Strona 5 z 1000 PierwszyPierwszy ... 345671555105505 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ja bym się nawet nie zastanawiał tylko zabrał 300-tkę... analog na pewno będzie szybszy od G6 a jakość przy 'w miarę dobrych szkłach' i przy dobych negatywach będzie naprawdę zadowalajaca. G6 - na plener i do zdjęć pozowanych, portretów itd - jak najbardziej. Wygląd - to fakt - z kompaktem to trochę się śmiesznie wygląda U mnie w NS jest facet, który bawi się z Pro 1 - współczuję mu szczerze. Szumy, prędkość działania itd - G6 pod tym względem (przynajmniej szumów) jest lepszy, ale no cóż - prędkością nie grzeszy... Ja robię okazjonalnie (o ile to można jeszcze tak nazwać - ok 20-30 impreze weselnych w roku) - wcześniej D30-tką - i mi jej rozdzielczosć, z dobrym szkłem wystarczała. jak potrzebowałem powiększenia brałem albo Minoltę 7D albo pozyczałem (aż całe dwa razy :P od ojca) 1Ds'a. Przyznam szczerze, że analog lepiej się spisuje przy powiększeniach do średnio-dużych formatów - np. 20x30 lub 25x38cm. W tym przedziale 6Mpixeli w cyfrówce to optimum - a raczej minimum do takiej formatki - wyżej zrobisz już z pewną stratą jakości.
    Ale dobra - inna rzecz. Ja szukałem moich pierwszych zleceń przy kursach w kościołach. Dawałem ulotki, przykładowe zdjęcia (ślubne sobie zrobiłem z udziałem modelki i przyjaciela, którzy akurat stanowili 'dobraną parę' :P ). Tak załapałem jakieś 6 tematów. Potem stronka, ulotki, przedstawianie płytek i zdjęć na notebooku. Teraz ludzie sami się do mnie zgłaszają, bo pewną renomę sobie wyrobiłem i nie narzekam.

Jeśli miałby teraz podjąć jakąś decyzję, co do sprzętu, to - z całym szacunkiem - sprzedałbym G6 i kupił uzywanego 300D i 50/1.8 - to wystarczy aby zrobić ładne porterty. Zostaw sobie analogową 300-tkę, to dobry aparat i wystarczy w 75% przypadków. Kup szkła i 430EX lub wspomnianą gdzieś wyżej lampkę Sigmy. Szkła kupiłbym takie, które nie są dedykowane do Crop'a - zawsze będziesz mógł je zamieniać na body. Po kilku / kilkunastu / kilkudziesięciu imprezach kupisz sobie dobry zestaw szkieł i wtedy nie będziesz już miał dylematów czy zabrać kompakta :P...
    To chyba tyle...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

BTW:... zakaładam, że do 300tki analogowej jakiś zoom masz - bo jednak stałki bywają 'kapryśne' w zmienianiu ogniskowej :P :P :P.... a to się przyda na takiej imprezie.Do 300D na początek na KITowego zooma... Założę się, że uzyskasz z tego zestawu lepsze jakościowo fotki - że nie wspomnę o treści, którą z lustrzanka łatwiej jest uchwycić ...

i

BTW 2: - jeśli chodzi o pierwsze zlecenia to wiesz - z wysokimi kwotami raczej nie szarżuj, jak ktoś ma pieniądze, to poszuka dobrego fotografa, jak ktoś nie chce zbyt dużo wydać, weźmie tańszego i wtedy też - znając już życie - tacy ludzie też ciut mniej 'widzą w zdjęciach' - co nie znaczy, że mniej wymagają... To tylko taka podpowiedź. Niestety na pierwszych weselach będziesz eksperymentował... Przykro mi to mówić, ale tak niestety jest... 'Młodzi' stają się króliczkami doświadczalnymi dla niedoświadczonego w tego typu imprezach fotografa - może być różnie. Jeśli zatem chcesz popróbować, to wejdź na dowolne wesele z cyfrówką - obojętnie czy znasz ludzi czy nie - poprostu wchodzisz w sobotę z ludźmi do kościoła na jakieś wesele i robisz jak leci. Nikt Cie nie wywali, bo będą myśleli, że albo 'pomocnik fotografa' - bo i o takim 'fachu' słyszałem, albo, że jesteś z rodziny przy czym strona 'panny młodej' będzie Cię utożsamiała z rodziną 'pana młodego' i na odwrót Zatem nikt Ci złego słowa nie powie. No może poza samymi młodymi, którzy to jednak nie poprosze Cię abyś poszedł, bo w końcu są sami sobą zajęci...

Wiem, że moje 'kruczki' są trochę dziwne, ale dają sporo przyjemności... Przyznam nawet, że dwa razy w ten sposób pozbawiłem dwóch 'niemiłych fotografów' (przepraszam za bezpośrednie słowa, ale musze to powiedzieć: cieciowatych gburów w połączeniu z agresywnym chamstwem) którzy mi kilka razy na odcisk nadepneli - pracy. Zrobiłem fotki na ślubie na który się wprosiłem a na którym Ci 'panowie' byli, poprosiłem ojca Pana młodego o informację gdzie dać fotki i komu, przyjechałem przed tamtymi i zebrał ich część... Wiem, że to niemiłe zagranie, ale niestety - musiałem dać im pstryczka w nos... Choć zasłużyli sobie na lanie w mor*ę. Jeśli któryś z nich tu jest - to wiecie o co chodzi ...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

tak jak mam być szczery to na ślub przydałey by sie 2 body, jeden do wewnatrz szeroki i drugi z czymś węższym porobić fajne zoomy z jakieś dobrej odległości jak składają zyczenia a nie stac 2m dalej.... bo zmiana obiektywów w praktycznie jednym czasie to masakra, 18-50 szroko ok, ale zoom to już odpada, 24-105 L 800 iso i FF :-) i masz pełen wypas, pozostaje cena reszta to już tylko komfort w foceniu, jak zmienie na aparat bez cropa, to na pewno będzie to mój podstawowy obiektyw jak narazie 18-50 z 1.6x jest akurat :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Może i dziwne. Ja, jako skromny dresiarz bez wieloletniego doświadczenia w foceniu ślubów miałem okazję focić tylko jeden ślub rodzinny i Tamron był za wąski.
    Pech sie na to mowi

Cytat Zamieszczone przez Venio
    ze tak wtrące OT: na jakim ISO robicie fotki ślubne?
    W zaleznosci od: dostepne swiatlo vs uzywane akurat ogniskowe vs ewentualnie lampa

Np plener = 100, kosciol jasny = 400, kosciol ciemny = 800.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Np plener = 100, kosciol jasny = 400, kosciol ciemny = 800.
    Na razie zbieram sprzęt potrzebny do tego typu fotek ale powoli myśle o tym. A pytam teraz by potem znowu nie robić osobnego wątku. Dzięki

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ze tak wtrące OT: na jakim ISO robicie fotki ślubne?
    ISO 1600 a pozniej Neat Image
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Coś już napisał

Domyślnie

Ja jeszcze dodam od siebie, że zanim podejmiesz już decyzję o przyjęciu zlecenia zorientuj się o ile to możliwe w jakich warunkach miałbyś wykonywać zdjęcia. Wystarczy że trafisz na salę obwieszoną do okoła lustrami i będziesz miał spory problem z wykonaniem zdjęć. Poza tym w wielu województwach (a może już nawet w całym Kraju) księża wymagają zezwolenia na fotografowanie w Kościołach wydane przez Kurię, musisz się o coś takiego postarać.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    ISO 1600 a pozniej Neat Image
    Nie no ISO 1600 na 300D daje dla mnie za duze szumy.

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie no ISO 1600 na 300D daje dla mnie za duze szumy.
    A probowales odszumiac te zdjecia ?
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

markos7
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hoody
    jak narazie 18-50 z 1.6x jest akurat :-)

jak wychodzi optycznie? .. ponoć ma spore aberracje chromatyczne

Marek

Strona 5 z 1000 PierwszyPierwszy ... 345671555105505 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów