Strona 112 z 1000 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212612 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sproqet Zobacz posta
    (....)
    Tylko, że dwa korpusy to i dwie lampy i dwa różne szkła, więcej kompletów baterii, dwa batterypacki - a to chyba kosztuje, więcej kart.
    Każdy ma swoje zdanie i ciężko jest się na wzajem przekonać.
    Wiesz ale to nie chodzi o to kto tu ma rację.
    Po prostu robienie płatnych zleceń bez backupa jest igraniem z ogniem, a przede wszystkim narażaniem młodych na ryzyko, że z najważniejszego wydarzenia w ich życiu nie będą mieli zdjęć. I nie ma tu gadania że kosztuje, że trzeba nosić, kupować. Nie stać Cię nie podejmujesz się robić zdjęć i koniec. Tu nie ma dyskusji.

Apropos dwóch czy więcej fotografów. Zawsze musi być ten odpowiedzialny. Inaczej jest tak że z najważniejszych momentów nie ma zdjęć, bo każdy liczył na innego albo fotografujący włazili sobie w kadr. I piszę to na podstawie własnego doświadczenia - w ten sposób nie mamy sensownych zdjęć z naszego ślubu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tylko, że dwa korpusy to i dwie lampy i dwa różne szkła, więcej kompletów baterii, dwa batterypacki - a to chyba kosztuje, więcej kart.
    To jeszcze ja się dopisze w takim w sumie odległym dla mnie temacie..
    Robiłem w życie ze cztery śluby - tylko znajomi - i na żadnym nawet nie pomyślałem żeby nie mieć zapasowego body - za czasów analoga robiąc canonem 300 miałem w torbie zenita z założonym filmem fuji NPH 400 i stałką 35mm - własnie NA WSZELKI WYPADEK, potem już kolejne robiłem 350D - za pierwszym razem miałem jako backup analogową trzysetkę, za kolejnym 300D pożyczone, a za ostatnim razem robiłem 350ką a jako backup miałem 400D (własność pana młodego - wiedziałem że bedzie miał więc nie kombinowałem z pożyczaniem) - i mimo że nie wziąłem za żaden z tych ślubów ani grosza (w prezencie dawałem zdjęcia) to miałem takie dziwne podejście.. bo jak potem się tłumaczyć że coś się tam mi zepsuło?? Wyszedłbym na kompletnego idiotę który nie potrafi przewidzieć że tak może się stać..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Sproqet chcesz wejść w ten biznes może małymi kroczkami ale chcesz a zachowujesz się jak małe dziecko. Czy na dość odległą wyprawę samochodem nie weźmiesz koła zapasowego? Przecież nie jest one obowiązkowe w bagażniku. To samo jest z aparatami, nikt Ci nie każe kupować drugiego, równie dobrze możesz go pożyczyć. Drugie body nie oznacza że musisz mieć szafę szkieł i do tego L-ek, tego drugiego body możesz nawet nie wyciągać z torby ale musisz je mieć aby nie spalić mostów i nie zostać znienawidzonym przez młodych i ich rodzinę bo uuups stało się.

I powiem Ci jeszcze jedno, zarówno Oskarowy i Kalina siedzą w tym temacie od lat i dużo możesz się od nich nauczyć ale na pewno nie jak będziesz na nich naskakiwał jak doradzają Ci dobrze.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Zawsze do jednego body mozesz podpiac jakies ciemniejsze szklo i lampe, a do drugiego powiedzmy 50 1.4. Jak sie chce to wszystko mozna. Co do takich dodatkow jak baterie, czy karty, to nawet nie ma o czym mowic. To jest podstawa. Tu czy chcesz czy nie, to musisz miec zapas.

Ja rozumiem ze lubisz ryzyko, ale czy mlodzi tez je lubia? Oni ci ufaja, i wierza ze ich nie zawiedzisz. Nie zawiedziesz ani Ty, ani sprzet.
    Dlatego jesli juz cos robic, to najlepiej robic przykladajac sie do tego, i nie kusic losu "ze niby jakos to bedzie". Znajac zycie, zawsze potrzeba to czego sie zapomnialo, albo nie ma.

Nie ma znaczenia tez to ze zrobisz 4 sluby, czy 40...do kazdego trzeba podejsc profesjonalnie. W tej branzy czy chcesz czy nie, inwestowac musisz.
    5DmkII | 5D | 40D | 15 2.8 karpik | 35 1.4 L | 50 1.4 | 85 1.2 L | 70-200 2.8 IS L | 580 EX II | blog

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Zauważyłem, że większość może mnie źle zrozumieć, bo nie do końca wyjaśniłem sytuacje. Ja nie robię zdjęć sam tylko zawsze jest nas 2. Jest dwóch fotografów robiących tą samą imprezę. Nie było po mojej myśli specjalnie wprowadzić was w błąd.
    Wiele opisywanych sytuacji dotyczyło jednego fotografa - i tu się z wami zgadzam. Ale ja na początku zaznaczyłem, że może być dwóch fotografów i wtedy nie potrzeba, aby każdy z nich miał dwa korpusy.
    No chyba, że się mylę.
    ---------------------------
    stopka

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Jeżeli umawiasz się z młodymi na 2 fotografów to moim zdaniem powinno ich 2 robić i nie powinieneś liczyć na kolegę jak padnie Twój sprzęt. Wiesz, zawsze warto mieć coś w zanadrzu , oznaczać to będzie Twoje profesjonalne podejście i przygotowanie. Myślę że warto.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zauważyłem, że większość może mnie źle zrozumieć, bo nie do końca wyjaśniłem sytuacje. Ja nie robię zdjęć sam tylko zawsze jest nas 2. Jest dwóch fotografów robiących tą samą imprezę. Nie było po mojej myśli specjalnie wprowadzić was w błąd.
    Wiele opisywanych sytuacji dotyczyło jednego fotografa - i tu się z wami zgadzam. Ale ja na początku zaznaczyłem, że może być dwóch fotografów i wtedy nie potrzeba, aby każdy z nich miał dwa korpusy.
    No chyba, że się mylę.
    Mylisz sie. Umawiasz sie na dwoch fotografow to lacznie na slubie znajduja sie cztery aparaty. Robienie tego typu zlecen z jednym kompletem to zupelny brak wyobrazni.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Kalina,oskarkowy,krzychu,arturs... totalny brak pomysłów... tacy wyjadacze a nie mają pomysłów tylko ładują kase w backupy... Miałem kiedyś brak prądu na zakładzie i 700kg galaretki miało się iść paść więc dzwonię do zakładu energetycznego i krzyczę na panią, że mnie się tysiące do szamba zaraz wyleją, a pani znudzonym głosem: "..czytał pan uważnie umowę...?? tam wyraźnie napisane że zakład nie gwarantuje ciągłosci dostaw i nie będziemy odpowiadać za nic proszę pana..."

jakie rozwiązanie...?? dopisać w umowie, że jak aparat lub obiektyw lub lampa albo ogólnie sprzęt padnie fotograf za brak zdjęć nie odpowiada...
    Zawsze jakby sproqet miał jakis gorszy dzien (w co absolutnie wątpie )to może sie wymigać usterka karty bez odpowiedzialności...

A, że zrobi sobie renomę i będą go nie polecać to już inna bajka... Zawsze mozna występować pod nowym pseudo...

acha, ja zesrany byłem jak kościół ciemny był a ja z jedną lampka goniłem ... no ale przecież miałem backup 30D z kukułką...
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 04-02-2008 o 01:23

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Kalina,oskarkowy,krzychu,arturs... totalny brak pomysłów... tacy wyjadacze a nie mają pomysłów tylko ładują kase w backupy...
    He, he .. o kurcze.. postawiłeś mnie w jednym rzędzie z Jarkiem i Kaliną dziżes.. nie będe mógł spać z emocji.. - jesli chodzi o śluby to żadnym wyjadaczem nie jestem.. ale jak coś się robi to trzeba robić dobrze albo wcale (albo przynajmniej się starać - a backup to owo staranie)..

Miałem kiedyś brak prądu na zakładzie i 700kg galaretki miało się iść paść więc dzwonię do zakładu energetycznego i krzyczę na panią, że mnie się tysiące do szamba zaraz wyleją, a pani znudzonym głosem: "..czytał pan uważnie umowę...?? tam wyraźnie napisane że zakład nie gwarantuje ciągłosci dostaw i nie będziemy odpowiadać za nic proszę pana..."
    Trzeba sobie kupić generator - u mnie w firmie ze 3 lata temu mie było prądu przez 3 godziny - tam gdzie musi być zawsze - na drugi czy trzeci dzień kupiliśmy generator 6 kVA - i co miesiąc ładnie odpalamy i testujemy..

jakie rozwiązanie...?? dopisać w umowie, że jak aparat lub obiektyw lub lampa albo ogólnie sprzęt padnie fotograf za brak zdjęć nie odpowiada...
    Zawsze jakby sproqet miał jakis gorszy dzien (w co absolutnie wątpie )to może sie wymigać usterka karty bez odpowiedzialności...

A, że zrobi sobie renomę i będą go nie polecać to już inna bajka... Zawsze mozna występować pod nowym pseudo...

acha, ja zesrany byłem jak kościół ciemny był a ja z jedną lampka goniłem ... no ale przecież miałem backup 30D z kukułką...
    No.. czyli da się i z kukułką.. i o tej renomie też prawdę powiadasz

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

OT, znajdz generator na ok 40kW...

Strona 112 z 1000 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212612 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów