Strona 100 z 1000 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102110150200600 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 991 do 1 000 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

już myślałem, że z nikim się nie dogadam
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu

Domyślnie

Czyli EX-y do kościoła nie bardzo, a wpadłem na ten pomysł czytając to:

http://foto.jasiu.pl/

gościu nie lubi swiatła na wprost z lampy ze wzgledu na ostre cienie i płaskie efekty jakie to daje, twierdzi że zawsze można światło lampy od czegos odbić, nawet w ciemnym kościele i twierdzi że usyzkuje dobre efekty, więc pomyślałem że kilka lamp EX da jeszcze lepszy efekt.

z tego co piszecie Kilka (2, 3) EX-ów na sali sprawą sie lepiej niz w kościele, przynaimniej Schabu był zadowolony z efektów.

Muszę to w takim razie przemysleć czy jest sens kupowac dodatkowe EX-y do samej sali, skoro w kościele sie nie sprawdzą.

Na kościół w takim razie bede stosował tylko jedną lapę 580EX II i będe sie starał odbijać jak radzi "Neil"

...jakoś lampy studyjne do kościoła do mnie nie przemawiaja ale to tylko ze wzgledu że nie jestem chyba jeszcze na tym etapie i troche mnie przeraża zabawa z tymi dodatkowymi klamotami, tak jak napisał Schabu:

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    ...rozstawianie dużych lamp w kościele jest uciążliwe i jakby nie patrzeć zajmuje trochę czasu. no chyba że ma się asystenta....... małe EXy się dużo szybciej rozstawia i składa.
    może nie potrzebnie sie blokuje i pewnie za jakis czas stwierdze że rozwiązanie ze studyjnymi nie stanowi dla mnie problemu ale puki co jakoś tego nie widzę.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 03-01-2008 o 11:04
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no ale a propo tych studyjnych w kościele - robił tak ktoś w ogóle? bo ja jeszcze nie czytałem tutaj, żeby ktoś to skutecznie praktykował.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    kilka osób z forum stosuje oświetlenie studyjne w kościołach i na sali.
    Ja zastanawiam się nad trochę innym rozwiązaniem i jestem ciekaw waszego zdania na ten temat.
    Otóż myślę czy nie kupić drugiej lampy 580 EX II lub dwóch lamp 430EX i wyzwalać je bezprzewodowo, do tego jakieś w miarę lekkie i mobile statywy aby te lampy na nich zamontować i móc w miarę potrzeb przemieszczać, oczywiście będę unikał światła na wprost i więc będę chciał umieszczać palniki tak aby je odbijać od ścian czy kolumn kościoła i od ścian i sufitu sali, jak sądzicie czy takie rozwiązanie ma sens, ktoś stosować tego typu oświetlenie w praktyce ?

Pozdrawiam
    Ja robiłem na podobnej zasadzie, ale używając dwóch żarówek błyskowych na statywach, wyzwalanych z fotoceli. O ile będziesz miał problem w kościele (mało który ksiądz Ci się zgodzi na oświetlenie inne niż na korpusie), to na sali wychodzi super. Ustawiam korpus zwykle na czas 1/50-1/200 (zależnie od zastanego światła naturalnego) a czułość i przesłona na zasadzie f4 @ ISO (200)320 <---> f8 @ ISO (800)1250 - dzięki temu przy zmianie przesłony moc tylnych lamp kompensuję zwiększeniem czułości. Lampa na korpusie dla doświetlenia pierwszego planu (stofen + sufit lub ściana) w trybie M lub jeśli na wprost to w ETTL. Tylny plan ustawiam na 2-3 zdjęciach próbnych zakładając, że tło chcę mieć niedoświetlone na -1EV do -2EV aby wydobyć pierwszy plan. Co jakiś czas (całkowita zmiana miejsca na sali, itp) dokonuję małej korekty na ISO. Jeśli potrzebuję małą GO to wyłączam lampy tła lub daję ISO100 na puszce jeśli wystarczy... Przy f1.8 lampy tła walą strasznie po oczach...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no ale a propo tych studyjnych w kościele - robił tak ktoś w ogóle? bo ja jeszcze nie czytałem tutaj, żeby ktoś to skutecznie praktykował.
    tak jak napisałem w poście powyżej. Miałem 2-3 przypadki, że ksiądz się zgodził... W zasadzie można by nie mówić, ale potem nas z kijem będzie gonił jak przyjdziemy na kolejny ślub.
    Uważam, że można z powodzeniem zrobić udane zdjęcia jasnym szkłem z niewielkim odbiciem światła od ścian, sufitu czy nawet posadzki. Pytanie brzmi jedynie - jaki efekt za każdym razem będziesz chciał uzyskać, bo ustawienie lamp w tle - niestety - daje tylko i wyłącznie jego rozjaśnienie, natomiast nie dodaje nic do plastyki światła na pierwszym planie - ewentualnie część światła dotrze do młodych, ale to i tak mało (chyba, że nie korzystasz już z lampy na korpusie a robisz f1.8 @ ISO 800 w świetle zastanym, ale wtedy tło będzie dominowało... Hmm... chociaż tak można też wyciągnąć fajne ujęcia w wysokim kluczu )...

BTW: wyobraź sobie - kościół z pięknymi polichoromiami, ten piękny ołtarz pozłacany, organy, krzyże, kwiaty, kandelabry pod sufitem.... a tu nagle 2x 300Ws na statywach z softboxami
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 03-01-2008 o 11:15 Powód: Automerged Doublepost
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    BTW: wyobraź sobie - kościół z pięknymi polichoromiami, ten piękny ołtarz pozłacany, organy, krzyże, kwiaty, kandelabry pod sufitem.... a tu nagle 2x 300Ws na statywach z softboxami
    Własnie miedzy innymi dlatego myślałem o EX-ach jak by nie patrzeć były by mniej widoczne na zdjęciach chociażby dlatego że nie było by softboxów.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 03-01-2008 o 11:35 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Własnie miedzy innymi dlatego myślałem o EX-ach jak by nie patrzeć były by mniej widoczne na zdjęciach chociażby dlatego że nie było by softboxów.

Pozdrawiam
    no i wyobraź sobie, klimat w tym kościele zniszczony przez kilka plam światła z EX-ów czy nie lepiej tę kase na jasne szkła przeznaczyć. No i szkła nie zużywają sie tak jak lampy...

Początki nałogu

Domyślnie

marekb czyli rozumiem że jedna lampa EX to wszystko czego potrzeba do kościoła ?
    ....a co do jasnych szkieł to puki co jest 24-70/2.8 i 5D i za jakiś czas 85/1.8 i 40D....a potem z czasem przyjdzie pora na 35/1.4 i inne stałki..... ale to jak sprzęt zarobi na nowych towarzyszy

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja robiłem kilka razy i odpuściłem. Robiłem głownie z ciekawości, dlatego, że ksiądz się zgodził i był na to czas. Efekt był dość średni, klimat zdjęć zerowy, a w ławkach słyszałem, że ludzie czekają aż na softboxie wyświetli się tekst piosenki do śpiewania

Za to na sali rozkładam się z oświetleniem za każdym razem.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

no ja częściej stosuję 50/1.4 i staram bez lampy jak się da, ewent. dopalam. za niedługo 35L... a zanim będzie to oczywiście 24-70L (co niektórzy uważaja, że tym sie nie da lecz cóż ja na to...?? )

o,o ...widzicie,...??!! ten nade mną np...!!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    a w ławkach słyszałem, że ludzie czekają aż na softboxie wyświetli się tekst piosenki do śpiewania
    a potem się dziwic ,że klawiature mam zaciętą, poplułem się..
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 03-01-2008 o 13:20 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

ok, widze po waszych wypowiedziach że nie ma sobie sensu głowy sobie zawracać i w kosciele jedna lampa EX na body to wszystko czego potrzeba.

Natomiast jesli chodzi o sale to powiedzcie jakie jest wasze zdanie.

1. Tylko i wyłącznie lampy studyjne ewentualnie zarówki a kilka EX-ów nie da dobrego efektu i nie ma sensu takie rozwiązanie.
    2.Czy może jednak EX-y tez zdadzą egzamin i warto stosowac takie rozwiązanie.

Pozdrawiam

Strona 100 z 1000 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102110150200600 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów