Strona 990 z 1000 PierwszyPierwszy ... 490890940980988989990991992 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 891 do 9 900 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    I też mam za sobą moment, kiedy moje 40D umarło - pojawił się err99 i koniec(padła migawka po 25tyś klapnięć).
    Ciekawe co w takim momencie by zrobił kolega donald7000, który doradza, żeby nie słuchać dobrych rad doświadczonych userów i mieć ze sobą 2 body...?
    Ja miałem na szczęście "lawetę z zapasowym kołem i 2 prezerwatywy" w postaci drugiego body - wyciągnąłem z torby i kontynuowałem pracę, z duszą na ramieniu, bo w tym momencie zostałem tylko z jednym sprawnym aparatem...
    Mi na szczęście 40D siadła w niedzielę po weselu, jak robiłem zdjęcia koleżance do PF. Zbieraliśmy się na sesję ze 3miechy, w końcu się udało zgrać, torba full ciuchów zrobiłem dosłownie 5zdjęć i siadła migawka.
    Jak pomyślałem, że mogło się to stać na weselu to się prawie ob****łem ze strachu. To był mój ostatni sezon na jednym body.

A kolega donald7000 zamiast za przeproszeniem "pier**** farmazony" niech może pomyśli jakie mogą być konsekwencje jak Ci siądzie jedyne body tuż przed przysięgą. Zatrzymasz ceremonię? Zrobisz piękne oczy i się zawiniesz?
    Jak miałem 5DII i 40D to te drugie sobie dyndało na ramieniu jako nosidełko na drugie szkło ale w razie co w parę sekund mogłem robić dalej zdjęcia.
    Teraz pracuję równolegle na 2 puszki (do jednej 35, do drugiej 85 z 14 na zmianę) i jak coś siądzie to w ogóle nie mam stresu.

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    W październiku (po sezonie) przeanalizowałem wnikliwie cały sezon, zrobiłem sobie zestawienie najczęściej używanych ogniskowych i wyszło mi, że najczęściej fotografuję ok 24mm i ok 120-160mm.
    Dlatego nowy sezon zaczynam z nowymi nabytkami, czyli C 24 f/1.4 i C 135 f/2.0 (mam też 16-35 f/2.8)
    Marzy mi się C 14mm (ale nie fish) do bardzo szerokich kadrów oraz C 85m f/1.2, bo trochę brakuje między 24 a 135mm.
    To niezły rozrzut ogniskowych 85L polecam, fantastyczne szkło. Sam się przymierzam do przesiadki z 85 "prawie L"
    24 miałem na jednym zleceniu i fajne ale coś z tych AFem nie teges... (focus shift?) Natomiast 85L mnie bardziej przekonuje.

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Wszystko się zgadza, tylko wmawianie przez wielu z Was , że nie da sie jednym body zrobić wesela zakrawa o paranoje.
    Nikt nie mówi, że się NIE DA Da się, dopóki nie siądzie...
    Paranoja? Do czasu aż nie doświadczysz na własnej skórze.
    Ja wolę mieć święty spokój.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

To i ja się dopiszę do przykładów awarii. Sam używam 3 puszek, 2 używane równolegle + 3 jako backup/nośnik rybiego oka. Na backup stare 5d, w ciągłym użyciu 2x 5d2. No i na jednym zleceniu w starym 5d padł spust migawki - zapadł się, zdjęcia dało się robić tylko do góry nogami, a i nawet wtedy ciężko było wyzwolić migawkę. Dwie puszki dalej sprawne, więc nie wpłynęło to w większym stopniu na moją pracę. Ale gdyby to była jedyna puszka... Sprzęt foto nie jest niezawodny, uczciwość wobec klienta wymusza pracę na minimum dwie aparaty.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Sprawa jest po prostu jasna i nie rozumiem po co to wałkować - kto lubi ryzykować to niech robi ślub na 1 body bez jakiegokolwiek zapasu. Jego czas/reputacja/pieniądze/problemy/klienci. Ja zrobiłem 1 ślub na 1 body i podczas ceremonii po prostu padło - na szczęście tylko grip ale zawsze strachu się najadłem. Od tamtej pory zawsze mam 2 body. Owszem mogą paść i oba ale to zawsze mniejsze ryzyko + jak dla mnie o wiele wygodniej robić na 2 puszki zdjęcia ale to już osobiste preferencje dot. pracy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Patrzę na problem jako amator ,ale IMHO zawsze niezbędne jest rezerwowe body.
    Pamiętam zlot CB w Sandomierzu.Dzień wcześniej przed spotkaniem już tam byłem i w nowym 5d położył się pin w gnieżdzie karty pamięci .Nie miałem rezerwy więc to był najbardziej piwny plener jaki pamiętam.
    Można powiedzieć drobiazg wobec niewywiązania się z umowy przez zawodowca.
    Ale to nie tak.Pojechałem przez pół Polski na kilka dni robić zdjęcia i.....
    Gdyby nie przyjemność spotkania fantastycznej grupy ludzi i spędzenia kilku dni w ich towarzystwie ...byłaby to kompletna porazka.
    Od tej pory przynajmniej G9 ,zabieram.

Domyślnie

Prawdą jest że 2 body na ślub to podstawa... rzecz oczywista... ale nie każdego stać na zakup takiego "zapasu" i robi z jednym body... trzeba być optymistą a nie pesymistą

PS.
    Da radę robić śluby z jednym body... bynajmniej na początku - jak się człowiek "obywa z tematem"... więc uważam że warto inwestować na początek w szkło a body z czasem się dokupi.
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Prawdą jest że 2 body na ślub to podstawa... rzecz oczywista... ale nie każdego stać na zakup takiego "zapasu" i robi z jednym body... trzeba być optymistą a nie pesymistą

PS.
    Da radę robić śluby z jednym body... bynajmniej na początku - jak się człowiek "obywa z tematem"... więc uważam że warto inwestować na początek w szkło a body z czasem się dokupi.
    bynajmniej się da

Mi tylko raz lampa padła i mam teraz zapas wszystkiego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Prawdą jest że 2 body na ślub to podstawa... rzecz oczywista... ale nie każdego stać na zakup takiego "zapasu" i robi z jednym body.
    Ja miałem nawet przez chwile 350 byle by coś było (drogie to to nie jest a zaplecze zawsze jakieś jest)
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Patrzę na problem jako amator ,ale IMHO zawsze niezbędne jest rezerwowe body.
    Pamiętam zlot CB w Sandomierzu.Dzień wcześniej przed spotkaniem już tam byłem i w nowym 5d położył się pin w gnieżdzie karty pamięci .Nie miałem rezerwy więc to był najbardziej piwny plener jaki pamiętam.
    Można powiedzieć drobiazg wobec niewywiązania się z umowy przez zawodowca.
    Ale to nie tak.Pojechałem przez pół Polski na kilka dni robić zdjęcia i.....
    Gdyby nie przyjemność spotkania fantastycznej grupy ludzi i spędzenia kilku dni w ich towarzystwie ...byłaby to kompletna porazka.
    Od tej pory przynajmniej G9 ,zabieram.
    No co Ty, nikt nie pożyczył choćby jakiegoś xxxD?
    Dwie puszki to mus a jakie to już sprawa preferencji nie ma się co spierać.
    No i mówimy tutaj o samodzielnej działalności za pieniądze.
    Jak się ktoś "obywa" jako drugi albo robi za darmo znajomym czy też nieznajomym, którzy się na to godzą to tutaj nie ma co inwestować od razu w 2x5D2
    A tak w ogóle to coraz częściej mi się zdarza, że pary na spotkaniu same pytają czy mam zapasowy aparat!
    Ciekawe z czego to wynika? Zdrowy rozsądek?
    Widać jest wysoka świadomość nawet u ludzi zupełnie z fotografią nie związanych, że jednak aparat jest urządzeniem które może się zepsuć.
    Tym bardziej dziwi mnie podejście fotografa...
    Tak samo pisanie "a miełem kiedyś 350D i przez 3lata się nie zepsuł to dlaczego 5D2 ma mi się zepsuć?"
    To, że przez 22lata nie potrącił mnie samochód nie oznacza, że mogę sobie śmigać w poprzek autostrady
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Tak samo pisanie "a miełem kiedyś 350D i przez 3lata się nie zepsuł to dlaczego 5D2 ma mi się zepsuć?"
    jak wiadomo im nowsze i bardziej rozbudowane tym większe prawdopodobieństwo ze coś padnie
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Prawdopodobieństwo, że aparat padnie jest zawsze równe 100%. To tylko kwestia czasu. Jeśli sprzęt jest wykorzystywany tylko zawodowo, to już można mieć pewność że padnie na zleceniu.
    Jedynym wyjściem z sytuacji jest sprzedaż (i wymiana na nowy) zanim padnie ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 990 z 1000 PierwszyPierwszy ... 490890940980988989990991992 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów