Strona 96 z 1000 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196596 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Jedna uwaga do wszystkich, którzy rozpatrują 24-70L czy jakaś skundlona optyka. Piszcie przy swoich opiniach, na jakim formacie pracujecie. Bo ja na przykład sprzedaję niedługo swoje 24-70L, gdyż nie odpowiada mi jego jakość na 20x30 i wyższych formatach. Albo jeszcze inaczej: jakość jest świetna, ale jak w torbie są obok dobre stałki, to ten zoom jakoś zaczyna pracować wyraźnie gorzej.
    Jak ktoś robi 13x18 czy 15x21, to może i tamron sie sprawdza. Wyżej nie ma zmiłuj.
    Nie wiem o co Ci chodzi, w sprawie formatu- rozdzielczości są prawie identyczne...
    Canon_EF_85_mm_f_1.8_
    Tamron_SP_AF_28-75_mm_f_2.8_XR_Di_LD_Aspherical_(IF)_
    Oczywiście bokeh zupełnie inny, itp ale to widać na każdym formacie...
    Generalnie rozdzielczość powyżej 35lpm jest większa niż rozdzielczość matrycy, więc chyba nie bardzo wiem o co Ci chodzi
    Stałki są szybkie ostre i optycznie prostsze (więc przy tej samej technologii wykonania jaśniejsze) ale nie bardzo widzę to rozgraniczenie z formatem. Mógłbyś rozwinąć?
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Nie wiem o co Ci chodzi, w sprawie formatu- rozdzielczości są prawie identyczne...
    Canon_EF_85_mm_f_1.8_
    Tamron_SP_AF_28-75_mm_f_2.8_XR_Di_LD_Aspherical_(IF)_
    Oczywiście bokeh zupełnie inny, itp ale to widać na każdym formacie...
    Generalnie rozdzielczość powyżej 35lpm jest większa niż rozdzielczość matrycy, więc chyba nie bardzo wiem o co Ci chodzi
    Stałki są szybkie ostre i optycznie prostsze (więc przy tej samej technologii wykonania jaśniejsze) ale nie bardzo widzę to rozgraniczenie z formatem. Mógłbyś rozwinąć?
    To proste: to samo zdjęcie zrobione na identycznych przysłonach obiektywami 35L i 24-70L są zupełnie inne i bardzo sie różnią.
    Testy obiektywów, tabelki MTFy i inne bzdury są dla ludzi, którzy fotografują cegły i udowadniają z reguły rzeczy, o których nie mają pojęcia (to nie do Ciebie, ostatnio modne stało się tu obrażanie się na wszystko). Dla mnie ważniejsze jest, że zdjęcie zrobione stałką ma ładniejszy kontrast i kolor, więcej szczegółów, jest ostrzejsze i w efekcie końcowym mam mniej pracy przy obrabianiu go dla klienta.
    A to, że muszę nosić więcej sprzętu, czasem się nabiegać i praca nie jest najwygodniejsza, to już mój problem.
    Jarek

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Że fotki z zooma i z stałki wyglądają inaczej, jest dla mnie oczywiste, jednak dalej nie rozumie za bardzo tego ścisłego powiązania z wielkością odbitki. No bo jeśli nie rozdzielczość to co? Wszystkie wady zoomów sa dla mnie tak samo widoczne na 20x30 jak i na 15x21.
    W kwestii obrażania nie biorę tego do siebie - mam 40D od miesiąca nie całego, a licznik pokazuje ponad 4k i nie są to bynajmniej foty tablic

Maciek Toliński

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Głupi przykład: to, co na 13x18 będzie ostre z zooma, to przy 20x30 nie będzie się nadawało do druku. Co z tego, że rozdzielczości wystarczy?
    Mniejsze pliki łatwiej się ostrzy, duże muszą być idealnie naświetlone i trafione z ostrością, przy której praktycznie już się nie dłubie. Z tego, co przynoszę z wesel wszystko nadaje sie na format 15x21, a na 20x30 może 1/3 z nich. I to tylko pod kątem ostrości.
    Jarek

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a możesz zdradzić, co robisz gdy ktoś zażyczy sobie powiększenia z którejś z tych pozostałych 2/3 fot? Dajesz je wszystkie do wyboru?

Maciek Toliński

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    a możesz zdradzić, co robisz gdy ktoś zażyczy sobie powiększenia z którejś z tych pozostałych 2/3 fot? Dajesz je wszystkie do wyboru?
    Jeśli ktoś podpisuje ze mną umowę, to ufa mi, że dobrze zrobię zdjęcia. Jeśli już mi zaufa na tyle, to chyba sama kwestia wyboru jest sprawą prostszą.

A jeśli ktoś upiera się, żeby wybierać, to dostaje tylko te zdjęcia, z których mogę sie wywiązać.

Zresztą sprawa wybierania zdjęć przez klientów jest bardzo dyskusyjna. Ja mam dość równy technicznie materiał, więc mi wszystko jedno, które zdjęcia zostaną wybrane, ale i tak zawsze proszę Młodych, żeby wybierali je świadkowie, przyjaciele, rodzice, ale na pewno nie sami Młodzi. Zawsze wybiorą takie obrazki, na których widzą to, co znają z lustra.

A tak naprawdę większość zdjęć da się doprowadzić do dobrego wyglądu. Tylko trzeba nad nimi dłużej posiedzieć a w sezonie ślubnym nie zawsze jest na to czas.
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

mam już kompletny mętlik.
    Przekonują mnie argumenty osób jeśli chodzi o stałki.
    Tylko że jeśli bym się zdecydował zrezygnować z C 24-70/2.8L na rzecz stałek, to pojawia się problem finansowy.
    5D+580 ex II +35l+135L nie wchodzi w grę = 16000 zł licząc optymistycznie a przecież trzeba jeszcze mieć zapasowe body (o tym nieco dalej)
    więc jeżeli już to zamiast 135l trzeba by kupić tańszą opcje czyli 85/1.8, wtedy wychodzi 14000 zł, może dam radę.
    Troche mnie stresuje sprawa stalek, jestem dzieckiem zoomo+w i obawiam sie czy sobie poradze, nie wiem czy tak latwo sie przestawic na filozofie fotografowania stakami.

Druga sprawa, przemyślałem sprawę i chyba nie widzę innego wyjścia jak kupić drugie body, zapas trzeba mieć w razie czego na śluby, chyba się ze mną zgodzicie w tej kwestii ?
    W związku z tym, następne wydatki, nie kupie drugiego body od razu, nie ma takiej finansowej możliwości, jak zwrócą CashBack to wtedy trochę dołożę i coś nabędę, drugie 5D niestety nie wchodzi w gre, myślę o dość niskiej puszcze jako zapas czyli 400D, ja wiem że to żaden cymes ale czy sądzicie że jako zapas wystarczy czy stanowczo odradzacie tą puszkę i minimum w jakie warto inwestować to 30D, tylko ja nie wiem za bardzo za co niestety.

P.S.Jak sie sprawuje AF w 400D da rade z tymi stałkami, czy to będzie raczej porażka ?
    A jak bedzie sie sprawdzal Jesli sie jednak zdecyduje na 24-70/2.8 L, AF w 400d uciagnie tego kolosa

jeszcze jedna sprawa jedna z puszek nie będzie FF, na 5D bym zostawił na stałe 35l, na 400d 85/1.8 z którego się zrobi 135, czy to nie będzie za długo ze względy że po pierwsze w ciemnych kościołach mogą być problemy z taką długa ogniskową, dwa czy nie będzie za wąsko żeby coś sensownie objąć.
    Ja wiem że można wachlować szkłami między puszkami, ale chciałbym to ograniczyć do minimum, nie przepadam za zabawą w zmiany szkieł podczas ceremonii, co innego plener czy sala tu jakoś mnie to zupełnie nie stresuje.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 15-11-2007 o 22:44
    C - lustra, szkła i błysk

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A tak naprawdę większość zdjęć da się doprowadzić do dobrego wyglądu. Tylko trzeba nad nimi dłużej posiedzieć a w sezonie ślubnym nie zawsze jest na to czas.
    w sumie to nic madrego nie dodam do dyskusji poza stwierdzeniem ze Ameryki to Oskarowy nie odkryl podkreslajac wyzszosc stalek od zomow

parafrazujac jednak Twoje slowa z cytowanego posta rzeklbym "A to, że muszę dłuzej siedziec przy Photoshopie, czasem przejechac USMem i praca nie jest najwygodniejsza, to już mój problem"

to bylo Oskar bez zlosliwosc bo my idziemy na przekor modzie ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

ja z mojego obecnego zestawu miałem właśnie kupę roboty w LR +Gimp+NI
    Plener czy życzenia prze kościołem to żaden problem, wiele z tym roboty nie było, Natomiast jeśli się trafił ciemny kościół czy ciemna sala to dramat, często AF nie trafiał, wysokie szumy, przepalenia bądż niedoświetlenia lampy (współpraca z lampa w cyfrowych body KM to dramat) - to wszystko sprawiało że obróbka zdjęć to były katusze, czułem sie bardziej jak grafik niż fotograf :hihi:
    Chciałbym tego uniknąć, dlatego nie chce oszczędzać na szkłach i sprzęcie ale mój portfel też ma swoje ograniczenia - nie wiem czy taki zestaw jaki wybrałem czyli Piątka+24-70/2.8L +lampa nie będzie i tak dawała jakości jaka była dla mnie do tej pory nie osiągalna ale z drugiej strony może rzeczywiście iść na całość w stałki.
    Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Troche mnie stresuje sprawa stalek, jestem dzieckiem zoomo+w i obawiam sie czy sobie poradze, nie wiem czy tak latwo sie przestawic na filozofie fotografowania stakami.
    Ja nie wiem jak to jest, ale stałki po prostu mają coś w sobie. Co prawda ja się wychowalem na smienie, zorce, zenicie i manualnej praktice, ale pare lat fociłem zoomami i z przesiadką na stałki nie mialem zadnego problemu. Co prawda na razie w arsenale mam tylko dwie (z czego 50/1.4 pozyczana) ale od czasu kiedy ich z powrotem uzywam, reszta zoomow leży w torbie (no może poza jakimiś mega dynamicznymi scenami, czy szerokimi planami (Sigma10-20), ale to inna bajka ( i chyba wlalbym miec po prostu szeroką stałkę na FF, ale to kwestia czasu mysle).

Najlepiej pozycz od kogoś, albo weź kogoś kto ma ze dwie, trzy stałki i pofoć troche - sam się przekonasz żę szybko zniknie zoomowe rozleniwienie

No i jeszcze żeby ktś nie wzioł mnie za purystę : hokej będe zawsze focił dłuugim zoomem, bo inaczej się nie da :P

Maciek Toliński

Strona 96 z 1000 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196596 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów