Z mojego praktycznego doświadczenia AF w Tamronie daje rade w dobrym oświetleniu, w warunkach ciemnicy (ciemny kościół, sala weselna) nie ma porównania do Canona 17-55. Jeśli chodzi o lampę to największą przewagą wersji 580 jest możliwość obracania o 180 stopni w obie strony, 430 tylko w lewo obraca się o 180 stopni, w prawo jedynie o 90. Robi to różnice jeśli chcesz odbijać od ścian za sobą. Co do mocy to nigdy jej nie brakowało. Zawsze fotografując staram się pracować w świetle zastanym a lampą tylko doświetlać. W praktyce oznacza to używanie ISO 800-3200 oraz F2.8. W takiej sytuacji nawet przy suficie położonym 6 pięter wyżej nie miałem problemów z poprawnym doświetleniem 430EX sceny o brakujące 1-1,5 EV. Ponieważ jest ona lżejsza w wielu sytuacjach używam jej a 580EX leży w torbie jako backup :-)
no tak zabawki do fotografii waza coraz więcej i czasami cały zestaw w reku ma kilka dobrych kilogramów, wasze 1D, 1Ds czy 5d2 z tymi wszystkimi L które proponujecie do repo ślubnego to ciężar który nie tylko finansowo ale tez namacalnie można odczuć![]()
Canon FF
toć baale widziałem u jednego takiego usztywniacz na nadgarstek ciekawe co
Canon FF
Kwestia filozofii, jedni wolą zrobić dobrze inni tak żeby się nie narobić.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
podziwiam ludzi którzy w ciemnym kościele maja na tyle stabilny chwyt ze robią na czasach 1/15 - 1/25 i maja nieporuszone zdjęcie, u mnie czasem granicznym jest 1/30 - 1/45
swoja droga brakuje mi takiej funkcji ktora jest w nikonach, ustawiasz sobie minimalna wartosc klapniecia przez co masz pewnosc ze nie przekroczysz tej wartosci i nie poruszysz zdjecia ... w tym wypadku iso automatycznie sie dostosowuje
Canon FF
Nie mam złych doświadczeń z T17-50/2,8 - bywało się na rożnych salach i kościołach i z AF nie było źle, może nie było najszybciej ale w 90% celnie (dodam ze z puszką 40D).
Balta
--------------
5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII