Strona 17 z 1000 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117517 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ja za miesiac bede startowal na pierwsze wesele gdzie mam zamiar robic fotki. Dzis bylem w kosciele zeby sobie sprawdzic jakie tam jest swiatlo. No i tu zaczynaja sie schody. Bede sie musial ograniczyc do 28/1.8 i 50/1.4 i to oba przy f2, 1/50s, ISO800. Problem bedzie z portretami z wiekszej odleglosci bo mam tylko 100/2.8 a to troche za ciemno przy 1/100s. Do wyboru mam 4 opcje:
    1) zapalic swiatlo w kosciele (raczej niewykonalne)
    2) blyskac lampa (odpada - nienawidze tych swiecidelek)
    3) kupic 5D + EF 135mm f/2L, ustawic ISO 1600 i f2 (odpada - brak mi zbednych $4300)
    4) olac sprawe i kombinowac z 50/1.4
    przeproś się*z lampą, załóż na nią dyfuzor. podbijesz nią trochę światło (nawet te 45o z dyfuzorem działa). dyfuzor usunie te świecidełka. ew. statyw lub monopod rozważ. problem jest też ruszania się. mam 24-105L i niestety, obiekty statyczne to fajnie, prawie jak na monopodzie, natomiast ludzie niestety się wiercą. co prawda do kościoła i na ślub jeszcze mnie nie zagnało, ale robiłem 24-105L już parę zdjęć w trakcie wywiadów, no i np. w mieszkaniu potrafi być tak, że 50mm/f2 i czas 1/30... co oznacza, że w trakcie rozmowy koleś na jednym strzale zamyka i otwiera oczy. efekt może ciekawy ale mało sprzedawalny... czyli dyfuzor i lampa - to załatwia temat. jak masz blendę to też weź - zawsze możesz coś sobie miękko doświetlić...

Teraz juz wiem jaki obiektyw potrzebuje na takie imprezy: EF 135mm f/2L IS
    Szkoda ze taki nie istnieje...
    ciasno 135mm na cropie. przekładanka, jak nic, z innym obiektywem. albo to co ja bym wolał = focenie w teamie z drugim fotografem. dobra logistyka i masz wszystko co potrzeba. tyle,*że pieniążkami trzeba się podzielić.

liczę, że przywalisz zdjęcia z głową (w końcu sporo amerykańskich pstrykaczy ślubnych robi bardzo dobre zdjęcia, więc masz co obejrzeć i podejrzeć), bo póki co z polskiego fotografowania ślubów to ja nic dla siebie do oglądania nie znalazłem. ale może to jest wszystko pod klienta robione, a ja się czepiam... na dodatek wychodzi, że amerykanie czyli obiegowi mistrzowie hamburgerów i tandety robią ładne zdjęcia na ślubach... cholera.
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    O! Ja tez Ciezki palec mam to moge testowac zywotnosc migawki
    taniej będzie imadło docisnąć...
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    przeproś się*z lampą, załóż na nią dyfuzor. podbijesz nią trochę światło (nawet te 45o z dyfuzorem działa). (...) jak masz blendę to też weź - zawsze możesz coś sobie miękko doświetlić...
    Dzieki za porady. Na pewno by sie przydaly gdyby nie "drobny" problem. Ja tam nie ide jako fotograf. Ja jestem uczestnikiem tego slubu! A to zmienia postac rzeczy. Stad na fotki w kosciele moge nie miec czasu. No i odpada dzwiganie sprzetu typu monopod, statyw, blenda. Wszystko okaze sie na probie za 2 tyg.

ciasno 135mm na cropie. przekładanka, jak nic, z innym obiektywem.
    Prawda ale juz wybadalem jak wyglada sytuacja w kosciele i szczerze mowiac 135mm do portretu byloby tam idealne.

liczę, że przywalisz zdjęcia z głową (w końcu sporo amerykańskich pstrykaczy ślubnych robi bardzo dobre zdjęcia, więc masz co obejrzeć i podejrzeć)
    Ja tez mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie choc jak juz wspomialem ze wzgledu na obowiazki nie licze na fantastyczne fotki z kosciola. Co innego przed i po ceremonii oraz na weselu. Nigdy jeszcze nie bylem na amerykanskim slubie wiec bedzie okazja sprawdzic czy towarzystwo tak samo grzeje jak u nas ;-)

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Dzieki za porady. Na pewno by sie przydaly gdyby nie "drobny" problem. Ja tam nie ide jako fotograf. Ja jestem uczestnikiem tego slubu! A to zmienia postac rzeczy. Stad na fotki w kosciele moge nie miec czasu. No i odpada dzwiganie sprzetu typu monopod, statyw, blenda. Wszystko okaze sie na probie za 2 tyg.
    aaaa. to zmienia postać rzeczy. jeżeli idziesz jako świadek to zapomnij - będziesz miał biegania a nie focenia.

Prawda ale juz wybadalem jak wyglada sytuacja w kosciele i szczerze mowiac 135mm do portretu byloby tam idealne.
    no to do sklepu:-) masz tą przewagę, że kupisz w lepszej cenie i masz większy wybór.

Ja tez mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie choc jak juz wspomialem ze wzgledu na obowiazki nie licze na fantastyczne fotki z kosciola. Co innego przed i po ceremonii oraz na weselu. Nigdy jeszcze nie bylem na amerykanskim slubie wiec bedzie okazja sprawdzic czy towarzystwo tak samo grzeje jak u nas ;-)
    zależy co poleją :-) ale z tego co słyszałem to garują. mają tylko ponoć mniej wprawy niż nasz region geograficzny.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Ja tez mam pozytywniejsze wrazenia z uzywaniem FEL'a w 350D a nizeli bez niego.Widac nie jest to dopracowane na 100%.Poza tym mozna ingerowac wtedy jak ma byc naswieltone FEL'ujac na rozne rzeczy (czy to jasniejsze czy ciemniejsze)A Automat nigdy nie wiadomo jak zadziala.
    Mam nieduze doswiadczenie to fakt ale sie ciagle ucze.Wiosna niech przyjdzie to mozna bedzie OUTSIDE potrenowac bo teraz to brrr i jakos tak niekolorowo
    5D + L

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Woo
    Kuchatek ma rację - zawsze spotykam tych samych facetów w tych samych kościołach - sztama z proboszczem jest podstawą regularnych zarobków
    Nieprawda! Proboszcz nic nie ma do tego kogo para mlodych zatrudnia. Cos Ci dolega kolego? Kompletnie nie znasz realiow. Nawet na tzw. komuniach rodzice zatrudniaja kogo chca.
    czescCh.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Tez sie pod tym podpisze Nie ma jak wiecznie Ci sami papracze w tych samych miejscach
    Moze po prostu sa znani w oklicy, foca rzetelnie i bez tzw " cudowania" stad maja robote.
    Focilem w setkach roznych kosciolow w kilku wojewodztwach i nigdy ale to nigdy nikt mi niczego nie zarzucfal i nie dyktowal, ani zaden proboszcz ani miejscowi fotografowie, ktorych czesc jakos tam znam. Zawsze conajmniej dystans a najczesciej krotki kontakt.
    Nie lubie okreslenia " papracze", dla jednego papracz a dla drugiego "rzemieslnik". Choc czasami rzeczywiscie goscie papraja, ale nigdy starzy fachowcy tylko malolaty z ulicy zafascynowane " nowyn sprzetem" pchaja sie do kosciolow gotowi focic chocby darmo. A "rzemieslnik" swoj "ambit" ma.
    czesc.Ch.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez

Odnosnie FEL - gdy macie body z E-TTL II to zapomnijcie o FEL - niepotrzebny.
    FEL to bylo lekarstwo przy E-TTL gdzie pomiar blysku byl zawsze brany z aktualnie wybranego punktu AF co przy przekadrowywaniu - konczylo sie zlym pomiarem.[/url]
    IMO po to właśnie jest FEL aby zmierzyć błysk w dowolnym punkcie kadru - czyli aktywny punkt AF na to gdzie chcemy mierzyć, FEL, potem przekadrowanie/wyostrzenie i strzał.Lampa błyska zgodnie z pomiarem FEL.

Jak dla mnie nie ma tu możliwości 'złego pomiaru' - chyba, że robimy FEL na obiekcie spoza docelowego kadru - no ale to jest wtedy wina fotografa, nie sprzętu.

ptrk
    ----

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam szanownych Kolegów i Koleżanki. Z tego co piszecie E-TTL II to funkcja puszki. Skoro posiadam zestaw 350d + 380EX - ETTL II będzie działał?
    pozdrawiam
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bedzie

Strona 17 z 1000 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117517 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów