--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
płytka go jak dla mnie jest zaletą, zresztą ostrość to pojęcie względne każdy inaczej ją spostrzega... czasem wystarczy żeby tylko oko się załapało w GO
ale chciałem o innym... czym robicie przysięgę małżeńską? Od przejścia na stałki mam z tym problem:
24l za szeroko do wszystkich ujęć... 50 mi jakoś też nie pasowała i sprzedałem... 85 za wąsko bo czasem ( często nie ma jak odejść ) świadkowie, kamerun itp. dobra jako II szkło ze względu na fajną GO oraz możliwość ustrzelenia portretu z fajnym wyrazem twarzy... 35 wydaje mi się za blisko 24...
Od 1,5 miesiąca jadę na 24l, 85, 135l reszta poszła do żydawystarcza taki pakiet aż do przysięgi ( suma że najważniejszy element ) wiem że pytanie jest głupie ale co chwilę coś kupuję i sprzedaję nie mogąc znaleźć dobrego rowiązania w tej dziurze ogniskowej i nie wiem czy pogodzić się z 50 czy kupić 24-70 2,8 i robić nią tylko przysięgę... i tak w tym momencie przymykam 85 żeby GO mi nie uciekło...
Więc chciałbym prosić o opinię na czym najczęściej jedziecie podczas przysięgi![]()
Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
------------------------------------------------------
Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB![]()
http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski
dzięki
24+85 mam i brakuje mi czegoś pośredniego... 50 miałem i nie podeszła, myślałem że jak kupię 50 L to będzie ok, ale nie było... widocznie nie był to problem z obrazkiem ale z ogniskową i trochę już mam dość tego ciągłego kupowania i sprzedawania... i stałego dyskomfortumyślałem właśnie nad 35 tylko nie mam jak spróbować. A chcę teraz kupić nowe szkiełko... więc miałem dylemat na powrotem do zooma 2,8 czy 35 ... heh tylko właśnie cały czas wydawało mi się że jest za blisko 24 i nie będzie tak naprawdę różnicy. Ciężko porównać bo nie znajdę dwóch takich samych ujęć z tych trzech szkieł ( 24, 35, 50 ) w takiej samej sytuacji
czyli podczas przysięgi ślubnej ...
Mialem kiedys podobne watpliwosci co do 50mm. Rowniez nie czuje tej ogniskowej. Nie odczuwam dziury między 35 a 85mm. 24+35 również sa innymi ogniskowymi. Na upartego 35 zrobisz caly slub. 24mm bedzie Ci trudniej. Jedno szklo nigdy nie zastapi drugiego. Zoom jest rozwiazaniem. Ale to kompromis pomiedzy uniwersalnoscia, a swiatlem. Jeżeli lubisz stalki, jakosc i cenisz sobie swiatlo - to 35mm powinno Ci przypasowac. Tym bardziej jeżeli 50mm nie jest dla Ciebie rozwiazaniem. Poszukaj na pbase.com zdjec z obu szkiel (24 i 35). Takie porownania jak chcesz pewnie nie znajdziesz, ale da Ci to wglad w perspektywe i sam zobaczysz czy Ci się ten obrazek podoba, czy nie.
Ok... dzięki, było pomocne![]()
Tak jak Parteq - 35mm
Ja robię 90% wszystkiego 35 i 85
24 to zupełnie inna ogniskowa na FF niż 35
Mi 50mm też zupełnie nie pasuje - ani szeroko ani wąsko.
Przysięgę zawsze robię 35 i 85, czasem jeżeli jest naprawdę fajny i duży ołtarz to trzymam 14mm przy sobie na dosłownie 2-3zdjęcia.
Jak jest "duże odejście" 85 daje fajną perspektywę i dobrze separuje młodych, nawet od księdza który stoi zaraz za nimi. Przydaję się też na "brzydkie, nieciekawe" ołtarze.
35 pokazuje więcej tła ale nadal fajnie separuje pierwszy plan.
Ja jestem zdania, że cały ślub da radę zrobić 35 i 85. Samo 24 i 85 to moim zdaniem nie za bardzo. 24 i 35 wg. mnie się bdb. uzupełniają.
Akurat ostatnio zawitałem w FJ i przymierzyłem sobie 24 do body mam mniej więcej tą samą klatkę z 24 i 35, mogę gdzieś wrzucić to zobaczysz, że jednak perspektywa jest inna.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
No to powiedz mi, drogi Krzysztofie, jak umiejętnie trzeba operować lampą żeby mieć doświetlony cały kościół jak szkło jest za ciemne żeby wystarczającą ilość światła wpuścić. Ciekawym bardzo. Może najpierw jakieś konkrety, później złośliwości?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Też kiedyś nie lubiłem 50 mm ale jakiś czas temu się polubiliśmy i zamiennie z 85 używam w zależności od tego jak dużo przestrzeni mam do dyspozycji. Na przygotowaniach częściej 50, w kościele 85. Mam i 35 i 24 i gdybym miał wyrzucić wszystkie moje słoiki i zostawić jeden to było by to właśnie 35mm, ale jak pracuję na 2 body to korzystam rzadko, zdecydowanie wolę 24+50/85.
Ostatnio edytowane przez pank ; 14-07-2011 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Ja mam 50tke i jestem z niej zadowolony. Robię nią praktycznie wszystko, przysięge bardzo często robię 135/2L na zmianę z 50. Wszystko kwestia wprawy![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.