Ja sprzętu Olka też nie znam ale moja mina była podobno bezcenna jak zobaczyłem 14-35 na półce sklepowej
Matryca matrycą ale zooma f/2.0 mają tylko znowu co to za wygoda mieć jasnego zooma - jeden z nich waży 950g a drugi 1650g![]()
Spokojnie wyrabiam się w czasie przysięgi ze zmianą 35 na 85mm. Bez żadnego stresu. Druga puszka wisi na ramieniu, ale nie ma potrzeby. Wszelkie inne momenty ceremonii to już dużo większy komfort czasowy. Ja nie zamienię stałek przy foto ślubnym na żadnego zooma. Trzema szkłami można zrobić wszystko: coś szerokiego z usm (ja mam 17-40, ale lepszy jest 16-35) 35L i 85. Niczego więcej mi nie trza. Pewnie jakbym miał jeszcze 24 i 135 i 50mm to by się zaczęła motanka i konieczność focenia dwoma korpusami. Dwa mam w użyciu poza kościołem, głównie w czasie życzeń i działań terenowych.
wiesz himi - pewnie juz masz wprawe, doswiadczenie conajmniej kilkuletnie. ja wlasnie pisalem o tym ze zoom jest dla kogos bez takiego doswiadczenia. w sumie nie wiem czy osoba zadajaca pytanie ma jakies czy nie, po prostu postawilem się z 2 stronyja poki co chyba bym się nie odwazyl nie miec zadnego zooma <1 pełny ślub z weselem za mną>
![]()
A testował ktoś może Tamrona 28-75 f2.8 na 5DII ? Pytam, ponieważ mam zamiar kupić tą puszkę z dofinansowania. Myślę, że nie ma co kupować 50D tylko pełna klatkę, a pewnie na C24-70 nie starczy kasy. Tamrona mam i używam go obecnie z 10D i jest rewelacyjny, stąd moje pytanie
Pozdr.
Używałem tego tamrona na 5DmkI, raz. Więcej nie będę, żadnej rewelacji nie zauważyłem, no może jedną, rewelacyjnie się nie nadawał.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
czemu? interesuje mnie, no bo sam mam![]()
Pisałem nawet tutaj, AF przy jakiejkolwiek dynamicznej scenie, tudzież w gorszym świetle kompletnie nie używalny.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
to 5d ma tak slaby AF w porownaniu do 40d? tzn wiem ze wszyscy narzekaja, ale az ciezko mi uwierzyc. u mnie 28-75 po prostu smiga jesli chodzi o AF. moze jest odrobine wolniejszy od USM![]()
Nie wiem na ile słabszy, ale czytałem że słabszy, sam nie miałem jak porównać, raz robiłem ślub 5D i 40D ale stałkami, różnicy nie zauważyłem specjalnej.