W końcu nie wytrzymała i puściła... wodzę fantazji. Żałosne.
W końcu nie wytrzymała i puściła... wodzę fantazji. Żałosne.
6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...
A tam koszmar, bardziej sitkom, ale prawda że raczej niskich lotów.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Alleluja. Powracamy do normalnej dyskusji.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
dobra, napiszcie czy warto brać 50 1.4
to zalezy do czego porownaszmoim zdaniem warto, ja lubie taka ogniskowa
Też myślę że warto :-)
zalezy od tego co juz masz i czy zasilenie tym obiektywem wniesie cos nowego ?
jest to b dobrze skorygowany obiektyw ale dopiero od 2,8.
ten obiektyw kupuje sie po to by wlasnie miec brzytwe juz na tej przyslonie.
na 1,4 mydli sporo i pociechy wielkiej nie ma - uzywa sie jesli sie rzeczywiscie musi.
mechanicznie az taki slaby nie jest - przyzwoicie wykonany , choc jest niedosyt.
silnik micro - usm . nigdy nie zrozumiem dlaczego w podstawowej stalce c zastosowal wlasnie takie tansze rozwizanie , no i wysuwa morde , nie przeszkadza to bardzo ale np stosujac nakrecane oslony przeciwslonecze to juz troche tak .
w sumie nie ma powodow zeby odradzac , ale to 1,4 jest marne i wystepuje bardzo duza fluktuacja rozdzielczosi na brzegach przy tej przyslonie - kazdy brzeg rysuje inaczej .
Na przyslonie 5,6 osiaga max. - ale wspolczene zoomy projektowane pod cyfre na tej przyslonie potrafia rysowac lepiej.
niwiewleki , lekki.
Ile osob zapytasz tyle odpowiedzi roznych dostaniesz - ja mowie: nie warto
Tylko dlatego ze ja nie mam pojecia jak dzialac z taka ogniskowa. Nawet pomimo
ff jest czasem za szeroko, a czasem za wasko. Nie chce byc "w sam raz"
Jednak co do optyki - tak, warto, w tej cenie to swietne szklo i przy 1.4 na ff daje dobre efekty. Jezeli ktos lubi te ogniskowa - polecam zdecydowanie.
Moze sam jeszcze sie kiedys do niej przekonam![]()
Fakt, że od 2,8 jest super ostry, ale mniejsze przysłony też są używalne.
Moim zdaniem mechanicznie jest bardzo słaby. Silnik AF z biegiem czasu chodzi coraz wolniej i gorzej. Wygląda to tak, jakby łapał każdy syf z otoczenia i powoli się tym syfem blokował.
Osłonę zakładasz na obudowę a nie na wysuwany tubus. Wysuwana mordka nie ma wpływu na używanie osłony.
jak dla mnie ostrość jest OK juz od 1.6-1.8 z tym 2.8 to już przesada, ale może zależy od egzemplarza i body
co do osłony jak napisał pjakusz
Wyspa Bahama zarejestrowałeś się w marcu i masz 150 postów to w maju będziesz miał więcej od modów ?
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971