Strona 12 z 1000 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112512 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

jesli juz daje lampa to w zasadzie uzywam tylko M w sumie bez lampy tez jade tylko M - gdyby jeszcze spot meter byl taki jak w 5D.

W trybie M + FEL lampy masz najwieksza kontrole nad tym co chcesz zrobic, a obsluga naprawde nie jest skomplikowana.

Domyślnie

rozumiem że "FEL lampy" to dopelnienie błyskiem ?

i jeszcze jedno: było tego chyba sporo tutaj wcześniej, ale myślicie, że lampa 420 EX wystarczy do reporterki (śluby, wesela, chrzty itd.) ?

i jestem trochę ZŁY na firmę Canon. Podoba mi się taka AEB w trybie bez lampy w moim 350D, no i myślę sobie "Fajnie byłoby mieć to z fleszem" - i tu niespodzianka - w 420 EX nie ma takiej opcji, a na nią tylko mnie stać.
    Więc żeby to mieć muszę kupić chyba tylko 580 EX....

Domyślnie

no dobra, to jeszcze was pomęczę.
    w trybie M + lampa ustawiacie M, sprawdzacie co mówi światłomierz aparatu... bo u mnie to przeważnie miga przysłona (za ciemno), rozumiem że nie przejmujecie się tym ? Możecie bardziej szczegółowo opisać metodę pracy w M + lampa, PLEASE.
    kurcze, bez lampy też w manualu... czy przy reporterce to nie za duże ryzyko że coś za jasno albo za ciemno będzie ?

Domyślnie

widzisz .. kosciol - szczeglnie juz wieczorem to dosc stabilne zrodlo swiatla ...
    ja robie tak ... wylanczam lampe mierze swiatlo zdejmuje -1EV czyli z parametrow powiedzmy iso 800 f2.8 t 1/30 robie 1/60 i robie zdjecie probne jesli nie jest zbyt ciemno to zostawiam odpalam lampe i jade ...
    stoi para mloda robie pomiar sily blysku na czyms odpowiednim ( ciemny garnitur pana mlodego albo biala suknie pani mlodej odpadaja, ale kwiaty z reguly sa duze i latwo sie nimi posluzyc ) potem przekadrowanie i robimy zdjecie.

aby bylo jasniej to zalanczam zdjecie ... zrozumiesz moze czym sie je jasniejsze obiektywy ... zdjecia prosto z aparatu.
    http://img470.imageshack.us/img470/8...ownanie9vf.jpg

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    rozumiem że "FEL lampy" to dopelnienie błyskiem ?

i jeszcze jedno: było tego chyba sporo tutaj wcześniej, ale myślicie, że lampa 420 EX wystarczy do reporterki (śluby, wesela, chrzty itd.) ?

i jestem trochę ZŁY na firmę Canon. Podoba mi się taka AEB w trybie bez lampy w moim 350D, no i myślę sobie "Fajnie byłoby mieć to z fleszem" - i tu niespodzianka - w 420 EX nie ma takiej opcji, a na nią tylko mnie stać.
    Więc żeby to mieć muszę kupić chyba tylko 580 EX....
    Tak sie składa, że FEL to jest na polski blokada ekspozycji dla zdjęcia z błyskiem także niekoniecznie to jest dopelnienie NIE JEST!

FEL działa analogicznie do normalnej blokady ekspozycji. Po przełączeniu aparatu na blokadę ekspozycji dla błysku, używasz punktowego (pomiar skupiony) pomiaru światła błysku, aby aparat ustawił ekspozycję w niedużym polu obrazu. W moim przypadku z reguły na twarze.

Ad 2. Lampa 420EX spokojnie do tego wystarczy bo do tej pory dużo osób z niej korzystało. Pewnie teraz część z nich wymieni na 430EX więc i ty się nad tym zastanów. Pewnie i AEB tam będzie, chociaż nie wiem.
    Z drugiej strony z AEB jeszcze nigdy jakoś nie korzystałem.
    Z lampą robię we wnętrzach na Manualu, a na zewnątrz na Av+hs.
    Jeśli chodzi o wnętrza i AEB bo podejrzewam że tylko do tego by Ci się to przydało to robisz sobie po prostu zdjęcie próbne a poźniej kombinujesz czego by tu dodać/ująć
    Ostatnio edytowane przez Zielony ; 26-10-2005 o 10:23

Domyślnie

ok, jeszcze proszę potwierdźcie: jeśli w 350D robię blokadę ekspozycji dla błysku - to ten przedbłysk mierzy na podstawie aktualnie wybranej metody pomiaru światła ? ten przedblysk dla FEL nie rządzi się swoimi prawami ?

Domyślnie

przedbylsk mierzy swiatlo w centrum kadru

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    ok, jeszcze proszę potwierdźcie: jeśli w 350D robię blokadę ekspozycji dla błysku - to ten przedbłysk mierzy na podstawie aktualnie wybranej metody pomiaru światła ? ten przedblysk dla FEL nie rządzi się swoimi prawami ?
    dokładnie TAK...

Domyślnie

"przedbylsk mierzy swiatlo w centrum kadru"

jeśli robię "przedbłysk" w FEL i mam ustawiony matrycowy, to chyba nie mierzy w centrum kadru tylko według standardu pomiaru matrycowego.. (?)

Domyślnie

hmmm jak jest w 350 nie wiem ... w 10d mierzy w centrum kadru. tak samo jak przy blokowaniu ekspozycji bez blysku.

Strona 12 z 1000 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112512 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów