Strona 861 z 1000 PierwszyPierwszy ... 361761811851859860861862863871911961 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 601 do 8 610 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Też jestem zwolennikiem wykorzystywania światła zastanego. Raz, że zachowany jest klimat danego pomieszczenia, a dwa, że łatwiej określić warunki ekspozycji. Praca z lampą wymaga dużego doświadczenia i kombinowania gdzie odbić, jak odbić, ile dopalić. Ja nie mam na to czasu. Lampę włączam dopiero w ostateczności i tak aby nadal łapać światło zastane. Ostatnio wyciągnąłem ją dopiero po kilku godzinach zabawy.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Też jestem zwolennikiem wykorzystywania światła zastanego. Raz, że zachowany jest klimat danego pomieszczenia, a dwa, że łatwiej określić warunki ekspozycji. Praca z lampą wymaga dużego doświadczenia i kombinowania gdzie odbić, jak odbić, ile dopalić. Ja nie mam na to czasu. Lampę włączam dopiero w ostateczności i tak aby nadal łapać światło zastane. Ostatnio wyciągnąłem ją dopiero po kilku godzinach zabawy.
    Mnie ciekawi, jak pracuje autofokus bez wspomagania lampy z Twoim aparacie i jak sobie radzisz pod światło w takich sytuacjach ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Najbardziej ekstremalną sytuacją są osoby tańczące w świetle lamp dyskotekowych. Zauważ jak mało nawet tzw profesjonalnych fotografów ślubnych pokazuje takie zdjęcia w swoim portfolio. I nie dziwię się im Ja wtedy albo łapię osoby, które oświetla wiązka światła z reflektorów gwarantuje to krótszy czas i zminimalizowanie efektu poruszenia czy błędu AF, albo wyczekuję momentu kiedy "oświetleniowiec" dopali lepiej cały parkiet. Ostatecznie to włączam lampę na drugą kurtynę. Jeśli natomiast chodzi o osoby siedzące porzy stolikach to tam zazwyczaj światła jest na tyle dużo że przy jasnej stałce i odpowiednio wysokim ISO nie ma problemu żadnego.

Coś już napisał

Domyślnie

Ok, a ile masz zepsutych zdjęć przez AF, kiedy na parkiecie tańczące osoby przemieszczają się w kierunku bliżej/dalej od aparatu ?

Domyślnie

Tak czytam ten wątek i dochodze do wniosku że jestem ewenementem i muszę się bardzo dużo nauczyć!Powiem szczerze że ja nie wyobrażam sobie jak można robić ślub w zastanym .Jestem zwolennikiem błyskowego ale nie do przesady,ostatnio byłem w tragicznym kościele i tam bez lampy ani rusz albo jestem za słabyCiekawi mnie skuteczność AF w takich warunkach

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Nie jesteś za słaby. Wykorzystanie zastanego to jedną zdolność, druga to kreowanie sztucznego i takie błyskanie by wszystko wyszło naturalnie. Mnie irytuje zapieranie się, że nie bielan, nie cierpię lamp etc. dobry foto poradzi sobie ze wszystkim. Ja np. bardzo chciałbym opanować sztukę idealnego błagania bo wiem że nie zawsze jestem w stanie ogarnąć zastane i do tego się przyznaje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Miało byc bkyskania - swype ;/
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 26-03-2011 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Najbardziej ekstremalną sytuacją są osoby tańczące w świetle lamp dyskotekowych. Zauważ jak mało nawet tzw profesjonalnych fotografów ślubnych pokazuje takie zdjęcia w swoim portfolio. I nie dziwię się im Ja wtedy albo łapię osoby, które oświetla wiązka światła z reflektorów gwarantuje to krótszy czas i zminimalizowanie efektu poruszenia czy błędu AF, albo wyczekuję momentu kiedy "oświetleniowiec" dopali lepiej cały parkiet. Ostatecznie to włączam lampę na drugą kurtynę. Jeśli natomiast chodzi o osoby siedzące porzy stolikach to tam zazwyczaj światła jest na tyle dużo że przy jasnej stałce i odpowiednio wysokim ISO nie ma problemu żadnego.
    Ja bym na manualne ostrzenie poszedl.

A co do kolegi kilka postów niżej od cytowanego to tak samo nie wyobrazam sobie zdjec bez lampy. Zawsze szukam miejsc od ktorego takowe swiatlo mozna odbic. Najgorzej gdy koscioly sa cale drewniane itp. Wtedy barwa swiatla ulega strasznej zmianie lub gdy w suficie/scianach sa dodatki lustrzane ale takie cos czesciej zdarza sie na salach. Czesto problem oswietlenia powoduja takze elementy ozdobne sali np. wielkie ozdobne wstegi przypiete od kazdej sciany i filaru do srodka sali. Ladnie wyglada, zjada 3/4 swiatla z lampy
    Canon 40d - Dziadek

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Ja w kościele nie używam lampy. Zwykle jest na to za ciemno a do tego temperatura światła zastanego jest inna. Dzięki temu nie zwracam na siebie uwagi przez co łatwiej uchwycić wiele ujęć.

Co innego na sali. Tam bez lampy nie da rady - tyle, że na sali zwykle są to zdjęcia dynaimczne
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Początki nałogu

Domyślnie

A ja poprosze Was ludziska zebyscie wrzucili jakies przykladowe jpgi z Zenitara 16mm fish - oczywiscie slubne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velviana Zobacz posta
    Ok, a ile masz zepsutych zdjęć przez AF, kiedy na parkiecie tańczące osoby przemieszczają się w kierunku bliżej/dalej od aparatu ?
    Nie liczę, ale trochę jest. Tylko ja robię ich z 5-6 razy tyle co oddam PM to mam z czego wybierać. Kiedy coś ewidentnie jest skopane to widzę to na LCD i kasuję próbując powtórzyć jeszcze raz. Podczas tańców to można sobie na to pozwolić. Co ciekawe więcej jest skopanych nie przez to że AF nie trafił tylko przez płytką GO. Kiedy więc widzę, że już naprawdę jest ciemno wtedy załączam lampę. Natomiast w Kościele bez lampy to piękna sprawa. Nie rzucasz się w oczy, nie oślepiasz, nie odciągasz uwagi gości.

Strona 861 z 1000 PierwszyPierwszy ... 361761811851859860861862863871911961 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów