ja z 350 robiąc wczoraj cywilny myślałem o jak najlepszym wyniku mojej pracy ale w podświadomości kołatała się myśl " a co by było jakbym pracował z 5d"...
                                Ale bez krępacji, pokaz nam swoja "magie" a napiszemy Ci, ile jej brakuje do 5D w Twoich fotkach
                                www.explora.pl

Komentarz

Pracuję...
                                X