Mam wrażenie że nie którzy tutaj z naszego forum chcą kabaret zrobić, jeszcze parę wpisów tego typu co adriand0088 i ja naprawdę wymiękam...
Mam wrażenie że nie którzy tutaj z naszego forum chcą kabaret zrobić, jeszcze parę wpisów tego typu co adriand0088 i ja naprawdę wymiękam...
Nie ma co się śmiać, każdy się kiedyś uczył, a to że zadaje oczywiste pytania - cóż.. nie ma głupich pytań podobno.
Inna sprawa, że nieszczęście z tymi dotacjami... nie tylko dla fotografów - dostają je często (jeśli w ogóle) ludzie nie mający pojęcia o tym, co chcą robić (znam więcej przykładów z innych branż) - ot - wyrzucanie pieniędzy... Czy ktoś potem sprawdza, jak ten podarowany "biznes" się kręci?
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
Poczytaj, poczytaj... to Ci wyjdzie na zdrowie.
Możesz iść w zoomy - C16-35 i C24-70, lub stałe jasne szkła 20/24/28/35/50/85 - nie ma na to recepty.
Wszystko zależy do jakiej grupy klientów chcesz trafić i do jakiej trafisz.
Z czasem pewnie - jeśli zostaniesz w tym fachu, wypracujesz sobie styl i sam zadecydujesz jakie "narzędzia" do tego będą Ci potrzebne.
Ostatnio edytowane przez Pedro44 ; 01-03-2010 o 23:17
6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...
Ja nie twierdze że nie ma pytać, ale by wystarczyło trochę chęci i cofniecie się jakieś 300 str i by miał swoją odpowiedź lub użycie szukajki, przecież byłego tego już naprawdę sporo. Z jednej strony to jest minus że dają "prawie" każdemu co nie ma bladego pojęcia na co bierze pieniążki z dotacji
Widzę że mamy tu samych artystów .... wszyscy zaczynali od jasnych szkieł.... i mają samych takich klientów , którzy są gotowi zapłacić za ich pracę kilka tysięcy.
Widocznie przeoczyłem gdzieś , że żyjemy w bogatym kraju i każdego stać na 3 czy 4 tysiące za fotki ze ślubu.
Kolega zadaje pytania , jakie sami zadawalibyśmy gdyby w czasach naszych początków był internet , a jedyną rzecz jaką można mu zarzucić jest to , że nie przeszukał forum. Okażmy mu trochę zrozumienia , nie atakujmy. Jeżeli odnajdzie się w tym to wypracuje swój styl , zrozumie czego mu potrzeba .... a jeśli nie to poszuka innej pracy.
PS.adriand0088 - moim skromnym zdaniem 5D II , 24-70 2,8, Lampkę C 580 jakaś rybka , bo teraz są w modzie ,coś jasnego szerokiego i 85 1,8 - na początek - jak się wkręcisz to sam zobaczysz co Ci najlepiej podchodzi.
Ostatnio edytowane przez marbo ; 01-03-2010 o 23:56
55D,16-200
----------------------------------------------
Dobra Panowie - czas na bardziej konkretne pytania (choć może nie wiele mądrzejsze od ostatnich1ds mk 3 używka czy nówka 1dmk4 po kątem naszej działki (przy założeniu, że mam to co w stopce)....
CANON...
Chyba sam musisz sobie odpowiedziec na to pytanieZrob liste plusow i minusow 1Ds oraz 1D .. i porownaj to z 5D ktory posiadasz... i wybierz to co ma najmniej minusow, a plusy niweluja braki 5D
![]()
Witam. To ja ponowię pytanie. Wszyscy mają lampę na sankach czy ktoś używa na jakimś uchwycie?
5DmkII/350D/300/C24-70 2,8/ C70-200 2,8IS
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
Ja również jak używam lampy to w stopce
55D,16-200
----------------------------------------------