Troszkę z innej beczki, ale na weselach występuje podobny problem, mam takie przemyślenia: owczym pędem pędzącnabyłem 5d. Wczoraj robiłem fotki na teatrzyku w przedszkolu, używałem T28-75 i 85/1,8, Miesiąc wcześniej w podobnych warunkach robiłem fotki 40d (17-55 + 85). Chciałem minimalnie używać lampy więc przysłona 2-4. I po obejrzeniu zdjęć... hmm... no na cropie bylo lepiej.... Po prostu, dziaciaki ruchliwe, biegające bez ładu i składu, i GO za mała żeby ze 3-4 buźki były ostre. O ile fotki portretowe - zbliżenia na 5d są super, to do takich "grupowych" ujęć crop wydaje się lepszy... chyba się z 40d przeproszę (leży biedaczek na dnie torby), a 5d zostawię do stałek i portretów... Jak sobie radzicie? Przymykanie przysłony nie zawsze jest dobrym wyjściem - strata światła...
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
Ten tamron jest po prostu za wolny do dynamicznych scen. Na weselach ludzie są również ruchliwi, a nawet bardziej i nigdy nie miałem problemu z AFem 5D.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Nie AF był problemem (choć demon szybkości to nie jest) co GO... Wychodzi mi, że do takich scen lepiej wziąć 40d + 17-55... co jest dla mnie (może naiwny jestem) pewnym zaskoczeniem.
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
Często używam prawie maksymalnie otwartej przysłony i nigdy nie miałem problemów z obiektami poza GO, oczywiście tylko centralny punkt.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Przeciez glebia na 40D i na 5D jest taka sama.. po prostu uzywasz innych ogniskowych i robisz z innej odleglosci zdjecie.
Nie jest taka sama. Nie chcę wnikać w ten temat bo zaraz pojawi się tutaj masa teoretyków GO
Trochę o tym tutaj: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5251
Pominmy na chwile krazek rozpraszania i inne detale - nie jest to az tak duza roznica w przypadku takiego Tamrona pracujacego w zakresie 2.8-4.