A mnie by interesowala nastepujaca sprawa (i prosze nie krzyczec jesli juz o tym bylo) : ktorych obiektywow uzywacie w poszczegolnych etapach reportazu slubnego, ktore obiektywy do jakich momentow? I jak wyglada wymiana, wiecie kiedy dokladnie wymienic szklo, aby nie przegapic czegos waznego?
uuu poszalales z wymaganiami, moze na sRawie tak ale i w to wapie , jesli w 50d iso 3200 jak dla mnie juz bylo totalnie z @#36 to w 6400 w 7d no sory winetu nie uwierze ;]
predzej w to ze 3200 na sRaw wlasnie bedzie ok
z drugiej strony na co az 1/500 na weselu , rozumiem nie poruszona fota jak ktos wywija , ale to rzadkie kiedy takie czasy potrzebne
no comment...
na ślubie na pełnej klatce 28 1.8 - przez większość czasu.
gdy jest spokojnie - czyli na kazaniu oraz podczas komunii zapinam 85 1.8 oraz rybę 15 mm 2.8.
to też zależy od kościoła - czasami można 80% zdjęć zrobić 85 mm na pełnej klatce.
sytuacja jest łatwiejsza gdy pracujesz 2 body.
ja mam drugie body, ale ono czeka tylko w razie awarii.
na weselu jest podobnie. najlepiej pytaj orkiestry czy DJ co planują - będzie wiadomo co Cię czeka...
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Jak się już zrobi wieledziesiąt wesel rocznie to raczej nie ma problemów z radzeniem sobie z ich obróbką, to tak jak z innymi zawodami, wprawa robi swoje.
Podobno nie ma czegoś takiego jak niefotogeniczność, zresztą makijaż robi różne cuda.
Skromna Skoda??? Pytasz o "wieszczy" - więc Ci odpowiem - Oni nie mają z tym problemu, bo:
1. Jak ktoś wynajmuje fotografa za kilka kzł to nie oszczędza też na wozie,
2. Jak ktoś wynajmuje fotografa za kilka kzł to nie oszczędza też na sali, raczej nie będzie to obskurna remiza lub hala sportowa,
3. Jak ktoś wynajmuje fotografa za kilka kzł to raczej nie będzie miał tez wielu gości z nizin społecznych, więc...
Resztę sam sobie dopowiedz, bo to samo życie jest, a nie chcę żeby mnie inni forumowicze rozszarpali za takie perfidne myśli. Z czasem i talentem i uporem niektórzy fotografowie wypływają coraz wyżej gdzie po prostu jest znacznie łatwiej (teoretycznie). Na szczęście nie wszyscy, bo to tez samo życie...
A, i żeby nie było całkiem OT, to z czasem nabyty sprzęt foto też sprzyja dobrym zdjęciom. Myślisz, że "wieszcze" mają jakiś problem z wyborem szkła i puszki? Przynajmniej nie zadają tylu durnych pytań: co lepsze 16mm czy 50mm, a może rybie oko?? Każdy ma swoje sposoby i swoje ulubione szkła. Czy to do ślubu czy na inne okazje.
![]()
Ostatnio edytowane przez magart ; 06-10-2009 o 18:20
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl