W ogole piatki pracuja dobrze na srodkowym . I tu roznic z 40d w sumie ciezko szukac , ale 40d ma boczne krzyzowe a to jest roznica zasadnicza. Jesli ktos uzywa to wie.
Poza tym czy czasem w 40d srodkowy nie jest nieco wiekszy niz te w 5d ? w 1d tak jest i przez to potrafil sie "wachac" czasem af i pudlowac nie tam gdzie chcialem , czego wlasnie w 5d nie odczulem. Ten wiekszy czujnik mam wrazenie ze ma swoje plusy ale nie wszedzie.
no comment...
ale narzekasz.. zapraszam do mojego wątku zdjęciowego - tak od 130 postu mniej więcej
http://www.canon-board.info/showthre...=11956&page=14
zobacz co wychodzi z 5d / 5d2 z "żółwiowym" 85L I który to zestaw nie nadaje się do sportu wg obiegowej opinii.. są tam zdjęcia z piłki ręcznej przy której piłka nożna czy rajd wydają się wyścigiem ślimaków
porzuciłem 40D bez żalu na rzecz starej piątki i ani chwili nie żałowałem tej zamiany - w 5tkach AF jest "pewniejszy" i na servo jak złapie to trzyma i się nie buja .. do tego dzięki mniejszej ilości fps częściej używam oczu i mózgu przed wciśnięciem spustu do oporu..
Ostatnio edytowane przez arturs ; 07-02-2010 o 00:33
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
No i przekonaliście mnieJuż nie mam wątpliwości, nic tylko czekać do kwietnia na przypływ pieniędzy i zrobię remanent w szklarni, i zmienię puszke
![]()
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
Swietnie to pracuje ale w dobrych warunkach, kiedyś podpiąłem 40D i 35L na chwile od kolegi który akurat sie bawił na weselu- AF łapał w mig, podczas gdy na piątce "myślał" ok sek. Dzis na weselu postanowiłem przetestowac ponownie 50/1.4 na 5D2 w trudnych warunkach. Przypomniałem sobie szybko czemu leży on w plecaku. Najgorsze szkło pod względem AF z 5D i 5D2..!!! potrafił mimo wspomagania z lampy przez pół minuty nie złapać ostrości (cały czas mówię o trudnych warunkach oswietleniowych)
a ja wczoraj bawiłem się moją 50-tką na 1.4 (sigmy) .śmiało mogę napisać że w bardzo ciemnym pokoju wszystkie trafiena AF w punkt-tak na zdjęciach z lampą,jak i na samym wspomaganiu AF-ale juz bez lampy tragedia![]()
mam jeszcze inne spostrzeżenie -na ciemnych przedmiotach moja 135-tka (najmniejsza GO) jest najostrzejsza na "0" a na białych kartkach z czarnym drukiem na "-7" w ustawieniach w body...