Strona 101 z 1000 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111151201601 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 001 do 1 010 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Nie odkryje ameryki jak powiem ze to zalezy od sali. Niektore sa tak ciemne, ze bez softboxow nie da rady, a w niektorych (szczegolnie nowych) salach jest bardzo jasno.

Sprawa kolejna, to ze niektorzy kamerzysci rozstawiaja swoje halogeny, przesloniete kwalkiem kalki, i z reguly psuja klimat. Choc raz taki jeden uratowal mi skore tym dodatkowym oswietleniem.

Jesli wezmiesz ze soba softboxy a kamerzysta dostawi z 4 halogeny w miejscu przeznaczonym do zabawy, to ludzie albo po kilku glebszych zatrzymaja sie na softboxach, albo przeklna ze zastawiliscie miejsce.
    5DmkII | 5D | 40D | 15 2.8 karpik | 35 1.4 L | 50 1.4 | 85 1.2 L | 70-200 2.8 IS L | 580 EX II | blog

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    ok, widze po waszych wypowiedziach że nie ma sobie sensu głowy sobie zawracać i w kosciele jedna lampa EX na body to wszystko czego potrzeba.

Natomiast jesli chodzi o sale to powiedzcie jakie jest wasze zdanie.

1. Tylko i wyłącznie lampy studyjne ewentualnie zarówki a kilka EX-ów nie da dobrego efektu i nie ma sensu takie rozwiązanie.
    2.Czy może jednak EX-y tez zdadzą egzamin i warto stosowac takie rozwiązanie.

Pozdrawiam
    Jak dla mnie to nie ma sensu EX'ów... za drogie rozwiązanie a efekt marny, szczególnie patrząc na to, że 'widzenie się' lamp to podstawa przy błysku i synchronizacji... Łącznie kablem - bez sensu...

Jeśli chodzi o żarówki błyskowe - to zupełnie wystarczają jeśli chodzi o moc, czas ładowania na dosyć przyzwoitym poziomie (choć czy seriach to już wymiękają), koszt bardzo niski - a do tego można dokupić softboxy i statywy + wężyki do synchronizacji (jeśli w studio) albo pocket wizard (jeśli na sali).
    W przyszłości będę inwestował tylko i wyłącznie w lampy studyjne z prawdziwego zdarzenia, ale na pewno nie w EX'y...

Jeśli już miałbym coś kupować to jakąś lampę typu 420EZ (tak, tak - EZ a nie EX), to tego aby móc sobie wsadzić obecną 550EX (lub przyszłą 580EX) na statyw + softbox (łączenie z korpusem kablem ok. 5m - rozbudowany off-shoe cord), a 420EZ dam za pomocą dodatkowego uchwytu przy korpusie i wyzwalanie kabelkiem na pełnym manualu... Mam wtedy dwie lampy zasilane z baterii o wystarczającej mocy aby dopalać zdjęcia w dzień... w plenerze...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po pierwsze - mowa o 17-35 2.8 L . I proszę nie pisać za mnie co chciałem napisać .

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A niby czemu? Miałem ją przez jeden dzień, bo to było szkło klienta. Ostrzyło pięknie od pełnej dziury, egzemplarz wyglądał, jakby na moje potrzeby wyjęto go z pudełka. Są na tym świecie dziwy, oj są.. A to, że to szkło nie działa z cyframi, to nie do końca prawda, sam mogę o tym świadczyć.
    A ja miałem 17-35 2.8 L prawie pół roku a nie jeden dzień i ostrzyło sporo gorzej niż jak ty to opisujesz. Co ciekawe gorzej ostrzyło na f4 niz f2.8. Może jakiś nieciekawy egzemplarz mi się trafił, ale dla porównania na analogu (i to na tej piątce którą od ciebie pożyczałem) pięknie się sprawował w całym zakresie przysłon (prawie dwie klisze tylko tym szkłem).
    Stara konstrukcja, o telecentryczności nie słyszała, lepiej nie ryzykować (tym bardziej że nie bardzo jest jak przebierać w egzemplarzach) - taka moja opinia.

17-40 4L też mi się trafił jeden mydlany nawet na 5.6 ale to juz inna historia.

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Vitez tak pisze bo miał je kiedyś za 17-40 i jak jego bylo w naprawie od tommiego_j chyba i średnio mu przypadło do gustu ot co. Tyle są różne egzemplarz...
    Oj bajki piszesz.
    Nic w naprawie.
    Miałem (w tej kolejności, z szerokich szkieł):
    10D: spiłowany Canon 18-55 3.5-5.6 , Sigma 18-55 3.5-5.6, Canon 17-35 2.8 L, Canon 17-40 4L
    20D: 17-40 4L, 17-40 4L
    40D: 17-55 2.8 IS L
    Żadne z tych szkieł nie było tymczasowo u mnie bo inne w naprawie. Tylko je wymieniałem jedno za drugie.
    Chyba że mi pamięć szwankuje - nie pamiętam dokładnie czy było 17-40 -> 17-35 -> 17-40 czy 17-35 -> 17-40 -> 17-40 .

Coś już napisał Awatar 1czarek1
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

A co powiecie na temat Metza 76MZ5 działa z cyfra E-TTL i ma większą moc od 580 czyli łatwiej ze światłem odbitym w kościele. Mam pytanie czy ktoś roił fotki tą lampa i ma porównanie do 580 pomijam gabaryty i masę a interesuje mnie efekt końcowy.
    2x EOS R3,

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1czarek1 Zobacz posta
    A co powiecie na temat Metza 76MZ5 działa z cyfra E-TTL i ma większą moc od 580 czyli łatwiej ze światłem odbitym w kościele. Mam pytanie czy ktoś roił fotki tą lampa i ma porównanie do 580 pomijam gabaryty i masę a interesuje mnie efekt końcowy.
    Zaraz.. Od czego Ty chcesz odbijać to światło w kościele?
    Bo zabrzmiało, jakbyś próbował od sufitu. Jeśli jednak od dyfuzora, to 580Ex w zupełności wystarcza.
    Jarek

Miasto
    Otwock

Domyślnie

mam na myśli ściany i sufit wcześniej miałem 70mz5 i wiem że ta lampa w małym kościele pozwalała na taka zabawę ale ona nie dziła z cyfrą
    2x EOS R3,

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mam, używam i nie narzekam. Dwa palniki dają spore możliwości kreacji oświetlenia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mam, używam i nie narzekam. Dwa palniki dają spore możliwości kreacji oświetlenia.
    Wiem że metz ma sterowanie bezprzewodowe ale czy działa z systemem Canona
    2x EOS R3,

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiem że metz ma sterowanie bezprzewodowe ale czy działa z systemem Canona
    Nie . Działa tylko z lampami metz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

DOOOMINO
    Guest

Domyślnie

Tamron 17-50 /2,8 za 1340 na Allegro. Opłaca się to coś kupić do Kościoła? Czy lepiej stałkę SIGMA 30mm F/1.4 EX DC HSM za 1500.
    Wiem tyle że oba by się przydały ale muszę wybrać jeden

Strona 101 z 1000 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111151201601 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów