Strona 219 z 1000 PierwszyPierwszy ... 119169209217218219220221229269319719 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 181 do 2 190 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Osobiście (jeszcze) nie dysponuję gdyż niedawno przekompletowałem swój cały sprzęt, zakup planuję za dosłownie kilka dni
    A co do samej Sigmy - miałem z nią styczność już jakiś czas temu i zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Zdjęcia są kontrastowe, kolory bardzo ładne, aberracje są rzadko spotykane. Jak już wybierzesz dobry egzemplarz (bo mimo wszystko to Sigma i trzeba wybierać z kilku egz.) to naprawdę świetnie się spisuje! Ostrzy idealnie w punkt i co ważne jest bardzo ostra.
    Wczoraj mialem okazję testować egz. który będe kupował - jest idealny, taki jak opisałem powyżej
    Czy testowałeś go na FF czy APS-C, bo ja szukam czegoś pod pełną klatkę

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sigma 30/1.4 nie kryje FF.

Domyślnie

Czyli dwie stałki - C 88mm/1,8 i Sigma 30/1,4 do nauki ślubnej fot. mi wystarczy? Nic zmiennego? Nawet kita?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quechua Zobacz posta
    Czyli dwie stałki - C 88mm/1,8 i Sigma 30/1,4 do nauki ślubnej fot. mi wystarczy? Nic zmiennego? Nawet kita?
    85 a nie 88

jak nie masz szerokiego to nawet kit się nada
    ale szeroki jest po prostu bardzo bardzo potrzebny
    troszkę fot z akcji szeroki ci zdynamizuje
    a na sesji przyda się szerszy oddech

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quechua Zobacz posta
    Do nauki (i nie tylko ;-) ) stałki jak najbardziej. Jak Ci dobrze nauka pójdzie to może nawet o zoomach już nie pomyślisz .
    Nie wiem, czy akurat te stałki - może lepiej byś zrobił, kupując 28/1,8 i 50/1,4 ?
    Udanych praktyk życzę.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Jak już koniecznie tylko 2 stałki, to lepiej 28/1.8 i 85/1.8, zamiast 50/1.4. Przetestowane w praktyce, mając wszystkie 3, 50 używam bardzo rzadko.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Ok, więc decyduję się na 85/1.8 Canona, kit Canona i:

albo: Sigma 28mm f/1.8 EX DG Asp. Makro
    albo: Canon EF 28mm f/1.8 USM

Co byście wybrali z tych 28?

Miasto
    wawa

Domyślnie

Ja wybrałem Canona, ze względu na wiadomą współpracę AF Sigm z Canonami, nie chciało mi się testować pierdyliarda sztuk żeby trafić na tę właściwą, kupiłem USMa, działa i jestem zadowolony.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Alleluja!!! Doszedlem do konca tego tasiemca!!!
    Wiele ciekawostek, wiele roznych opinni wiele cennych informacji i kilka absurdalnych wypowiedzi na temat jakie to dobre sa jpg'i.
    Temat przewalkowalem poniewaz od 2 lat fotografia stala sie moja pasja i od jakiegos czasu staram sie powoli skompletowac "doby" sprzecik.
    Jako ze mieszkam w UK i tak tulalem sie po pracach zaczynajac od podcierania **** i sprzatania dochodzac do ksiegowosci i finansow nadal czuje niedosyt.
    Po raz pierwszy w zyciu zdecydowalem ze chce sprobowac czegos co kocham i co sprawia mi ogromna przyjemnosc. Oczywiscie za biurkiem puki co zostaje bo za pare dni zostane ojcem a i sprzet jest drogi.
    Planuje zajac sie fotografia slubna, imprezami okolicznosciowymi, zdjecia szkolne komunijne itp. Nie mowie ze wszystko na raz ale napewno nie chcial bym poprzestac na slubach.
    Obecnie staram sie wykrzesac wszystko z mojego 400d+ sigma 18-200(dobra na wypady z niecierpliwa zona)+50 1.8 ktora pokochalem od zakupu.
    W najblizszych dniach planuje kupic tamronka 17-50 2.8 bo mysle ze to dobre szkielko na poczatek puki nie wyczuje jakich ogniskowych potrzebuje.
    Do tego w przyszlym miesiacu chce kupic drugie body. Myslalem nad 50d ale po przeczytaniu wielu testow mysle ze te dodatkowe 5mpixow na nic mi sie nie zda a za roznice jaka zostanie po zakupie 40d bede mogl przeznaczyc na ex580. Mam do tego taka tania lampe jessopsa 360 adf ktora mozna sie wspomoc lub nawet uzyc jako slave'a.
    I tu pytanie. Czy z takim zestawikiem 40d+T17-50 2.8 i 400d+50 1.8 + dwie lampy + gripy moge startowac? Oczywiscie pierwsze imprezy to bedzie typowa harytatywka wzamian za fotki do portfolio.
    W miare rozwoju beda lepsze szkielka i docelowo chcial bym zostac z 5dmkII+40d.
    Prosze o wasze opinie.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Miasto
    wawa

Domyślnie

Chcesz sprzedawać komuś swoje usługi, uczciwie by było mieć sprzęt, którym te usługi wykonasz właściwie. Ani 50/1.8 ani tym bardziej tamron nie specjalnie się do tego nadają. Robię śluby 5d + obiektywy ze stopki i nie uważam tego zestawu za rewelacyjny, aczkolwiek, wystarczający. Docelowo, myślę że 5D + 35L +85L to dobry zestaw minimum, którym można zrobić wszystko, natomiast minimum minimów to moim zdaniem XXD + 28/1.8 i 85/1.8.

Strona 219 z 1000 PierwszyPierwszy ... 119169209217218219220221229269319719 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów