Strona 921 z 1000 PierwszyPierwszy ... 421821871911919920921922923931971 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 201 do 9 210 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    I mieć pięknie świecących się młodych na ciemnym tle. Pomysł bajka.
    Kupić 50/1.8, taniej a efekt lepszy.
    Wystarczy nauczyc sie umiejetnego operowania lampa blyskowa, wbrew pozora niewiele osob to potrafi.
    No, ale zawsze potem mozna w fotoszopie przyciemnic tlo, zdjac kolory, dolozyc winiete i byc pro na tak malej glebi ostrosci ze uszy pary mlodej juz wychodza poza GO :P
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

płytka go jak dla mnie jest zaletą, zresztą ostrość to pojęcie względne każdy inaczej ją spostrzega... czasem wystarczy żeby tylko oko się załapało w GO
    ale chciałem o innym... czym robicie przysięgę małżeńską? Od przejścia na stałki mam z tym problem:
    24l za szeroko do wszystkich ujęć... 50 mi jakoś też nie pasowała i sprzedałem... 85 za wąsko bo czasem ( często nie ma jak odejść ) świadkowie, kamerun itp. dobra jako II szkło ze względu na fajną GO oraz możliwość ustrzelenia portretu z fajnym wyrazem twarzy... 35 wydaje mi się za blisko 24...
    Od 1,5 miesiąca jadę na 24l, 85, 135l reszta poszła do żyda wystarcza taki pakiet aż do przysięgi ( suma że najważniejszy element ) wiem że pytanie jest głupie ale co chwilę coś kupuję i sprzedaję nie mogąc znaleźć dobrego rowiązania w tej dziurze ogniskowej i nie wiem czy pogodzić się z 50 czy kupić 24-70 2,8 i robić nią tylko przysięgę... i tak w tym momencie przymykam 85 żeby GO mi nie uciekło...
    Więc chciałbym prosić o opinię na czym najczęściej jedziecie podczas przysięgi
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

35mm - tylko Ci się wydaje że jest za blisko 24
    W polaczeniu z 85 to idealna kombinacja. Inni Ci napisza 24+85, bo kazdy lubi inaczej. Zanim przekreslisz 35mm sprawdz jak Ci się nim pracuje. Z tego co piszesz to wlasnie tej ogniskowej Ci brakuje.

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

dzięki
    24+85 mam i brakuje mi czegoś pośredniego... 50 miałem i nie podeszła, myślałem że jak kupię 50 L to będzie ok, ale nie było... widocznie nie był to problem z obrazkiem ale z ogniskową i trochę już mam dość tego ciągłego kupowania i sprzedawania... i stałego dyskomfortu myślałem właśnie nad 35 tylko nie mam jak spróbować. A chcę teraz kupić nowe szkiełko... więc miałem dylemat na powrotem do zooma 2,8 czy 35 ... heh tylko właśnie cały czas wydawało mi się że jest za blisko 24 i nie będzie tak naprawdę różnicy. Ciężko porównać bo nie znajdę dwóch takich samych ujęć z tych trzech szkieł ( 24, 35, 50 ) w takiej samej sytuacji czyli podczas przysięgi ślubnej ...

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mialem kiedys podobne watpliwosci co do 50mm. Rowniez nie czuje tej ogniskowej. Nie odczuwam dziury między 35 a 85mm. 24+35 również sa innymi ogniskowymi. Na upartego 35 zrobisz caly slub. 24mm bedzie Ci trudniej. Jedno szklo nigdy nie zastapi drugiego. Zoom jest rozwiazaniem. Ale to kompromis pomiedzy uniwersalnoscia, a swiatlem. Jeżeli lubisz stalki, jakosc i cenisz sobie swiatlo - to 35mm powinno Ci przypasowac. Tym bardziej jeżeli 50mm nie jest dla Ciebie rozwiazaniem. Poszukaj na pbase.com zdjec z obu szkiel (24 i 35). Takie porownania jak chcesz pewnie nie znajdziesz, ale da Ci to wglad w perspektywe i sam zobaczysz czy Ci się ten obrazek podoba, czy nie.

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ok... dzięki, było pomocne

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tak jak Parteq - 35mm
    Ja robię 90% wszystkiego 35 i 85
    24 to zupełnie inna ogniskowa na FF niż 35
    Mi 50mm też zupełnie nie pasuje - ani szeroko ani wąsko.
    Przysięgę zawsze robię 35 i 85, czasem jeżeli jest naprawdę fajny i duży ołtarz to trzymam 14mm przy sobie na dosłownie 2-3zdjęcia.
    Jak jest "duże odejście" 85 daje fajną perspektywę i dobrze separuje młodych, nawet od księdza który stoi zaraz za nimi. Przydaję się też na "brzydkie, nieciekawe" ołtarze.
    35 pokazuje więcej tła ale nadal fajnie separuje pierwszy plan.
    Ja jestem zdania, że cały ślub da radę zrobić 35 i 85. Samo 24 i 85 to moim zdaniem nie za bardzo. 24 i 35 wg. mnie się bdb. uzupełniają.
    Akurat ostatnio zawitałem w FJ i przymierzyłem sobie 24 do body mam mniej więcej tą samą klatkę z 24 i 35, mogę gdzieś wrzucić to zobaczysz, że jednak perspektywa jest inna.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Wystarczy nauczyc sie umiejetnego operowania lampa blyskowa, wbrew pozora niewiele osob to potrafi.
    No, ale zawsze potem mozna w fotoszopie przyciemnic tlo, zdjac kolory, dolozyc winiete i byc pro na tak malej glebi ostrosci ze uszy pary mlodej juz wychodza poza GO :P
    No to powiedz mi, drogi Krzysztofie, jak umiejętnie trzeba operować lampą żeby mieć doświetlony cały kościół jak szkło jest za ciemne żeby wystarczającą ilość światła wpuścić. Ciekawym bardzo. Może najpierw jakieś konkrety, później złośliwości?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Też kiedyś nie lubiłem 50 mm ale jakiś czas temu się polubiliśmy i zamiennie z 85 używam w zależności od tego jak dużo przestrzeni mam do dyspozycji. Na przygotowaniach częściej 50, w kościele 85. Mam i 35 i 24 i gdybym miał wyrzucić wszystkie moje słoiki i zostawić jeden to było by to właśnie 35mm, ale jak pracuję na 2 body to korzystam rzadko, zdecydowanie wolę 24+50/85.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 14-07-2011 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Akurat ostatnio zawitałem w FJ i przymierzyłem sobie 24 do body mam mniej więcej tą samą klatkę z 24 i 35, mogę gdzieś wrzucić to zobaczysz, że jednak perspektywa jest inna.
    Jeżeli mógłbyś to by bardzo było mi pomocne dzięki!

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Ja mam 50tke i jestem z niej zadowolony. Robię nią praktycznie wszystko, przysięge bardzo często robię 135/2L na zmianę z 50. Wszystko kwestia wprawy
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 921 z 1000 PierwszyPierwszy ... 421821871911919920921922923931971 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów