Portrety w sensie wypalywanie ciekawych momentow - jak najbardziej. To chyba najfajniesza czesc (dla mnie) gdzie nic nieswiadomym weselnikom mozna cos postrzelac z 85 lub 135mm.
Patrzac pod katem wesele samego , to wlasnie takie "polowanie" na zwierzyne z czyms dluzszym w efekcie potrafi dac najlepsze efekty ;]
no comment...
Witam
Hmmm jestem przed zakupami i czytajac kilkanascie ostatnich stron zacząłem wątpic :/
Moje plany to Canon 16-35mm II i Canon 50mm 1.4 pozatym po sprzedaniu został mi tylko 85mm 1.8, a ogolnie moje body to 50D.
Ostatnie strony strasznie zniechęcają do 16-35 ale nie wyobrażam sobie innej alternatywy, do tego natknąłem sie na strony gdzie niechęc byla rownież do 50 1.4, także w tym momencie nie wiem juz nic![]()
Proszę o jakieś wypowiedzi.
Pozdrawiam.
ile ludzi tyle opini , jesli opierasz sie tylko na tym co przeczytasz to lepiej wszystko sprzedac i zaczac znaczki zbierac ;]
no comment...
tylko sam w boju stwierdzisz co jest ci potrzebne, tak samo ze stwierdzeniem ze nieużywalną jest taka i taka wartość przesłony nie znaczy to ze nie będę jej używał
Canon FF
Masz wątpliwości co do 16-35,i słusznie,bo to nie jest jakiś wspaniały obiektyw,co najwyżej przyzwoity,a na 35 jest nawet poniżej przyzwoitości.
Canon 50/1,4 to dla odmiany super optyka,wada-konstrukcja mechaniczna bardzo "delikatna" i przez to nielubiana przez fotoreporterów.
Ten obiektyw to znowu nie taka kiszka. Do cropa będzie akurat z ogniskowymi. Jak sobie nie wyobrażasz innej alternatywy to przestań czytać ten mega wątek i kupuj, ciesz się zakupem i rób zdjęcia. Będziesz zadowolony. Mega ostrości jak przy 24LII i 35L to pewnie nie osiągniesz, ale mając kropa i tak nie tak dużo stracisz, bo wszyscy tu (na cb) piszą, że te szkła żyją "pełną klatą", a na kropie jest tak sobie, czyli dobrze itp.
Zaraz jak dalej będziesz uparty i zabrniesz w lekturę wątku tego i innych to dowiesz się, że 50d też fuj i be i zdjęć nie robi (zwłaszcza na ślubach, bo w lesie to jeszcze), więc się nie przejmuj.
heheNo wlasnie im więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego postanowiłem !
16-35 i 50 1.4 i niech sie dzieje co chceChoc wiem ze i tak przeżyje szok, bo do tej pory nie pracowałem na takich szkłach
Oprocz 85 1.8.
Dzieki za rady.
P.S: darecky, hmm a z 50D co nie tak ?Czy to tylko taka ironia byla ?
Pozdrawiam
Offtop "jak zrobione są zdjęcia oskarkowego vs habakuka" poszedł tuhttp://canon-board.info/showthread.php?t=54604 . Proszę nie kontynuować. To jest wątek sprzętowy.
W miarę wolnego czasu będę czyścił ten wątek...
To lekka ironia była. Wszyscy tu pieją ku 5d, 5dII i 1-nkach, a spora część użytkowników i tak trzaska śluby (i nie tylko) na 30d,40d no i obecnie też na 50d.
tandem 50d+16-35 da ci pewnie wiele radości, dobrą pewność AF, na ciemności pewnie nie będziesz zbytnio narzekał (2,8 to w wielu przypadkach nie aż tak źle). Jak nie wsadzisz czyjejś głowy w cały kadr to zakrzywień perspektywy pewnie nie zobaczysz (to nie fish) no i na kropie to już nie tak szeroko jakby się czasami chciało. Poza tym to całkiem fajny zoom.
50-tka da ci niezłą ostrość, dużą dziurę do kiepskiego światła i bliższych kadrów.
Z tego zestawu co masz, lub będziesz mieć, będziesz zadowolony.
I jeszcze dodam, że obrazek z 5d jest lepszy, ale... łatwiej wymienić/dokupić puszkę niż dobrą szklarnię(bo z nią się ciężko rozstać).
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez darecky ; 10-11-2009 o 15:59