Strona 372 z 1000 PierwszyPierwszy ... 272322362370371372373374382422472872 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 711 do 3 720 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

ok, przy dobrym świetle nie często używam lampy na sesji, ale mówię tutaj np o takiej sytuacji: 10 w nocy, ostre górne światło od ulicznej lampy, pionowy kadr. Używałem lampy na statywie z boku co pogłębiało cienie, lampa na statywie nad aparatem i było lepiej. Myśląc dalej kiedy nie chciałbym ze sobą nosić statywu i nie miałbym osoby do pomocy to bracket by mi się przydał. Oczywiście jeszcze lepiej byłoby gdybym miał 2 lampy,blende i 2 osoby do pomocy.
    Osobiście twierdzę że podczas reportażu to nie potrzebny kawałek metalu, ale w niektórych sytuacjach na sesji może się mi przydać.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Pytanie z innej beczki. Czy ktos stosowal na cropie canona 100mm f2.8 macro usm do slubu lub pleneru? Zalozylem watek w "obiektywach" z pytaniem o sample i doswiadczenia. Bede wdzieczny za wszelka pomoc.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Pytanie z innej beczki. Czy ktos stosowal na cropie canona 100mm f2.8 macro usm do slubu lub pleneru? Zalozylem watek w "obiektywach" z pytaniem o sample i doswiadczenia. Bede wdzieczny za wszelka pomoc.
    Mam doświadczenia sprzed wielu lat, jeszcze z 20D. W kościele średnio przydatny. Co by tu nie pisać - za długi, za ciemny i za ostry. To raczej nie jest szkło portretowe, a innych zastosowań dla niego nie znajdziesz.

Na tej samej zasadzie nie wożę na śluby sigmy 150/2.8, po prostu jest nieprzydatna a ogniskowa na ff i szczegóły pracy bardzo zbliżone.

Jeśli na razie rozważasz taką zabawkę, to szczerze radzę jaśniejszy, tańszy i mniejszy 100/2. Będziesz bardziej zadowolony. Choć do cropa to najlepiej sprawdzi się 85/1.8.
    Jarek

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

100/2.8 wg mnie nie przydatna do kościoła, ciężkie i ciemne a co za tym idzie trudno nie poruszyć ujęcia przy dostępnym świetle. Być może w plenerze jakieś ujęcia w których chcesz spłaszczyć perspektywę. To szkło jest cholernie ostre i uwydatni każdą niedoskonałość cery. Osobiście używałem go ze 2 razy w plenerze robiąc portrety. ale zdecydowanie lepiej robiło mi się 85 (bardziej leży mi ta ogniskowa).

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Zdaje sobie sprawe ze 160mm to juz lekka luneta na slubie ale przyda sie do headshootow. Jedyne czego bym sie obawial to wlasnie utrzymania tego powyzej 1/160s przy f2.8 w kosciele.
    Nie musicie mnie probowac przkonac do np 85 bo z checia bym kupil ale niestety potrzebuje obiektywu macro a nie chce 50-60 bo mam 50 1.8. Jak by bylo macro kolo 80 to bym bral. Myslalem o tamronie 90 ale roznica w ogniskowej niewielka a ten wysowajacy sie tubus...

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdaje sobie sprawe ze 160mm to juz lekka luneta na slubie ale przyda sie do headshootow. Jedyne czego bym sie obawial to wlasnie utrzymania tego powyzej 1/160s przy f2.8 w kosciele.
    Nie musicie mnie probowac przkonac do np 85 bo z checia bym kupil ale niestety potrzebuje obiektywu macro a nie chce 50-60 bo mam 50 1.8. Jak by bylo macro kolo 80 to bym bral. Myslalem o tamronie 90 ale roznica w ogniskowej niewielka a ten wysowajacy sie tubus...
    a ile zrobisz tych headshootw w trakcie calego slubu
    no comment...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    canon 100mm f2.8 macro usm ...Co by tu nie pisać - za długi, za ciemny i za ostry.
    Może ja się nie znam,ale,czy obiektyw może być "za ostry"?
    Nie każdy ma cerę "dojrzewającą",a nawet jeśli, to nie widzę żadnego problemu...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jedyne czego bym sie obawial to wlasnie utrzymania tego powyzej 1/160s przy f2.8 w kosciele
    Ale czego sie boisz - troche ciemniejszego rozmytego tla? Jak sam zauwazyles, tego szkla uzyjesz do 'headshotow'. Twarze - jesli trzeba i tak lubisz - dasz rade doswietlic lampa.

A jak warunki takie, ze czarnej plamy jako tla sie obawiasz - po prostu nie uzywasz wtedy.
    Pozdrawiam!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vengo Zobacz posta
    Nie każdy ma cerę "dojrzewającą",a nawet jeśli, to nie widzę żadnego problemu...
    http://software.canon-europe.com/fil..._Book_3_PL.pdf

szczególnie o tych "miękko rysujących"

Cyt: ....Miekko rysujace obiektywy natomiast zostały specjalnie
    zaprojektowane tak, aby wykorzystywały zjawisko aberracji
    sferycznej, która zwykle zmniejsza ostrosc obiektywu i powoduje
    efekt „przenikania” zmiekczajacy obraz. ....

EDIT: jak podmienić _3_ na _4_ albo inne cyferki to jest tego więcej
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-11-2009 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vengo Zobacz posta
    To już chyba kwestia estetyki i tego, jakie zdjęcia się robi. Ale zważywszy na tytuł wątku, to jednak zjawisko "za ostrego" obiektywu występuje z całą pewnością. Mógłbym pokazać bardzo wiele zdjęć uzasadniających tę tezę, jednak nie zamierzam wystawiać na pośmiewisko moich klientów. Zdjęcia z takich szkieł oczywiście jak najbardziej nadają się do użytku, jest tylko przy nich zdecydowanie więcej pracy.
    Jarek

Strona 372 z 1000 PierwszyPierwszy ... 272322362370371372373374382422472872 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów