Strona 878 z 1000 PierwszyPierwszy ... 378778828868876877878879880888928978 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 771 do 8 780 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Nigdy Młodzi nie zaprosili Cie na spotkanie, gdzie czekał jeszcze jeden fotograf? Nigdy nie porównywali zdjęć? Wtedy też byś twierdził, że nie ma różnicy jakościowej? Do tego dochodzi zużycie, awaryjność itp. Mam chyba 8letnie szkła, które non stop pracują. Która nie-eLka to wytrzyma?
    Mój 85/1.8 ma jakoś tyle i działa do tej pory bez zastrzeżeń.

Naprawdę, wierzę w wymagających klientów, bo z takimi wbrew pozorom najlepiej się pracuje.

Niemniej jednak rzeczywistość w rozmowach często wygląda tak jak napisałem: klienci przeglądają strony różnych fotków, później dzwonią z pytaniami o termin i cenę - i na tej podstawie wybierają korzystną dla siebie ofertę.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Nie wpadł bym na to, że można umówić się w tym samym czasie z 2 fotografami Ostro.

Pank. Czy mógłbyś podzielić się swoją opinią na temat 50L ? Testów oczywiście przeczytałem sporo, włączając test na CB. Chciałbym dowiedzieć się jak sprawdza się AF ? Czy często się myli? Na 50tce 1.4 robię od f1.6 w górę. Czy na 50L f1.2 i 1.4 masz używalną i czy jest tak samo bezużyteczna pod światło jak 50 1.4 ?
    Zastanawiałem się nad 35L, ale byłaby spora dziura między 35 a 100 mm. W przyszłości może setkę wymienię na Sigmę 85 1.4
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Nie pomogę bo to szkło kupiłem niedawno i jeszcze czeka na chrzest bojowy.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Pank. Czy mógłbyś podzielić się swoją opinią na temat 50L ? Testów oczywiście przeczytałem sporo, włączając test na CB. Chciałbym dowiedzieć się jak sprawdza się AF ? Czy często się myli? Na 50tce 1.4 robię od f1.6 w górę. Czy na 50L f1.2 i 1.4 masz używalną i czy jest tak samo bezużyteczna pod światło jak 50 1.4 ?
    Może ja odpowiem. 50/1.2 to bardzo wymagający obiektyw, właśnie ze względu na "kontrowersyjną" pracę AF. Jednym trafia, innym nie trafia.

Z całej dyskusji, jaka się toczy w necie na temat tego szkła oraz z własnego doświadczenia w pracy z tym obiektywem, wnioskuję, że całe to narzekanie może mieć źródło w niedoczytaniu instrukcji aparatu.

Owszem - bardzo łatwo się pomylić z ostrością przy tak dużych otworach. Trzeba pamiętać, że występuje coś takiego, jak focus shift. Ale jak się ogarnie te wszystkie kwestie, to 50/1.2 jest niezwykle wdzięcznym narzędziem pracy.

W moim przypadku pstrykam albo na f/1.2 (bo jak się tyle ma to czemu nie korzystać?) albo jakoś mocno przymknięte (jeśli po prostu chcę mieć dużą głębię ostrości albo pracuję z lampami). I nie narzekam. Owszem - zdarzają się sytuacje, kiedy AF nie trafi, ale są one naprawdę nieliczne. Dodam, że nie boję się słabego światła, gdzie już w ogóle łatwo o błąd.

Korzystałem z tego szkiełka dużo na praskich warsztatach DFV. Tu są sampelki: http://www.flickr.com/photos/thelist...7625902331533/

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Nie pomogę bo to szkło kupiłem niedawno i jeszcze czeka na chrzest bojowy.
    Precyzja AF - czego się czepiają - nie wiem. Większość nietrafionych to na pewno moja wina, ruszysz barkiem, odchylisz się albo model drgnie.. - przy 1.2 różnice między trafieniem a nie trafieniem są symboliczne.

Ostrość - jest super od pełnej dziury, przy 1.6 nie ma się do czego przyczepić.

Waga - w końcu czujesz, ze masz obiektyw i jest za co chwycić.

Szybkość AF - 135L to nie jest, ale pamiętając do czego to szkło służy - nei czepiam się.

Pod światło - bez osłony ani rusz. Prost o w źródło jest ok, jak trafi zza kadru to spadek kontrastu jest spory. Osłona zmienia bardzo dużo.

Jakość wykonania - bez uwag.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Dzięki strideer!
    Właśnie w tym problem, że opinie są bardzo skrajne. Też jestem zdania, że jak się kupuje jasną stałkę za kupę kasy to powinno się korzystać z mocno otwartych przysłon
    Używając f1.2 raczej nie ma mowy o przekadrowywaniu, bo będzie po ptokach.
    Jeśli bym kupował to koniecznie musiałbym przetestować na miejscu.
    A AF porównując z wersją 1.4 dużo lepszy przy słabym świetle ? To AF w wersji 1.4 skłania mnie powoli do wymiany.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dzięki strideer!
    Właśnie w tym problem, że opinie są bardzo skrajne. Też jestem zdania, że jak się kupuje jasną stałkę za kupę kasy to powinno się korzystać z mocno otwartych przysłon
    Używając f1.2 raczej nie ma mowy o przekadrowywaniu, bo będzie po ptokach.
    Jeśli bym kupował to koniecznie musiałbym przetestować na miejscu.
    A AF porównując z wersją 1.4 dużo lepszy przy słabym świetle ? To AF w wersji 1.4 skłania mnie powoli do wymiany.
    Nie miałem nigdy w rękach EF50/1.4 i nie mogę porównać.

Przekadrowanie to nie problem - na 5D i tak nie ma sensu pracować punktem inny niż centralny :-)

Serio, prywatnie mam wrażenie, że większość narzekań jest u osób, które nie przeczytały instrukcji do aparatu - fragmentu o tym, kiedy AF może nie zadziałać. Figiel w tym, że w ciemniejszych obiektywach takie pomyłki są "połykane" przez większą głębię ostrości, a tutaj nie ma zmiłuj.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Strideer, mam jeszcze pytanko do Ciebie. Czy jesteś w stanie porównać szybkość i celność AF w porównaniu z innymi szkłami ? 24L lub 35L ?

Powiem Ci, że ja na 1.2 w ogóle bałbym się przekadrowywać na 5d (oczywiście o bocznych punktach nie ma mowy). Zwykle robię zdjęcia ludziom i tutaj nawet nie chodzi o to, że przy przekadrowaniu coś wyjdzie poza GO, ale bardziej ludzi zdążą się ruszyć (w tym ja )

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Strideer, mam jeszcze pytanko do Ciebie. Czy jesteś w stanie porównać szybkość i celność AF w porównaniu z innymi szkłami ? 24L lub 35L ?

Powiem Ci, że ja na 1.2 w ogóle bałbym się przekadrowywać na 5d (oczywiście o bocznych punktach nie ma mowy). Zwykle robię zdjęcia ludziom i tutaj nawet nie chodzi o to, że przy przekadrowaniu coś wyjdzie poza GO, ale bardziej ludzi zdążą się ruszyć (w tym ja )
    Między 35/1.4 i 50/1.2 chyba nie ma jakiejś wielkiej różnicy, przynajmniej w tym sensie, że mi nie brakuje szybkości ani w jednym, ani w drugim.

Wydaje mi się (ale to osobiste wrażenie, a nie statystyka), że 50-tka jest bardziej skłonna do polowania na ostrość, ale to w sytuacjach kiedy celujesz na coś, co nie jest zbyt kontrastowym obiektem.

Za to żaden z tych dwóch obiektywów nie umywa się do takich szybkich zoomów reporterskich jak EF 17-40L, EF 70-200/2.8L IS II. To zupełnie inna liga, więc jeżeli zależy Ci na takiej prędkości (i przy tym precyzji), to ze stałek możesz nie być zadowolony :-)

Naprawdę nie bałbym się przekadrowania, nawet przy f/1.2. Raz wyjdzie, raz nie wyjdzie, ale z czasem nabierzesz wprawy i pomyłek będzie coraz mniej.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Na forum w testach albo hydeparku byl video test z wiekszoscia Lek.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 878 z 1000 PierwszyPierwszy ... 378778828868876877878879880888928978 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów