No ja kilkanaście razy pożyczałem 5d2 mając 50d i jeszcze udawało mi się odkleić łapkę od tego pierwszego. Teraz jak patrzę przez wizjer od 50d, to aż mi się śmiać chce. Ze 2 dni temu kumpel mnie poprosił o pożyczenie 350d i sprawdzałem czy to to jeszcze działa - to dopiero był ubaw że ja tym kiedyś zdjęcia robiłem ^^
Ostatnio miałem okazję rozmawiać z jednym z najlepszych fotoreporterów. Powiedział, że używa 50D. Podobnie dwie inne osoby, które są członkami zpaf i czynnymi fotoreporterami. Od czego to zależy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czy zjawisko onanizmu sprzętowego ma tutaj kluczowe znaczenie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bardzo wiele mówi się o sprzęcie a niewiele o technice.... jako początkujący w tej dziedzinie sztuki (bo to sztuka masowapo przeglądnięciu wielu portfolio osób zajmujących się fotografią ślubną stwierdziłem, że niewiele osób fotografujących ma pojęcie o kompozycji obrazu, o estetyce itp... Człowiek, który ma choć małe pojęcie o fotografii na podstawie kilku pierwszych zdjęć w portfolio jest w stanie rozpoznać, czy fotograf jest profesjonalistą (ukończył technikum, szkołe policealną, studia z dziedziny fotografii), czy jest amatorem...
Ostatnio edytowane przez dominikb ; 20-07-2010 o 06:51 Powód: Automerged Doublepost
Panowie (i Panie, gdzieś zapewne też) - okazało się, że w weekend, z przyczyn losowych, nie będę foto zapasowym, a... głównym. Pomijam słuszność i istotność takiej zamiany (dowiedziałem się o niej dzisiaj), a przechodzę do meritum wątku, czyli sprzętu.
- mój 28-75 jest obecnie w serwisie (padnięta fleksa przesłony), ma być zrobiony na jutro.
będę go przepinał zamiennie między FF i 40D (do 40-tki wtedy, gdy na FF będą stałki, a nie będę potrzebował rybiego)
- mam zestaw 5 kart po 4GB każda + biorę laptoka do hotelu, w którym mam rezerwację (i gdzie jednocześnie będzie odbywało się wesele).
czy to wystarczy na przygotowania + ceremonia + plener?
Nie jestem typem serio-strzelcy, czasami kilka razy upewniam się, że będzie dobrze powtarzając ujęcie... No ale potrafiłem przynosić ze "spaceru foto" zapełnioną 1x4GB, a czasami i 2 nie wystarczyły. A tutaj trzeba uchwycić każdy moment.
- 4 baterie zapasowe, po 2 na każde body (z czego wątpię by 40-tka zużyła więcej niż 1) - starczy, czy lecieć do sklepu?
Nadal też jeszcze mam okazję wybrać co zmienić w szklarni - zakładając, że nie będę musiał kupować drugiego 28-75 na ostatnią chwilę) to mogę albo dokupić Samyanga 14 i mieć UWA w zestawie (które swoją drogą mi się podoba) albo mogę też zamienić nie-do-końca celną 50/1.8 na 1.4.
Zapewniam, że to ostatnia prośba o poradę w tym wątku przez następne parę ładnych tygodni.))
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
zmianiaj szkła na lepsze na tyle ile ci kasy starczy a teoretycznie to comasz pozwoli ci zrobic wesele spokojnie
pamieci powinno Ci starczyc, AF moze Ci braknac.. pomysl nad wypozyczeniem jakeigos obiektywu z sigma procentrum na ten 1 wieczor?
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
kup c28/1.8 na ff, a tamiego nie odbieraj z serwisu![]()
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
28-75 na 5d tez nie zachwyca.
przynajmniej ja pameitam 28-75 na 40d i ciemnej sali.. dobrze ze mialem w zapasie 17-85 USM.