2 x FF to dobre rozwiązanie.
A jeszcze najlepiej jak są to dwa identyczne aparaty.
2 x FF to dobre rozwiązanie.
A jeszcze najlepiej jak są to dwa identyczne aparaty.
:-P
A po co identyczne?
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Też tak mam![]()
Wołos - najlepiej to mieć i jasnego zooma i jasne stałki - zoom to wygoda i szybkość (na zabawie albo albo przy wykupinach potrafią człowieka nieźle przegonić), a jak mamy czas (plener, kościół, większość wesela), albo warunki zmuszają (kościół) to wyciągamy stałki
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Pewnie, że najlepiej być młodym, pięknym i bogatym
No a to, że zoomy są wygodniejsze to oczywista oczywistość i nikt tego chyba nie będzie próbował kwestionować.
:-P
Ds II ma klawiszologię z przysłowiowej d... i zupełnie inną od 5D, ale w sumie logiczną i nie mam zupełnie problemu z operowaniem obiema puchami, natomiast plus jest taki, że czasem, jak wystarczy tylko jedno body to są sytuacje w których potrzebny jest AF Dsa a są takie w których zaletą jest lekkość 5D bez gripa.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
No ja jestem z opcji pt 35 + 85, ale ostatnio doskwiera mi brak szerokości, pomimo, że 35 na FF obskakuję prawie 80% reportażu.
Nie wiem czy np. taki zestaw Sammy 14 + C 24/1.4II z 5DI będzie lepszy do pary dla 5DII z 35L i 85L, od takiego Nikkora 14-24 z D700.
Światło kontra AF... a poza tym dwu-systemowość będzie bolesna i kosztowna, chociaż zakres ogniskowych ciekawy - N14-24 + C35 + C85. Ale, co by nie pisać 1 bagnet to 1 bagnet. Gdyby 1DsII miał normalny wyświetlacz, to bym się w ogóle nie zastanawiał... ech ten niekończący się onanizm sprzętowy![]()
No tak, bo ty nie czujesz 100% tego wewnętrznego FE! dla nikona
Ja teraz mam Sam14, 35L i 70-200 i następnym krokiem będzie "drugi przelot" po ogniskowych (24, 50, 85?, 135?) i drugie FF, ale to już wyłącznie dla przyjemności, bo czuję, że wyżej wymienione 3 szkła w zupełności podołają w większości przypadków (jedynie 70-200 takie trochę wielkie i ciemne, no ale to pewnie 85 załatwi sprawę, z resztą goomis ma dokładnie to samo (14, 35, 70-200 i 85) i też mówi, że styka (aczkolwiek ślini się do 24))
Więc wychodzi na to, że lepiej nie kupować 70-200 zarówno ze światłem 4 IS oraz 2.8 bez IS bo w kościele i w ciemnych pomieszczeniach bez lampy lub wysokiego ISO zbyt wiele się nie zdziała...