Strona 15 z 1000 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115515 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Cool

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jak mozesz z lampa to nie jest za ciemny. Ja celuje w 24-105 4L IS , tryb M, iso 800, f4, czas ok 1/50, lampka+softbox.

Jak nie mozesz z lampa (czasem ksiadz moze zabronic) to zestaw Sigma 20 1.8 + Canon 50 1.4 (ostatenicze 1.8) + Canon 85 1.8 i najlepiej dwa body (bede od siostry 350D pozyczal 8) ) + asystent/ka
    Ksiądz ma płacone za darmo tam nie stoi więc czasem trzeba ustawić do pionu kapłana. Kapłan też człowiek więc musi uważać...
    :razz:

a tak ten 24-105 4L nie lepiej 24-70 2.8 ?

Domyślnie

aha ... czyli mamy robic ... co ? bo nie rozumiem ...

z doswiadczenia wiem ze FEL lampy to najbardziej precyzyjny sposob kontroli tego co sie chce poprawnie naswietlic ..

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz
    aha ... czyli mamy robic ... co ? bo nie rozumiem ...
    ja odchodzę od dyskusji...
    poczekam, popatrzę...zrozumiem więcej i wtedy właśnie sam przyłączę się do akcji...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jak to co? Zdjecia...

Niestety Canon nigdzie nie podaje czy FEL mierzy "po staremu" czy jak inaczej.

Po staremu, czyli skupiajac sie mocno na aktywnym punkcie AF, czyli po ustawieniu centralnego na srodku kadru (badz ogolnie na srodku jako ze wkoncu olali ten skok w bok i przywiazanie do punktu AF'a).

Uwzgledniajac jednak, ze w instrukcji FEL to tez "nastaw ostrosc" nalezy podejzewac ze FEL to zwykly pomiar E-TTL II ze wszystkimi tego konsekwencjami w postaci uwzglednienia odleglosci oraz analiza calej klatki. Potwierdzalo by to tez istnienie CF (custom function) zmieniajacej tryb pomiaru swiatla w E-TTL II.

Jesli tak to sie odbywa to ten "precyzyjny" pomiar swiatla staje sie bardziej zludzeniem jak faktem. E-TTL II to takie zamotane ustrojstwo, ze wcale nie musi uwzglednic przy pomiarze tego co znajduje sie w srodku kadru podczas FEL'a.

Dodatkowo liczac rownomierne rozlozenie stref pomiarowych oraz to uwzglednienie odleglosci praktycznie to czy glowny temat bedzie na srodku czy na brzegu klatki przestaje miec znaczenie. Grunt to miec go w GO i w kadrze a E-TTL II zatroszczy sie sam o odpowiednie oswietlenie.

Czasy FEL'a zeby jako tako wyszlo to przeszlosc...

Ten auto WB to taki pic na wode...
    Generalnie chodzi o kompensacje spadku napiecia lub mocy i idace za tym plywanie WB podczas serii fotek w tych samych warunkach. Jako ze lampy Canona sa sporo precyzyjniejsze jak dla przykladu blyskajace "pi razy drzwi" sigmy to ta funkcja ma w praktyce male znaczenie. Zwlaszcza ze kazdy normalny fotograf potrafi ustawic sobie odpowiednie WB do warunkow/upodobania.
    ...

Domyślnie

Kuchatku
    teraz zrozumialem, o co chodzi, masz racje ettl2 jest teoretycznie tak skonstruowany ze powinien sam madrze bez fel-a dobrac naswietlenie blyskiem.
    niestety moja 10ka ma starego ettl i dopoki nie bede mial okazji postrzelac w praktyce czyms z ettl2 bede raczej sceptyczny.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Jak mi mikołaj przyniesie na gwiazdkę to będę zachwycony
    To ja zamawiam komplet Sigma 20 1.8, Canon 35 1.4 i Canon 85 1.8 pod choinke 8)

Update - oczywiscie chodzilo mi o Canona 35 1.4 L a nie 30 1.4 .
    To Sigma ma 30 1.4 ale niestety DC wiec odpada.

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Tu piszemy listy do Mikołaja?
    To ja poproszę (bardzo skromnie) dwa Tamroniki: 28-75 i 17-35

EDIT: O, to mój setny post To zamawiam jeszcze Speedlite 580EX
    Ostatnio edytowane przez GoTo ; 27-10-2005 o 02:21 Powód: 100
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hoody
    a tak ten 24-105 4L nie lepiej 24-70 2.8 ?
    Nie. Pisalem juz kilka razy i napisze jeszcze raz - mi f4 zupelnie wystarcza, o ile 24-105 ma znosna jakosc przy f4 (a raczej ma bo juz troche zdjec z niego widzialem). Za to IS - kosciol robic tuz po np 3 godzinach plenerku to juz lapki moga byc zmeczone, lub przy zakazie blysku a braku jasnych szkiel - IS to zbawienie 8)

Odnosnie FEL - gdy macie body z E-TTL II to zapomnijcie o FEL - niepotrzebny.
    FEL to bylo lekarstwo przy E-TTL gdzie pomiar blysku byl zawsze brany z aktualnie wybranego punktu AF co przy przekadrowywaniu - konczylo sie zlym pomiarem.

Odnosnie blyskania w trybie M a innych trybach:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3785

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Odnosnie FEL - gdy macie body z E-TTL II to zapomnijcie o FEL - niepotrzebny.
    FEL to bylo lekarstwo przy E-TTL gdzie pomiar blysku byl zawsze brany z aktualnie wybranego punktu AF co przy przekadrowywaniu - konczylo sie zlym pomiarem.
    A nie czasem tylko z 580EX lub nową 430EX ???

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    A nie czasem tylko z 580EX lub nową 430EX ???
    Ponoć nie - E-TTL II działa również z 550EX i 420EX - pisał gdzieś o tym Kuchatek

Strona 15 z 1000 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115515 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów