Strona 884 z 1000 PierwszyPierwszy ... 384784834874882883884885886894934984 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 831 do 8 840 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie no, panowie, nie ma co sie obrazac - wytlumaczcie mi tylko wyzszosc manuala nad automatyka naswietlania + korekcja + punktowy? Bo ja nie widze zadnych plusow manuala ... chyba ze robicie z lampa.

Ale moze uzywanie manuala ma podkreslac profesjonalizm i zaangazowanie w swoja prace ... tylko co to za sztuka skoro i tak dane czyta sie z drabinki ekspozycji ... wiec moze to po prostu sztuka dla sztuki? Skoro tak to proponuje isc krok dalej i ostrzyc tez recznie!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Ale moze uzywanie manuala ma podkreslac profesjonalizm i zaangazowanie w swoja prace ... tylko co to za sztuka skoro i tak dane czyta sie z drabinki ekspozycji ... wiec moze to po prostu sztuka dla sztuki? Skoro tak to proponuje isc krok dalej i ostrzyc tez recznie!
    To właśnie brzmi jak projekcja - jeżeli czegoś nie umiesz, to nie znaczy, że jak inni tak potrafią i robią to chcą sobie dodać +10 do lansu :-)

A może być po prostu tak, że fotograf ocenia, że scena jest jednolicie oświetlona z każdego miejsca, z którego będzie fotografował, więc wygodniej będzie mu skorzystać z ustawień manualnych. To wymaga pewnej wprawy, żeby szybko jednocześnie manipulować czasem i przysłoną, obserwując co się dzieje w scenie i gdzie jest wskazanie na drabince, ale da się.

Bywalec

Domyślnie

Cóż... Właśnie w trudnych warunkach oświetleniowych mi jest szybciej i wygodniej ruszyć kółkiem, niż celować spotem, blokować ekspozycję i ustawiać korekcję. Av również używam, ale głównie na zewnątrz. Co kto lubi.
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ja uzywam AV jedynie na zewnatrz. dla wygody, bo jednak focenie pod slonce, a po chwili w cieniu to zbyt duza rozpietosc zeby krecic kolkiem
    na plenerze tez tylko AV
    ale kosciol i sala 100% w M
    mierze swiatlo przy oltarzu dla dla przyslony f2.0 przy oltarzu i programuje C1 w trybie M
    pozniej mierze swiatlo na tylach kosciola dla przyslony f4.0 i programuje C2 rowniez w M
    a na koncu programuje C3 zeby pracowal w AV i w ISO100 jak mlodzi wyjda z kosciola.
    ewentualne korekty naswietlenia przy oltatrzu lub szerszych ujec kosciola to zaden problem majac sraw1 z 5DmkII :]
    nie bawie sie w jakis kreacjonizm zeby na kazdej ceremonii tworzyc cos nowego.. wirtuozem fotoslubnego nie jestem i nie bede - niech inni lataja wokol mlodych, szukaja nowych perspektyw i ujec i niech robia zdjecia z 135L zza konfesjonalu
    na sali weselnej podobnie jak w kosciele programuje sobie C1 dla obiektywu 50/1.4 na parkiecie, C2 dla 17-40 na parkiecie i C3 w zaleznosci od sytuacji
    na parkiecie, po zmroku wystarczy raz zmierzyc swiatlo i mozna spokojnie z kazdej strony focic (ewentualnie korygowac ekspozycje w LR)
    jezeli parkiet nie ma bardzo silnego estradowego oswietlenia, ktore dziala jak wielka latarka to przy jednostajnym i w miare rownomiernym oswietleniu technika ktora stosuje pozwala skupic sie na kadrach, a nie na kreceniu kolkiem ekspozycji :]
    ale powtarzam - przy obecnych trendach moje kadry robione ta technika beda zdecydowanie nudne i nie toptrendy
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Odnośnie manuala to mam wrażenie, że ma tą przewagę, że niezależnie od zmiany kadru mam takie samo naświetlenie (główny plan) i nie muszę kombinować z korektą jak to ma miejsce w jakimkolwiek trybie półautomatycznym. W AV zmiany kadru często zmienia czas naświetlania, co zmusza do korekt ekspozycji lub jej blokady. W manualu wiemy co do dostaniemy, a w AV znając nawet pomiar światła w Canonach możemy najwyżej w przybliżeniu określić, co będzie.

Nie mam takiego doświadczenia jak co poniektórzy, ale takie są moje wnioski z autopsji.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Z wczorajszego wesela - parkiet mial czasy migawki od 1/60 do 1/500s ... z manualem musial bym sie troche nakrecic. Automat mam ustawiony na +2/3EV i nigdy sie nie myli. Moze dlatego ze wiem gdzie zmierzyc swiatlo a gdzie ostrosc?

Uzywanie pamieci pomiaru / spota jest tak intuicyjne, jak zdejmowanie dekielka z obiektywu przed robieniem zdjec
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 01-05-2011 o 23:10

Coś już napisał Awatar Lukas87
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ja uzywam AV jedynie na zewnatrz. dla wygody, bo jednak focenie pod slonce, a po chwili w cieniu to zbyt duza rozpietosc zeby krecic kolkiem
    na plenerze tez tylko AV
    ale kosciol i sala 100% w M
    mierze swiatlo przy oltarzu dla dla przyslony f2.0 przy oltarzu i programuje C1 w trybie M
    pozniej mierze swiatlo na tylach kosciola dla przyslony f4.0 i programuje C2 rowniez w M
    a na koncu programuje C3 zeby pracowal w AV i w ISO100 jak mlodzi wyjda z kosciola.
    ewentualne korekty naswietlenia przy oltatrzu lub szerszych ujec kosciola to zaden problem majac sraw1 z 5DmkII :]
    nie bawie sie w jakis kreacjonizm zeby na kazdej ceremonii tworzyc cos nowego.. wirtuozem fotoslubnego nie jestem i nie bede - niech inni lataja wokol mlodych, szukaja nowych perspektyw i ujec i niech robia zdjecia z 135L zza konfesjonalu
    na sali weselnej podobnie jak w kosciele programuje sobie C1 dla obiektywu 50/1.4 na parkiecie, C2 dla 17-40 na parkiecie i C3 w zaleznosci od sytuacji
    na parkiecie, po zmroku wystarczy raz zmierzyc swiatlo i mozna spokojnie z kazdej strony focic (ewentualnie korygowac ekspozycje w LR)
    jezeli parkiet nie ma bardzo silnego estradowego oswietlenia, ktore dziala jak wielka latarka to przy jednostajnym i w miare rownomiernym oswietleniu technika ktora stosuje pozwala skupic sie na kadrach, a nie na kreceniu kolkiem ekspozycji :]
    ale powtarzam - przy obecnych trendach moje kadry robione ta technika beda zdecydowanie nudne i nie toptrendy
    Na takiego posta czekałem od dawien dawna Wiem, że każdy pstryka jak mu pasuje, ale takie wskazówki na pewno pomagają
    R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukas87 Zobacz posta
    Na takiego posta czekałem od dawien dawna Wiem, że każdy pstryka jak mu pasuje, ale takie wskazówki na pewno pomagają
    to ironia czy piszesz serio? :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Z wczorajszego wesela - parkiet mial czasy migawki od 1/60 do 1/500s ... z manualem musial bym sie troche nakrecic. Automat mam ustawiony na +2/3EV i nigdy sie nie myli. Moze dlatego ze wiem gdzie zmierzyc swiatlo a gdzie ostrosc?

Uzywanie pamieci pomiaru / spota jest tak intuicyjne, jak zdejmowanie dekielka z obiektywu przed robieniem zdjec
    Zapomniałem uściślić chyba, że chodzi mi przede wszystkim o ceremonie w kościele. Na sali uważam, że za wiele się dzieje w kadrze (różne światła i ich dynamika etc) żeby bawić się manualem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No tak, tu masz racje - w kosciele zbyt duzo sie nie dzieje i warunki sa w miare stale w poszczegolnych partiach swiatyni, wiec robienie na M nie musi byc az tak bardzo uciazliwe

Strona 884 z 1000 PierwszyPierwszy ... 384784834874882883884885886894934984 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów