Strona 173 z 1000 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223273673 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 721 do 1 730 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Wywołując RAWy możesz grupować zdjęcia i w nich poprawiać światło, kontrasty, krzywe i barwy za jednym zamachem. Nigdy sobie inaczej nie wyobrażałem pracy fotografa... Tak samo nie widze inaczej jak robić JPG + RAW, bo przecież jak źle ustawisz balans bieli (bo ja nie zawsze robię na auto) to jak w JPG zmienisz go? Mnostwo danych tracisz robiąc w samych JPG'ach.
    Regulamin pkt 8

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Sorry, że dopytuję, ale widzę, że rynek "metropolii" czy sposób/technika pracy fotografów z najwyższej półki jest diametralnie odmienny od prowincjonalnej zaściankowości (trochę generalizuję, ale mniej więcej tak jest...). Mieszkam w 40-tysięcznej mieścinie, gdzie nawet zakłady foto pracują na JPG i nie bawią się w żaden RAW. Śluby, chrzciny, studniówki etc. - niemal wszyscy tłuką na JPG. Zresztą, to nawet nie ma co porównywać - to co pokazuje Kalina, marekb (sorry, że Wam słodzę) i in. jest poza zasięgiem i możliwościami większości "fotografów", dla których w większości jest ważniejsze to, żeby zarobić. Dla nich Wasze minimum nie jest dla nich nawet szczytem... Hmmm, może to też kwestia sposobu pracy - indywidualnie lepiej, łatwiej i przyjemniej niż zakładowo i grupowo...
    Jeden z wielkich guru światowej fotografii ślubnej - o ile nic nie pomyliłam David Beckstead, www.davidbeckstead.com - mówił kiedyś o tym, jak fajnie mu się mieszka na prowincji. Mailuje z Pannami Młodymi na całym świecie - uwodzi je swoimi zdjęciami podejściem, filozofią. Wszystko załatwia przez email - jedzie na na ślub, robi zdjęcia i zgarnia olbrzymią kasę.

Więc nie pisz nic o zaściankowości. To wszystko jest twoim wyborem. Możesz być maluchem, polonezem, audi, mercedesem, porsche albo astonem martinem.
    Ja wybrałam:)

Nie pisz, że coś jest poza czyimiś możliwościami.
    Ja na przykład pierwsze zdjęcie lustrzanką zrobiłam 3 i pół roku temu.
    Ostatnio edytowane przez Kalina ; 01-11-2008 o 12:48
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelxx Zobacz posta
    Nie do konca identyczna.
    Przy RAWie pierwszy etap obrobki to wywolanie w ACR, Lightroomie itp.
    Pozniej dopiero PS, GIMP itp.
    to samo to w ACR czy Lightroomie mozna zrobic w PS

Cytat Zamieszczone przez pawelxx Zobacz posta
    Po za tym obrabiajac JPGa przy kazdym kroku obrobki tracimy duzo informacji i szybko tracimy duuuzo z jakosci zdjecia.
    jakość zdjęcia ucieka tak samo w przypadku JPG i RAW

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    no rozwaliłeś mnie...

a po co wogóle obrabiać zdjęcia ...?? skoro mozna oddac za 2 godzinki. jpegi na płytce
    gdzie ja takie cos napisalem?

wiem, ze ten wątek nie istnieje po to aby kogos do czegos przekonywac ale mozecie sprobowac mi udownodnic ze nie mam racji
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Więc nie pisz nic o zaściankowości
    Nie do końca mi o to chodziło. Wiesz - z jednej strony są indywidualności w świecie foto, z drugiej - zakłady, firmy. Coś takiego. I masz rację - sporo zależy od podejścia, jednak tu widać ogromne różnice, które wynikają właśnie ze sposobu pracy. Jedno warunkuje drugie. Może źle to trochę wyraziłem, bo wiem doskonale, że nawet na "prowincji" mieszka cała masa świetnych fotografów (z mojej okolicy - www.fotoszubi.home.pl), w metropoliach zresztą też (czego Ty, Niedźwiedź i Habakuk jesteście najlepszymi przykładami)!
    Bardziej mi chodziło o to, że pracując indywidualnie ma się inne podejście, a dla zakładu czy firmy inne. A mało który zakładzik potrafi zachować klasę , kulturę czy w końcu - takie podejście - jak indywidualności. Bardziej o to mi chodziło. A to warunkuje technikę i styl pracy fotografa.
    U siebie widzę to permanentnie - olewka "klientów". Dla Ciebie przecież to głównie para młoda, dla "fotografa" - "klient", dopiero później "młodzi". I takie podejście się widzi - "fotograf" czy "kamerzysta" przychodzi w wytartych dżinsach na ślub (szczegół, ale rzuca się w oczy), klnie na plenerze itp. W połowie przypadków młodzi nie mają pojęcia, gdzie się wybrać na plener czy w ogóle nawet o tym nie myśleli. Dlaczego? Bo nikt z nimi nie rozmawiał o tym, nie proponował etc. Olewka...
    Para młoda przychodzi z reklamacją (standard!) do firmy - szef z jednej strony czaruje, parzy kawkę itp., a z drugiej strony mówi do pracownika - "Weź porozmawiaj z nimi, bo s*******iliśmy im foto/film, ale może jakoś to będzie". Może ekstremalny przykład, ale zawsze.

Nie pisz, że coś jest poza czyimiś możliwościami
    Sorry, ale napiszę - dla niektórych jest coś poza ich możliwościami, choćby z tych względów, że - primo: nie potrzebują nowych możliwości i doskonale czują z tym, co mają, co wypracowali; sekundo - nie potrafią i nie zamierzają umieć; tertio - wychodzą z założenia, że jeśli młodym się podoba, to nic więcej nie potrzeba.

I to np. sprawia, że koleś robi śluby do 6 lat, ale po zdjęciach tego w ogóle nie widać... Przykłady z mojego terenu mogę mnożyć...

pierwsze zdjęcie lustrzanką zrobiłam 3 i pół roku temu
    Ok., mam nadzieję, że pogadamy, jak minie rok, którego mi brakuje do tego, co Ty osiągnęłaś...

Sorry, za mały OT, to się nadaje bardziej do jakichś rozważań...
    Ostatnio edytowane przez Kinski ; 01-11-2008 o 13:08

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

że nawet na "prowincji" mieszka cała masa świetnych fotografów (z mojej okolicy - www.fotoszubi.home.pl), w metropoliach zresztą też (czego Ty, Niedźwiedź i Habakuk jesteście najlepszymi przykładami)!
    Widzisz Niedźwiedź? Żyrzyn awansował na metropolie!

Sorry, ale napiszę - dla niektórych jest coś poza ich możliwościami, choćby z tych względów, że - primo: nie potrzebują nowych możliwości i doskonale czują z tym, co mają, co wypracowali; sekundo - nie potrafią i nie zamierzają umieć; tertio - wychodzą z założenia, że jeśli młodym się podoba, to nic więcej nie potrzeba.
    No i właśnie o tym piszę, że to kwestia wyboru. No i nie każdy musi chcieć być astonem martinem. Maluchy i polonezy też są potrzebne.

Ok., mam nadzieję, że pogadamy, jak minie rok, którego mi brakuje do tego, co Ty osiągnęłaś...
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Hm, wydawało mi się, że jest z Warszawy... Ostatnio znajomy kamerzysta mówił, że filmował, a fotograf był ze stolicy. Okazało się, że chodzi o Niedźwiedzia (www.mariuszspruch.pl)... Skoro tak, to mam do niego bliżej niż do stolicy (from Łuków)...

nie każdy musi chcieć być astonem martinem. Maluchy i polonezy też są potrzebne
    No, to w takim razie pozostaje założyć temat - Jakim "samochodem" jesteś? :wink:

Cytat Zamieszczone przez Malin
    Wywołując RAWy możesz grupować zdjęcia i w nich poprawiać światło, kontrasty, krzywe i barwy za jednym zamachem
    Ja wolę indywidualne podejście do każdego zdjęcia (po wyborze odpowiedniego ujęcia z kilku).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    a co za roznica czy grzebiesz w RAW czy JPG?? w obu przypadkach procedura jest niemal identyczna
    Ja akurat lubie czasem pogrzebac przy zdjeciach i roznica w tym, co moze ci zaoferac RAW, w porownaniu do JPEG jest...

...druzgocąca.

Nie rozumiem w ogole jak mozna twierdzic co innego.

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Dobrym pomysłem na robienie w JPG'ach jest tylko wtedy, gdy 2 godz. po zrobieniu zdjecia gosciom oddajemy wywolane w kopertach, bo wtedy nikt nie ma czasu na grzebanie w rawach
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chociaz ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem systemu canon i zdanie zostawie profesionalistom
    Ostatnio edytowane przez Malin ; 02-11-2008 o 00:37 Powód: Automerged Doublepost
    Regulamin pkt 8

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aseptyczny Zobacz posta
    Ja akurat lubie czasem pogrzebac przy zdjeciach i roznica w tym, co moze ci zaoferac RAW, w porownaniu do JPEG jest...

...druzgocąca.
    Czytam... patrzę na tytuł wątku... no i nie wiem.
    Zamknąć wam ten wątek czy sami wrócicie do tematu?

Kontynuować możecie np tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=31673

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dobre Vitez, 140 stron na temat, kilka OT i zamiast ew. posprzątać, najlepiej zamknąć
    Prawie jak za socjalizmu
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Strona 173 z 1000 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223273673 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów