zreszta robiąc samym 28 bedzie to wygladać zbyt monotonnie, jak bys mial komplet 28 i 85 1.8 to by było ok,myślę że jak byś miał odpowiedni zapas miejsca to jakoś byś obleciał tym 28
zreszta robiąc samym 28 bedzie to wygladać zbyt monotonnie, jak bys mial komplet 28 i 85 1.8 to by było ok,myślę że jak byś miał odpowiedni zapas miejsca to jakoś byś obleciał tym 28
EOS + L i kupa gratów ...
Wiem,i co myslisz ze nie dał by rady?Ale on ma w stopce cropa!
Ja myśle że by dał,mając trochę miejsca i pomysłu w głowie
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
nie wiem,dlatego napisałem że gdyby miał,a kita fakt albo pozyczyc od kogos albo kupic za 200złA skąd wiesz ze będzie je miał?
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Witam mam pytanie czy pracujecie non stop na dwa body i tu pytanie czy jedynym wyjściem to Reporter y elite czy raczej jedno body a drugie w totalnym zapasie?
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
A zabieranie się za fotografowanie ślubu bez doświadczenia to dobry pomysłZamieszczone przez Mad_Mac
![]()
Na dwa jest wygodniej...Zamieszczone przez manfred1
A jak już na dwa to właśnie tego typu szelki są jedynym słusznym rozwiązaniem moim zdaniem.
Jednak jesli drugie body ma tylko wesolo dyndac albo byc uzywane mocno sporadyczni, to raczej mija sie z celem taki system.
ehh jak to możliwe że jest ponad 700 stron wątku a po przeczytaniu "większości" mam taką dziurę jak przed tym... ?
Do rzeczy, wyprzedałem się ze starego systemu, dołożyłem kilka $ i chcę zainwestować na lata w sprzęt który będzie mi się zwracał z nawiązką.
Jeśli chodzi o aparat wybrałem 5D Mark 2 - tu akurat głos forum jest raczej jednogłośny, problemu nie było.
Tym bardziej że już dłuższy czas sobie o nim czytam.
Problem leży w obiektywie(-ach)
Specjalnie piszę w tym wątku bo sprzęt głównie w tej dziedzinie będę używał + oczywiście wakacje, zwiedzanie + plener i portrety + reportaż (mniej więcej w tej kolejności)
Stoję na rozwidleniu dwóch drug i nie wiem którą podążyć
opcja1: kupuję 24-70 i w przyszłym roku 70-200 (raczej f4) + 85 f1.8 - czyli suma sumarum idę całkowicie w zoomy
opcja2: kupuję 24-105 + lampę 580, odkładam znów dzengi i w przyszłym roku na początku dokupuję 24 bądź 35 f1.4L - i z czasem idę w stałki (85, 50)
Strasznie nie lubię dublować ogniskowych, i chciałbym jednak uniknąć pojawienia się za 2,3 miesiące na giełdzie z obiektywem który jednak wolałbym zamienić na inny...
Na dzień dobry niestety nie jestem w stanie kupić marka i stałki stąd w opcji 1&2 na początek zoom
Dzięki z góry za rady
Lampę do opcji 1 też sobie dołóż (i do jakiejkolwiek innej jaką będziesz robił)
Jakie będziesz miał drugie body ?
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa