Ciekawe, czy na 40d albo 50d byłoby znacząco szybciej?
nie byly by , bo niby czemu...
no comment...
Panowie - jeżeli dla kogoś tak jak dla mnie 50 to podstawowa ogniskowa (starej daty ze mnie grzybto do wycierania na ślubach nie ma alternatywy pod względem wykonania jak 50L. (zresztą to samo tyczy się innych ogniskowych)
Z nową piątką sprawuje się ok - robię nim 60-70% reportażu. Oczywiście przy pracy na f1,2-1,8 jest z 20-30 % odpadów, na starej piątce było znacznie gorzej - mowa o trudniejszych warunkach na sali. Pracuję zawsze na ONE SHOT więc opóźnienie piątki nie jest bez znaczenia.
85L miałem od kolegi na kilka godzin - jest nieco wolniejszy od 50L, większe problemy z trafieniem, ale do spokojnych białych misiów daje radę. Mogę porównać ze 135 - ten jest na pewno szybszy od w.w.
Robiłem też 50L na 1Dmk3 test na ulicy, z serwo - 15/15 strzałów bardzo ostrych - "model" szedł dość szybko w moim kierunku, piątka nie dała rady wcale w tej sytuacji.
CANON...
No i ja miałem okazjęwczoraj porównać 50L do 85L na starej piątce - jestem mile zaskoczony pracą i obrazkiem 50tki - af trochę szybszy i pewniejszy, bokeh niewiele ustępuje większej L.
Sprawdziłem 85L na 50d w trybie servo - trafił wszystkie, na 5d o takim wyniku można pomarzyć.
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
hmm a ja miałem okazje protestować 50 mm 1.4 sigmy i tez jestem pozytywnie zaskoczony jej praca, focilem w trudnych warunkach oświetleniowych i jestem zadowolony zarówno z AF jak i obrazka jaki daje to szkiełko
Canon FF
Poprzepinałem z ciekawości szkła z 5II i 1DIV. Wyczuwalne różnice widzę na dłuższych stałkach i co ciekawe 70-200/2.8 IS (kręciłem pierścieniem przez cały zakres i pozwalałem ustawić). Mimo wszystko to nie jest jakiś problem w stylu "być czy mieć". Pomijam shutter lag, tutaj różnica jest kolosalna.
Jarek