Strona 51 z 1000 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151551 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    oskarowy: testowałeś może 50/1,2 ?
    Niestety. Nie miałem kiedy, a z drugiej strony wolę tego nie robić jak najdłużej. Jak znam życie to mi się spodoba i nie starczy mi potem na 3D
    Jarek

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    No nie, no sorry.. Może jeszcze pokazać w którą stronę aparat trzymać?
    Może to nie jest dział "Dla początkujących", ale ja również chętnie bym poznał, co oskarowy miał na myśli...
    Jasne stałki na kościół=minimum używania flasha. Więc o jakie światła chodzi?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtata Zobacz posta
    Jasne stałki na kościół=minimum używania flasha. Więc o jakie światła chodzi?
    No właśnie chodzi o te "minimum". Różne kościoły już widziałem i naprawdę najczęściej zdarzają się takie, gdzie można się przy wejściu potknąć, bo nie widać dywanu. Najmodniejszym oświetleniem w kościołach są ostatnio żarówki energooszczędne, czyli dla fotografa wygląda to tak, jakby ich nie było.
    Zimowe śluby to najczęściej ISO800, f/4 i t/3s. Teraz wszystko polega na tym, żeby te światła błyskowe jakoś połączyć w ten sposób, żeby się nie gryzły z otoczeniem. A z jedną słabą błyskawką na aparacie, to ja przepraszam nie wiem, jak to zrobić.
    Pamiętajcie jeszcze, że czasem trzeba trochę więcej głębii ostrości niż to f/4. To właśnie o tym mówiłem
    Jarek

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Teraz wszystko polega na tym, żeby te światła błyskowe jakoś połączyć w ten sposób, żeby się nie gryzły z otoczeniem.
    Czyli jakieś przenośne zestawy ze studyjnymi lampami + parasolki? Przecież ciężko to gdzieś "dyskretnie" schować, żeby nie rzucało się w oczy.
    A jakby mnie z czymś takim zobaczył proboszcz z jednej z parafii na Starym Mieście w W-wie to bym od razu dostał dożywotni zakaz wstępu do tego kościoła...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Oskarowy, czyzbyś rozstawiał w kosciele jakies dodatkowe EX y ? ....a moze coś wiekszego ? ...jak ty potem to zwijasz ? masz jakiegos pomocnika ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czasem EX-y (ale dają ostre i brzydkie światło), czasem jak "ksiądz jest człowiek" i mam wolna chwilę to rozstawiam coś większego (ale tylko w wyjątkowo dziwnych sytuacjach i na pewno nie z parasolkami - rozłożone softy lądują w bagażniku). Czasem wykorzystuję niecnie kamerzystę i jego "żółtomata". Sposobów jest cała masa, prawdę mówiąc łatwiej to pokazać niż opisać (to taki mój sposób, żeby się wyłgać od odpowiedzi )
    A jeśli chodzi o duże flashe i softy, to całkiem fajne zastosowanie widzę dla nich przy fotografowaniu w plenerach. Tylko niestety jest z tym dużo roboty. Ale dla niektórych zleceń naprawdę warto.
    Jarek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To prawda EXy są ostre, coraz mniej podoba mi się ich światło. Niezaleznie od tego rozstawienie czegokolwiek dodatkowego w kościele to duży problem.

Dlatego tez rewelacyjne jest świateko punktowe stosowane w nektórych kosciołach. Wówczas to i f 4 jest namiejscu nawet przy ogniskowej 200. Przykład tutaj, oczywiście na zdjęciach z kościoła http://www.marcindryl.com/slub1.html

A swoją drogą jakich flashy używasz , oczywiście poza EXami ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Dryl Zobacz posta
    http://www.marcindryl.com/slub1.html
    A swoją drogą jakich flashy używasz , oczywiście poza EXami ?
    Linki Ci się pozajączkowały.
    A flashe terenowe - czyt. najtańsze. Przecież nie wezmę Bowensów, żeby mi się po bagażniku walały. A chińszczyzna sprawdza się wyśmienicie.
    Jarek

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    nobody's perfect :-)

Istotą rzeczy nie jest sama wielkość obszaru głębi ostrości lecz siła rozmycia tła; albo inaczej rzecz ujmując - zasadnicza różnica nie jest tak widoczna na pierwszym planie jak na trzecim:

"(...) różnica ta jest na tyle mała, że trudno mówić o istotnym powiększeniu się głębi ostrości. Natomiast duża jest różnica w drugim planie. Nawet na zdjęciach zmniejszonych do potrzeb internetu widać, że na zdjęciu wykonanym EOS-em 5D następuje większe rozmycie dalszego planu...."

Przy okazji linek do atykułu:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5251
    zgodze sie z toba ale bylo to widac przy zdjeciach linijki i z bardzo bliska
    przy modelce przy duzych powiekszeniach
    a na zdjeciach 15x21 nie da sie rozroznic a to standard weselny
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi Zobacz posta
    a na zdjeciach 15x21 nie da sie rozroznic a to standard weselny
    Przesiadałem się z 20d na 5D, przez długą chwilę zostawiając te same szkła i robiąc takie same odbitki. Nawet nie wiesz, jak w tych teoretyczno-testowych rozważanich się mylisz. FF pozwala na świadome i zaplanowane rozłożenie głębii ostrości tam gdzie chcesz, a nie tylko cieszenie oka tym, że gdzieś tam w tle udało się coś rozmyć.

Ja się nie znam na cyferkach, nie fotografuję linijek i nie siedzę z lupą przy monitorze. Ale te różnice widać gołym okiem.
    Jarek

Strona 51 z 1000 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151551 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów