Tak czy siak panie MM-architekci robisz różowo-czerowne zdjęcia Nikonem![]()
Tak czy siak panie MM-architekci robisz różowo-czerowne zdjęcia Nikonem![]()
Dajcie juz Panowie spokojMM w kazdym poscie zaznacza, ze zadnej wojny nie chce, ale chce uczestniczyc dalej w tym forum a wy podjudzacie atmosfere wciaz.
czasami tylu tu fachowców ze strach sie odezwać bo zjada na maksa i nic nie zostaje ale to chyba domena naszego narodu![]()
Canon FF
Ślubnym łatwiej, zawsze można zrzucić winę za czerwoną buźkę na emocje, alkohol itd.
Gdy macie jednak obok siebie klienta, monitor, wydrukowany katalog i próbki materiałów
np. z kostiumów kąpielowych to na nic zdadzą się pokrętne tłumaczenia.
Ktoś z własnej kieszeni musi beknąć za nowy katalog.
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
eee tam spoko Nikon, Canon co za różnica każdy robi na tym co mu bardziej leży. MM zdecydował,że teraz rządzi Nikon więc ok, jemu podobają się takie fotki i jest git![]()
pozdr
p.s takie małe pytanko z ciekawości: czy ustawiacie BW w Kościele np. fotografując białą kartkę lub coś innego, czy lecicie na ABW i później komp?
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
ABW to Ci może zastukać do drzwi o 6 rano. Albo CBŚ.
Tak, AWB, a później rzeźbienie rawów. Z reguły światło w kościele jest mieszane, więc jedno ustawienie WB nie załatwi sprawy.
CanOn Can'tOff
W całej tej dyskusji drodzy Panowie nie uwzględniacie klienta. W fotografii komercyjnej jaką zapewne jest fotografia ślubna liczy się jeszcze ten kto płaci za zdjęcia.
Oglądałem niedawno zdjęcia ze ślubu kolegi robione przez fotografa zawodowego z długoletnim doświadczeniem wieżcie mi że na widok tych zdjęć szczęka mi opadła jednak do rodzinnego albumu trafiły zdjęcia robione kompaktem przez wujka młodego z ewidentnie zwalonym balansem bieli, krzywymi kadrami, nieostre. Zdjęcia profesjonalisty dla młodych były "takie jakieś nijakie" Tak więc dyskusja na temat czy twarz ma lekko zabarwienie różowe czy lekko czerwone jest tylko czystym przekomarzaniem się.
obserwuję ten wątek od jakiegoś czasu ale niektóre pytania powalają. grunt że się doczy dyskusja. tak więc też zapytam. a jak już obrabiacie zdjęcia to macie ustawione pojedyńcze kliknięcie czy klikacie dwa razy?
5DmkII/350D/300/C24-70 2,8/ C70-200 2,8IS