Kuchatek ma rację - zawsze spotykam tych samych facetów w tych samych kościołach - sztama z proboszczem jest podstawą regularnych zarobków![]()
Kuchatek ma rację - zawsze spotykam tych samych facetów w tych samych kościołach - sztama z proboszczem jest podstawą regularnych zarobków![]()
Tez sie pod tym podpiszeZamieszczone przez Pawel Woo
Nie ma jak wiecznie Ci sami papracze w tych samych miejscach
Obawiam się że w kościele 50-tka może się okazać zbyt długa. Brak jasnego, szerokiego kąta przy kropie to moje główne zmartwienie w ciemnych i ciasnych kościołach. Osobiście wykorzystuję dodatkowe lampy błyskowe odpalane radiem.Zamieszczone przez michal_sokolowski
Efekty znacznie lepsze od tych uzyskiwanych przy pomocy tylko jednej lampy.
Jak wiele osób na tym forum używam Tamrona 28-75/2,8 Di i przyznam że w kościele spisuje się świetnie. Oczywiście ze światłem 1.4 był by jeszcze lepszy
Pozdrawiam
a czy do kościoła i ślubów nie wydaje się Wam że za ciemny jest obiektyw ze światłem 4 ? znajomy ma 20D i chce kupic jakieś szkło które będzie wystarczająco szerokie żeby objąć ludzi w małych ponmieszczeniach, ale ja mówię że 17-40 albo 24-105 spokojnie wystarczy. Chyba ze tamron ale 28 to za mało a koniecznie chce f2.8 . Moze wiec 18-50 f2.8 Sigmy EX ? Co byscie polecili? Obiektyw ten ma byc tylko i wylacznie do imprez typu sluby etc. i musi byc jasny, szeroki i niezawodny.
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
i 2.8 jest czesto za ciemne :]
ja mysle nad sigma 20 1.8 ... mydelko przy pelnym ale od czego jest szop i mniejsze odbitki ..
Tez o nim myślę. Fajne przykłady miał Alef: http://www.alef.poznan.pl/ ale nie widze teraz do nich linków - przy fotach były podane parametry z EXIF'a.Zamieszczone przez eMILz
Jak znajdziesz zdjęcia ze ślubów robione tym obiektywem to rzuć linka.
Jasnosc jasnoscia, ale przy f/1.8 jest juz az za mala glebia ostrosci.Zamieszczone przez eMILz
[OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]
Uzywałem C 24/1.4 - świetnie, ale trzeba się nabiegać, a czasem nie ma jak podejść - jednem słowem zoom się sprawdza. Myślę, że 24-105 IS będzie idealny.
slubnych z 20ki jeszcze nie widzialem...
esenpe, ja sie bardzo mocno od pewnego czasu zastanawiam na tym co kupic, i dochodze do wniosku ze jasny obiektyw zawsze moge przymknac, na odwrot nigdy. I pomimo 3 tygodni kopania i czytania i liczenia i porownywania, nadal nie wiem na co sie zdecyduje, hmmm bardzo podobaja mi sie male glebie ostrosci, plastyka takiego zdjecia jest zupelnie inna - prawie trojwymiarowa.
Pawel:
co do 24-105 jest na liscie zamiennikow ... razem z 70-200 i 17-40
cenowo zestaw zoom zblizony do 20 1.8/30 1.4/50 1.4/85 1.8/135 2
hehe ... kurcze gdyby czlowiek byl taki madry i wiedzial najpierw co lepiej sie sprawdzi ...
a ja myślę, że dużo zależy od aparatu.. mam 350D, ostatnio robiłem na ślubie, ustawiłem iso na 800, obiektyw mam kitowy 18-55 mm i.. wyszło całkiem dobrrze, zwłaszcza, że pierwszy raz robiłem w kościele.
no i lampę mam wbudowaną w aparat..
dzięki iso 800 tło zostało w miarę dobrze naświetlone, a lampa dopalała przód.
robiłem z lampą, ale też kilka bez - też OK..
Zastanawiam się nad kupnem lampy zewnętrznej, ale z drugiej strony gdy mam obiektyw 18-55 mm i mam iso 800 (szumy w normie), to jaki jest sens zewnętrznej lampy ? Przy tym zoomie 18-55 (iso 800) wbudowana wystarcza..
Myślę nad 50 mm 1.8, ktoś napisał, że za ciasny często może być.. jeszcze przemyślę.. no i głębia ostrości... chyba jednak odpada.
W każdym razie ważniejsze jest OKO fotografa - fotografia ślubna nie jest chyba wyjątkiem. Dla mnie 350D + KIT jest OK w Kościele.. nie wiem jak na weselu bo nie robiłem jeszcze tym.
Ludzie tak strasznie krytykują KITY, ale to wcale nie takie złe szkła (wiem, że się narażę teraz, hehe).
pozdrawiam.